Prima pagină » WoW! » Sfaturi pentru casa si gradina » Tratamente bio pentru rosii: Stropiri fara chimicale contra manei sau a putregaiului cenusiu
Tratamente bio pentru rosii: Stropiri fara chimicale contra manei sau a putregaiului cenusiu

Tratamente bio pentru rosii: Stropiri fara chimicale contra manei sau a putregaiului cenusiu

13 mart. 2019, 14:48,
în WoW!
a:3:{s:7:"site_id";i:14;s:6:"old_id";i:8426;s:8:"site_url";s:10:"wow.bzi.ro";}

Cultura de rosii bio poate fi o adevarata provocare pentru cultivatori avand in vedere ca tomatele sunt predispuse unor boli foarte paguboase cum ar fi mana sau putregaiul cenusiu. Cu toate acestea, cultivatorii bio gasesc permanent solutii pentru tratarea si intarirea tomantelor in fata bolilor si daunatorilor.

Una dintre cele mai temute boli ale tomatelor, care este in stare intr-un timp foarte scurt sa puna la pamant intreaga recolta si ceva pe deasupra, este mana. Lupta cu bolile incepe de la faza de seminte si continua pana este culeasa si ultima rosie.

Solutie ”laptoasa” contra manei la rosii

Plantsadul deja a atins vreo 10 – 12 cm, saptamanal vom stropi tinerele plante cu o solutie preparata din lapte degresat, zer sau kefir. Aveti nevoie de 1 litru de lapte degresat, zer sau kefir la 9 litri de apa + 25-35 picaturi de tinctura de iod. Putem alterna stropirea cu macerat de urzica si coada calului, 500 de grame de planta uscata la 5 litri apa rece sau fierbinte, nu conteaza.

Solutii naturale pentru sanatatea tomatelor

  • Usturoiul este un dusman de temut al ciupercilor parazite si al multor boli ale plantelor, in general. Este un antibiotic natural, un antimicotic si un redutabil imunomodelator. Maceratul de usturoi, care va feri planta de ciuperca manei se prepara astfel: intr-un borcan de 3 litri punem 500 gr de usturoi necuratat dat prin masina de tocat. Acoperim cu apa si tinem la loc intunecat si cald pret de 5 zile. Apoi, dupa ce strecuram si punem in recipiente de sticla, de preferinta intunecate, vom lua cate 60 ml de macerat la 10 l apa „stata”, adaugam 2-3 linguri de sapun lichid si stropim rosiile cam de 4 – 5 ori in toata perioada de vegetatie. Daca intamplarea face ca mana persiste atunci vom stropi ceva mai des.
  • Mai este permisa in cultura bio si zeama bordeleza dar cumparata doar de la magazinele de specialitate, cu indicatii clare pe eticheta de cine si cum a fost produsa. Sunt permise prin legislatie europeana doar 3 kilograme la hectar pe an, stropiri cu zeama bordeleza.
  • Ardeiul iute poate fi folosit de asemenea impotriva afidelor, melcilor fara cochilii, larvelor de fluturi, moliilor, plosnitelor, tripsilor. Se folosesc 1 kg fructe proaspete taiate pe jumatate sau 0,5 kg fructe uscate maruntite bine, se acopera cu apa, se lasa la macerat doua zile intr-o galeata acoperita, apoi se fierbe si se lasa inca doua zile la macerat. Dupa care se amesteca bine se stoarce iar solutia obtinuta se filtreaza. Trebuie folosita imediat. Cantitatile sunt urmatoarele 250-500 ml solutie concentrata la 10 l apa la care adaugam 40 g sapun diluat intr-un litru de apa.
  • Ceapa este dusmanul de temut al afidelor, al tripsilor de tutun si de sera, al paianjenul din culturile de plante din familia cucurbitacea, a omizilor. Se infuzeaza timp de 4 zile in 10 l de apa in jur de 200 g coji de ceapa, apoi se strecoara. Se dilueaza si se stropesc culturile de legume. Se stropeste saptamanal timp de o luna. In zilele de tratament temperatura aerului dupa apusul soarelui nu trebuie sa fie sub 15 grade.
  • Galbenelele se folosesc ca “arma” impotriva nematozilor, unor paianjeni, fluturii mai multor daunatori, tripsi, fuzarioza. Se recomanda plantarea printre legume pentru a feri culturile sau 200 g de seminte maruntite se acopera cu 10 l de apa se infuzeaza timp de 24 ore dupa care se filtreaza si se foloseste pentru stropit.
  • Stevia este folosita impotriva tripsilor de sera si de tutun, a paianjenului rosu si a afidelor. 300 g de radacini recoltate toamna se maruntesc bine si se infuzeaza 3 ore in 10 l de apa calda (70 grade), se strecoara iar inainte de folosire se adauga 40 g sapun.
  • Coada calului. Prin continutul crescut de acid silicic intareste tesutul plantei, astfel se creeaza un scut impotriva daunatorilor. O parte de frunze uscate la 10 parti de apa.

Pe langa preparatele care tin deoparte bolile mai exista o serie de “trucuri” cu ajutorul carora puteti tine la distanta daunatorii dar si mana sau bolile fungice.

  • Rosiile se pot proteja de afide plantand in apropierea lor Condurul Doamnei. Afidele vor prefera aceasta planta indepartandu-se de tomate;
  • Se planteaza ceapa si usturoi in apropierea rosiilor. Acestea vor fi inamicul numarul unu impotriva manei si a altor boli fungice;
  • Un alt lucru important la care trebuie acordata maxima atentie il reprezinta udatul. Rosiile au nevoie de udare constanta. Totusi, nu trebuie exagerat cu apa, pentru ca rosiile vor inflori devreme si nu vor mai rodi, dar si din cauza faptului ca se poate forma mucegaiul. Nu se uda cultura de tomate dupa-amiaza sau seara. Cel mai indicat moment pentru aceasta operatiune este dimineata devreme.

Plantele companion pentru rosii sunt:

  • Craitele care alunga nematozii de la radacina
  • Galbenelele care alunga prin mirosul lor anumite insecte rele
  • Busuiocul care da aroma fructelor
  • Condurasii care pot constitui capcane, acestea atragand afidele catre ei
  • Ceapa si usturoiul care resping datorita mirosului afidele.

Odata ce mana a pastruns in plante se aduna constant frunzele sau fructele afectate si se distrug astfel ca sa nu se raspandeasca si la plantele sanatoase.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025