Prima pagină » Sanatate » Tratament tuse seacă iritativă. Cum să tratați acest disconfort la un adult?

Tratament tuse seacă iritativă. Cum să tratați acest disconfort la un adult?

12 apr. 2023, 12:30,
BZI.ro, în Sanatate

Tot mai mulți adulți sunt în căutare de un tratament pentru tuse seacă iritativă. Tusea este un reflex de protecție care menține căile respiratorii deschise și ajută la curățarea acestora de corpuri străine, mucus și particule de praf. Cu toate acestea, o tuse uscată, iritantă, care devine excesivă și neproductivă, își pierde rolul și poate reduce grav calitatea vieții.

Din punct de vedere statistic, o astfel de tuse este principala plângere a infecțiilor respiratorii acute cu care adulții se prezintă la medic. Este unul dintre cele mai frecvente simptome de inflamație a tractului respirator superior.Reflexul tusei se formează atunci când anumiți factori acționează asupra unor receptori care sunt localizați de-a lungul părții din spate a laringelui, traheei și bronhiilor. Există receptori care răspund rapid la stimuli precum fumul, aerul rece sau uscat și praful și cei care sunt activați de inflamație. Prin intermediul reglării nervoase centrale, o persoană poate inhiba sau induce tusea în mod conștient.

Tratament tuse seacă iritativă. Care preparate te vor ajuta să uiți definitivi de deranj?

Tratamentul este cel mai eficient atunci când se cunoaște agentul cauzal al tusei uscate. Prin urmare, înainte de a începe tratamentul împotriva tusei, este indicat să se identifice ciuperca sau virusul care provoacă tusea uscată. Pacientului i se administrează mai întâi medicamente speciale pentru tuse pentru a facilita formarea de spută în sistemul respirator. După aceasta, sputa este prelevată pentru analiză.

În plus, preparatele pentru spută ajută la eliminarea agenților patogeni din organism împreună cu sputa. Alte medicamente pentru tuse sunt expectorante care facilitează separarea sputei de bronhii și eliminarea acesteia din bronhii.

De asemenea, puteți folosi remedii tradiționale pentru a trata tusea severă. O rețetă binecunoscută este cea cu ridiche. Sucul de ridichi trebuie amestecat cu miere și băut câte o linguriță de mai multe ori pe zi. Totuși, dacă tusea persistă și este însoțită de alte complicații, trebuie consultat un medic.

O concepție greșită frecventă este aceea de a lua medicamente pentru tuse necontrolat, fără a analiza cauza tusei uscate. Cu toate acestea, tusea uscată severă poate fi un simptom al unor boli în care aceste medicamente sunt ineficiente. De exemplu, în cazul refluxului gastroesofagian, când tusea se datorează unei descărcări a conținutului stomacal în esofag. Sau dacă tusea este de natură alergică – în acest caz trebuie identificat alergenul și eliminate efectele acestuia.

Medicamente recomandate de medici. Când sunt indicate remediile naturiste?

Dacă tusea este un efect secundar al unui medicament, de exemplu tusea „capotenonă”, medicul trebuie să vă avertizeze în legătură cu aceasta și să facă o înlocuire, dacă este necesar. Pericolul tusei uscate constă în multitudinea cauzelor care dau naștere la diagnosticare greșită și la autotratament. Prin urmare, dacă apare tusea uscată, mai ales dacă este prelungită și fără febră, este esențial să consultați un medic.

În funcție de cauză și de natura tusei, se pot lua antitusive, agenți de fluidizare a sputei (agenți mucolitici) și expectorante care favorizează expectorația sputei. Antitusivele sunt prescrise pentru tusea uscată severă care însoțește tusea convulsivă, dischinezia traheobronșică sau neoplasmele căilor respiratorii. Indicațiile pentru acest grup de medicamente sunt foarte limitate.

Un tratament pentru tuse seacă iritativă are ca scop transformarea restabilirea permeabilitatea căilor respiratorii și de a elimina iritarea mucoaselor. Ca urmare, tusea încetează. Atunci când se alege cum să se trateze tusea uscată la adulți, în special la cei cu afecțiuni cronice subiacente, medicamentele pe bază de plante sunt adesea preferate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *