Prima pagină » Sanatate » Tratament proteina C reactivă mare. Cum să previi inflamația din organism
Tratament proteina C reactivă mare. Cum să previi inflamația din organism

Tratament proteina C reactivă mare. Cum să previi inflamația din organism

06 sept. 2023, 15:44,
BZI.ro, în Sanatate

Proteina C reactivă este o proteină produsă în ficat, care circulă în tot corpul ca răspuns la inflamație. Nivelul proteinei C reactivă (CRP) crește atunci când ești bolnav sau rănit și revine la normal (la un nivel scăzut) când te-ai recuperat și ai redevenit sănătos.

Un nivel ridicat de CRP înseamnă că ai un anumit tip de inflamație în organism, care poate fi cauzată de infecții bacteriene, fungice sau virale, leziuni, boli inflamatorii intestinale, boli autoimune, alergii și un stil de viață nesănătos. Pentru a determina dacă nivelurile sunt ridicate și dacă tratamentele funcționează, se utilizează un test CRP de sânge. Dacă testul de sânge arată că nivelurile au crescut, tratamentul va viza și problemele subiacente cum ar fi infecțiile, bolile autoimune etc. Acesta poate presupune utilizarea de medicamente, modificări ale dietei și modificări ale stilului de viață. Tratamentul pentru proteina C reactivă mare începe cu îmbunătățirea stilului de viață.

Tratament proteina C reactivă mare

Tratamentul pentru proteina C reactivă depinde de cauza care stă la baza inflamației. Cel mai bun mod de a trata „în mod natural” nivelurile ridicate, este de a descoperi cauza principală a acestui răspuns la inflamație, și apoi de a face recomandări de stil de viață sau de medicamente pe baza celor aflate.
Aceleași tipuri de obiceiuri sănătoase care ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă, cum ar fi o dietă echilibrată, fără fumat și practicarea de exerciții fizice, sunt recomandate și în tratamentul pentru nivelurile ridicate de CRP.

Adoptați o dietă antiinflamatoare

Pentru a vă proteja împotriva efectelor inflamației asupra inimii altor organe, se recomandă să consumați o dietă cu alimente integrale, cum ar fi dieta mediteraneană. Acest tip de dietă bogată în nutrienți include o mulțime de legume, fructe, ierburi proaspete, pește, cereale integrale, leguminoase și nuci. Consumul de alimente bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C, A și E, plus alimentele probiotice vă pot ajuta la susținerea sistemului imunitar.

În urma mai multor studii s-a constatat că aportul ridicat de vitamina C (1000 mg/zi sub formă de supliment) a ajutat la reducerea nivelurilor CRP la persoanele cu niveluri mai mari de 1 mg/L. De asemenea, este important să țineți cont de orice alergie alimentară de care ați putea suferi, iar dacă aveți o boală inflamatorie intestinală, să evitați alimentele care declanșează simptomele. De pildă, alimentele care conțin gluten, lactate, cofeină, alcool și altele în funcție de persoană.

Faceți exerciții fizice regulate

Exercițiile fizice sunt o modalitate eficientă de a gestiona nivelul inflamației și de a reduce factorii de risc pentru CRP crescut, cum ar fi hipertensiunea arterială și obezitatea. O recomandare generală pentru adulți este să facă cel puțin 150 de minute de exerciții fizice moderate pe săptămână.

Discutați cu medicul despre administrarea medicamentelor

Dacă o infecție este cauza principală a CRP crescută, atunci este posibil să fie necesare antibiotice pentru a vă ajuta să vă recuperați. Medicul de familie vă poate sugera să luați anumite medicamente pentru a reduce șansele de a dezvolta complicații, cum ar fi cele care scad statinele/colesterolul sau aspirină, dacă aveți risc de a dezvolta boli cardiovasculare.

Este important să colaborați cu medicii pentru a gestiona orice afecțiuni de sănătate existente care sunt legate de un nivel ridicat al inflamației. Printre aceste afecțiuni se pot regăsi diabetul și obezitatea, precum și hipertensiunea arterială și colesterolul crescut. Este posibil să fie necesar să luați medicamente pentru a controla acești factori de risc dacă doar modificările stilului de viață nu sunt suficiente. De asemenea, poate fi necesar să ajustați administrarea altor medicamente în funcție de ceea ce reiese din analize, cum ar fi estrogenul/pilulele contraceptive sau medicamentele care exacerbează inflamația. În plus, s-a demonstrat că utilizarea suplimentelor de vitamina C și magneziu ajută la scăderea nivelului CRP.

Evitați factorii de risc legați de stilul de viață

Faceți tot posibilul pentru a reduce nivelul de inflamație din organism. Puteți începe prin a evita lucrurile care vă dăunează în general sănătății. Aceastea includ renunțarea la consumul de țigări/droguri/alcool, menținerea unei greutăți sănătoase și tratarea altor afecțiuni de sănătate, cum ar fi diabetul sau infecțiile.

Doar pentru că rezultatele analizelor CRP arată un nivel ridicat de proteină C reactivă, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să intri în panică. Pentru o imagine de ansamblu a stării tale de sănătate, testul CRP va trebui corelat și cu alte analize. Discută cu medicul de familie pentru a determina cauzele care pot contribui la un nivel de proteina C reactivă mare, și pentru tratament. Comunică-i inclusiv istoricul familial al oricăror boli, dacă utilizați și alte medicamente sau pilule contraceptive, nivelul de stres, dieta și cât de des faceți mișcare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *