Prima pagină » Sanatate » Tratament prostată. Cum îți ții sub control simptomele

Tratament prostată. Cum îți ții sub control simptomele

20 aug. 2024, 12:44,
în Sanatate

Tratamentul pentru prostată diferă de la pacient la pacient, în funcție de dimensiunea prostatei, vârsta bolnavului, starea generală de sănătate a acestuia și intensitatea disconfortului generat de simptomatologia bolii.

Adenomul de prostată reprezintă o afecțiune cu evoluție cronică, cauzată de influența hormonală asupra prostatei. Aceasta este cel mai des întâlnită la bărbații cu vârsta de peste 60 de ani. Tratamentul pentru prostată diferă de la individ la individ.

Tratamentul pentru prostată

În cazul în care afecțiunea prezintă simptome ușoare, se va monitoriza evoluția pacientului în cadrul vizitelor periodice și se va opta pentru amânarea terapiei. În funcție de gravitate, tratamentul poate fi medicamentos sau sub forma unei intervenții chirurgicale.

Pentru pacienții cu simptomatologie moderată, se preferă terapia medicamentoasă care cuprinde: utilizarea de alfa blocante pentru relaxarea musculaturii vezicale și a celei prostatice, inhibitori de 5 alfa reductaza pentru reducerea dimensiunilor prostatei, o combinație a celor două preparate medicamentoase. În anumite situații, preparatele utilizate pentru tratarea disfuncției erectile s-a dovedit a fi eficientă pentru reducerea simptomatologiei pacienților diagnosticați cu hipertrofie benignă de prostată.

În cazul pacienților care nu au înregistrat un răspuns semnificativ după administrarea medicației specifice, se optează spre intervenție chirurgicală. Această metodă de tratament este definitivă și prezintă obstrucții la nivelul tractului urinar, calculi vezicali sau asociază alte afecțiuni renale.

Printre variantele de proceduri, se numără: rexecția transuretrală de prostată (îndepărtarea stratului extern al prostatei pentru obținerea unui jet normal), incizia transuretrală de prostată (mici incizii la nivelul prostatei pentru a facilita eliminarea conținutului vezical), hipertermia locală (plasarea unor electrozi la nivelul prostatei), terapia cu laser (distruge țesutul prostatic și prezintă mai puține riscuri), stenturile prostatice (realizarea unor compresii laterale asupra prostatei).

Cum îți ții sub control simptomele, acasă

Există și unele practici pe care trebuie să le adoptați, pentru a putea ține sub control simptomele prostatei mărite. În primul rând, trebuie să reduceți stresul prin practicarea tehnicilor de relaxare, cum ar fi meditația. Situațiile stresante pot duce la urinări frecvente.

Atunci când mergi la baie, asigură-te că golești complet vezica urinară. Acest lucru va reduce deplasările ulterioare la baie.

Trebuie să discuți neapărat cu medicul urolog despre toate medicamentele pe care le iei fără rețetă. Este posibil ca unele dintre acestea să aibă efecte adverse ce țin de urinare. În acest caz, medicul va ajusta dozele sau îți va prescrie un înlocuitor.

De asemenea, evită consumul de lichide seara, în special alcoolul și cafeina. Ambele pot afecta tonusul muscular al vezicii urinare și ambele stimulează rinichii pentru a produce urina, ceea ce duce la o nevoie mai mare de a urina pe timp de noapte.

Adenomul de prostată poate fi prevenit prin adoptarea unui stil de viață sănătos, prin: reducerea consumului de lichide înainte de repaosul nocturn, reducerea consumului de cafea și alcool, evitarea administrării medicației antihistaminice, decongestionante, antidepresive și diuretice, antrenarea musculaturii planșeului pelvin, prevenirea și tratarea constipației cronice, menținerea unui stil de viață activ pentru prevenirea creșterii ponderale, evitarea expunerii la temperaturi scăzute.

Cel mai bun și potrivit tratament pentru prostată îl va da medicul specialist care va avea în vedere toate aspectele relevante privind afecțiunea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *