Prima pagină » Sanatate » Tratament pentru otită la adulți. Care sunt cauzele apariției afecțiunii

Tratament pentru otită la adulți. Care sunt cauzele apariției afecțiunii

27 iun. 2024, 12:29,
BZI.ro, în Sanatate

Infecțiile urechii apar mai frecvent la copii, decât adulți, însă pot apărea și la vârste mature. Sunt numeroși oameni care se confruntă cu această afecțiune, iar în funcție de locul unde se dezvoltă sau gravitatea ei, diferă și tratamentul pentru otită la adulți.

Tratament pentru otită la adulți

Otita este o afecțiune care apare la nivelul urechii, în urma intrării în contact cu diverse bacterii sau viruși și se manifestă preponderent prin durere. Urechea nu este doar un organ senzorial care ne ajută să auzim, ci este și un organ vital care ne ajută la menținerea echilibrului. Astfel, o infecție la aceasta poate avea repercursiuni grave, dacă nu este tratată.

Diagnosticarea este realizată de către medicul specialist care va avea în vedere atât istoricul medical, cât și un set de analize pe care le va realiza însuși. Cea mai mare parte a infecțiilor trec de la sine, însă cel mai bine este să fie monitorizată din timp.

În cazuri grave, medicul va prescrie un tratament, în funcție de zona în care apare infecția, dar și de gravitatea acesteia.

Infecțiile urechii interne se vindecă fără tratament de obicei. Picăturile de urechi sunt cele mai recomandate în astfel de cazuri. Medicii pot prescrie si picături auriculare pentru a reduce inflamațiile apărute în canalul urechii.

În ceea ce privesc infecțiile urechii medii, medicul stabilește o formula de tratament luând în considerare vârsta persoanei, starea de sănătate, istoricul medical, gravitatea infecției, dar și capacitatea persoanei de a tolera antibiotice. Dacă infecția durează mai mult de trei zile, medicul va prescrie un tratament pe bază de antibiotice.

Infecția otitei interne este mai severă, putând provoca probleme de mobilitate fizica, echilibru, greață și vărsături. Medicul poate prescrie antibiotice, antialgice, antipiretice sau antivirale.

Cauzele apariției infecției

Înotul, sau chiar dușul, în special în apă cu un nivel ridicat de bacterii, sunt o cauză a apariției otitei. Apa rămasă în interiorul urechii poate constitui mediul optim pentru reproducerea de bacterii. De asemenea, curățarea frecventă a urechii poate lăsa urechile deschise la infecții.

Utilizarea căștilor sau a unui aparat auditiv, precum și alergiile cutanate, eczemele și iritarea pielii datorită produselor pentru păr cresc riscul de a dezvolta o infecție a urechii externe.

Simptomele care apar în cazul infecției la urechea externă sunt: dureri de urechi, iritabilitate, dificultatea de a dormi, febră, puroi în ureche, sângerare din urechi, pierderea echilibrului, probleme cu auzul, greață și vărsături, diaree, scăderea poftei de mâncare, congestie.

Infecția la urechea internă se manifestă prin amețeală, greață și vărsături.

Durerea severă la nivelul feței, capului sau gâtului poate însemna ca infecția a avansat considerabil. Simptomele însoțite de febră sau ganglioni limfatici umflați pot indica avansarea infecției.

Pentru a preveni otita, trebuie să acorzi atenție sporită igienei personale, având în vedere: să vă păstrați urechile uscate, curățând apa rămasă de după duș, protejarea urechilor în timpul înotului, protejarea urechilor de iritații, evitarea de introducere a unor obiecte străine în ureche, tratarea la timp a obstrucțiilor nazale și rinofaringiene, asigurarea unei alimentații echilibrate pentru menținerea sănătății organismului și utilizarea de suplimente pentru asigurarea igienei urechii.

În cazul în care simptomele persistă pe o perioadă îndelungată, e cazul să faceți o vizită la medic pentru a vă consulta și oferi, corespunzător, un tratament pentru otită la adulți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *