Prima pagină » National » Tratament pentru negi: Metode medicale sau remedii naturale?

Tratament pentru negi: Metode medicale sau remedii naturale?

31 mai 2021, 11:23,
BZI.ro, în National

Negii sunt mici excrescenţe benigne ce apar la suprafaţa pielii și care sunt cauzate de o infecție a stratului superior al pielii cu virusul papiloma uman (HPV). Pentru mare parte dintre negi există tratament ce poate fi făcut acasă, insă pentru unii este necesară tratarea în cabinetul medicului.

Probleme cu negii au peste 10% din populaţie, cei mai predispuși fiind copiii şi adolescenţii, precum şi persoanele care au sistemul imunitar slăbit, ca urmare a unor infecţii cu HIV/SIDA, a anumitor forme de cancer sau afecţiuni renale ori a unui transplant.

Trebuie în vedere și faptul că negii pot fi contagioşi, existând posibilitatea să te poți infecta prin contactul direct cu pielea persoanei infectate sau prin atingerea obiectelor ori a suprafeţelor contaminate. Apariţia negilor poate surveni și la câteva săptămâni sau chiar luni de la intrarea în contact cu o persoană care are virusul HPV.

Negii au aspect inestetic şi pot cauza disconfort, mâncărimi şi chiar sângerări.

Tratament pentru negi: soluții chimice, crioterapie sau cauterizare

În mod normal, negii trec de la sine într-un an sau doi, însă sunt cazuri când aceştia pot persista și 5 sau chiar 10 ani, mai ales în cazul adulţilor.

De obicei, se apelează la un tratament doar în cazul în care provoacă durere sau discomfort, însă în marea majoritate a cazurilor oamenii vor să scape de negi fiind nemulţumiți de aspectul lor inestetic.

În ceea ce privește tratarea negilor, există mai multe soluții chimice cu acid salicilic, formaldehidă, glutaraldehidă sau acid lactic, crioterapie sau cauterizarea.

Pentru negii de pe mâini se recomandă tratamentul cu acid salicilic sau alte substanţe chimice. Acesta constă în aplicarea zilnică pe leziune a unui gel, a unei soluţii sau tincturi pentru o perioadă de 3 luni. În cazul pacienţilor cu negi plantari diagnosticaţi cu diabet nu este recomandat astfel de tratament deoarece există riscul vindecării lente a pielii. În plus, la aplicarea tratamanetului cu acid salicic trebuie avut grijă la faptul că acesta poate cauza iritaţii.

Tratamentul cu azot lichid sau crioterapia presupune îngheţarea negului timp de 5-15 minute, în mai multe şedinţe. Ulterior se formează o băşică ce se usucă şi cade. Acest tratament n ueste indicat copiilor care nu pot suporta durerea ce apare și nici persoanelor care au negi localizaţi în apropierea tendoanelor sau a unghiilor, deoarece pot cauza deteriorarea acestora. Mai mult, crioterapia poate cauza hiperpigmentări şi cicatrici care se ameliorează însă pe parcursul timpului.

Pentru eliminarea negilor se poate apela la cauterizare. Aceasta presupune anestezia locală și uscarea negul cu un ac electric de către dermatolog. Pe urmă, negul este răzuit cu un instrument numit chiuretă. Deoarece în urma îndepărtării negului apar cicatrici, la această metodă se apelează de-abia după ce au fost folosite alte tratamente care nu au dat rezultat.

Remedii naturale pentru negi

În cazul în care nu vreți să apelați la aceste tratamente medicale, puteți folosi unul dintre remediile natural care ajută la eliminarea negilor.

Unul dintre cele mai des folosite remedii natural pentru a scăpa de negi este usturoiul. Un cățel de usturoi se taie în jumătate și se freacă negul de 2 ori pe zi, dimineata și seara, timp de 15 zile. La fel se poate proceda și cu un cățel de usturoi zdrobit.

O altă soluție naturistă pentru tratarea negilor este varza. Astfel, se ia un cotor de varză, care se va tăia în două, iar cu partea interioară a cotorului se va freca negul. După ce această procedură, se lasă să acționeze fără a spăla zona pentru cel puțin o oră. Operațiunea se repetă timp de o săptămână, folosind mereu un cotor proaspăt de varză.

O variantă străveche pentru a scăpa de negi este folosirea unui amestec de slănină, usturoi și sare. După ce slănină este tocată, se amestecă cu usturoi pisat și sare. Amestecul obținut se folsoește pentru a unge negii. Procedura se repetă zilnic până la vindecare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *