Prima pagină » Sanatate » Tratament pentru feritina crescută. Cât de importantă este regimul alimentar pentru scăderea nivelului acestuia

Tratament pentru feritina crescută. Cât de importantă este regimul alimentar pentru scăderea nivelului acestuia

06 apr. 2023, 12:45,
în Sanatate

Tot mai mulți pacienți sunt interesați să afle ce presupune un tratament pentru feritina crescută. Uneori, atunci când efectuăm analize de sânge de rutină prescrise pentru a ne evalua starea de bine, este posibil să întâlnim o valoare a fierului care este mai mare decât norma specificată.

Cu toate acestea, în cazul feritinei ridicate sau al hiperferritinemiei, termenul medical pentru supraîncărcarea cu fier în sânge, nu trebuie să ne îngrijorăm, fiind recomandate teste suplimentare pentru a afla cauza. Feritina este o proteină responsabilă de stocarea cantității corecte de fier în organism. Evaluarea dozei sale este un parametru important pentru a ști cât de mult fier avem în rezervă.

Tratament pentru feritina crescută. Care este cantitatea totală a substanței din organism?

Cantitatea totală de feritină din organism este de aproximativ 6 grame, din care: 5 g reprezintă feritina tisulară și este prezentă în special în ficat, splină, măduva osoasă și mușchii scheletici. Dintre care aproximativ 1 gram se găsește în plasmă.

Concentrația serică de feritină este legată de depozitele de fier din organism și este un oncomarker. Este bine să știți că feritina ridicată este simtomul evident la care trebuie să fiți atenți. Simptomele asociate de obicei cu hiperferritinemia pot fi vagi și nespecifice, deoarece aceasta apare adesea fără simptome reale.

Cu toate acestea, în unele cazuri, pot apărea astenia și slăbiciunea, adesea asociate atât cu dureri abdominale, cât și articulare. Tratarea cauzei exacte a nivelurilor ridicate de fier din sânge este dificil din punct de vedere clinic, dar în general există o tendință de a monitoriza și de a trata supraîncărcarea hepatică rezultată.

Bineînțeles, o dietă săracă în fier și abstinența completă de alcool, împreună cu o sângerare terapeutică sau o terapie bazată pe agenți ferochelanți sunt întotdeauna indicații utile în aceste cazuri.

Cum se interpretează valorile crescute ale feritinei din sânge. Boli care ar putea cauza fenomenul

Înainte de a explica ce ar putea însemna o feritină crescută în sânge, este util să precizăm ce valori sunt considerate normale. Astfel, pentru femei este până la 250 nanograme pe mililitru. Pentru bărbați este de până la 340 ng/ml.

O creștere mică a feritinei în comparație cu valorile considerate normale poate indica afecțiuni inflamatorii sau dismetabolice acute sau cronice. Pe de altă parte, creșterile mai mari, care indică o supraîncărcare cu fier în sânge, sunt de obicei asociate cu anumite boli hepatice. Printre care hemocromatoză, o boală cauzată de anumite defecte ale mecanismelor legate de fier care determină acumularea de fier.

Cu toate acestea, există factori care afectează nivelul de feritină din sânge, cum ar fi vârsta. Se constată niveluri mai ridicate la naștere și în primele luni de viață, până la 600 ng/ml. Feritina este mai mare la bărbați și mai mică la femei, cel puțin până la menopauză. De asemenea, sarcina, activitatea fizică regulată și intensă contribuie la creșterea substanței din organism.

Un tratament pentru feritina crescută este obligatoriu deoarece depozitele excesive de fier în organism pot fi periculoase, deoarece se pot depune în organe, pe inimă, ficat, testicule și articulații, ducând la probleme mai grave. Nivelurile ridicate de feritină sunt, de asemenea, asociate cu un risc crescut de apariție a diabetului de tip 2.

Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
redactia.ro
Cât costă rochia purtată de Prima Doamnă, Mirabela Grădinaru, la Salzburg?
Bugetul.ro
Omul lui Klaus Iohannis a devenit noul președinte CCR. Cine este judecătoarea Simina Tănăsescu, succesoarea controversatului Marian Enache
a1.ro
Cum a arătat tortul de la nunta lui Cristian Vâlcan și a Izabelei. Ce discurs emoționant a ținut Radu Vâlcan pentru miri
Playtech.ro
Raed Arafat îndeamnă românii să aibă pregătită o „trusă” de supravieţuire pentru 10 zile
observatornews.ro
TVA mai mare la viitoarea locuinţă, de la 1 august: Românii pierd o cameră sau mai așteaptă un an pentru avans
Playsport.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat...
Evz.ro
Momente critice pentru Oana Zăvoranu. Vedeta, în lacrimi
realitatea.net
Creșterile salariale de la începutul anului, anulate de austeritatea lui Bolojan. Câți bani pierd 1,8 milioane de angajați: calcule BNS - VIDEO
SportpeSurse
Misterul din jurul lui Putin a fost dezvăluit de o poză care face înconjurul lumii. E pentru prima oară când scapă o asemenea imagine
Playtech.ro
Satul din România cumpărat de un afacerist cu doar 80.000 euro. Pe o sumă de nimic, și-a luat un adevărat colț de Rai
Dailybusiness.ro
Aliatul din bucătărie la care nu te-ai fi gândit. Cum poți curăța rapid vasele arse cu un truc simplu
RomaniaTV
Se schimbă banii luni, 28 iulie 2025! BNR a făcut anunțul despre cea mai nouă monedă a României
stiriromania.ro
S-a emis RO-Alert: Cod galben și portocaliu de ploi torențiale în jumătate de ţară
RomaniaTV
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE! Felix Baumgartner ar urma să fie înmormântat în curtea casei din Elveția, nu în Austria, așa cum s-a crezut inițial. Detalii de ULTIMĂ ORĂ despre funeralii!
redactia.ro
Medicul care l-a resuscitat pe Felix Baumgartner face dezvăluiri cutremurătoare. De ce nu a putut să fie salvat, de fapt, iubitul Mihaelei Rădulescu
ego.ro
Știați că Alin Gălățescu are o fiică? Iată ce relație are cu ea și cu mama ei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 iulie 2025
26 iulie 2025