Prima pagină » Sanatate » Tratament pentru enterocolită la copii. Terapia medicamentoasă recomandată de specialiști

Tratament pentru enterocolită la copii. Terapia medicamentoasă recomandată de specialiști

25 ian. 2023, 11:30,
BZI.ro, în Sanatate

Un tratament pentru enterocolita la copii trebuie prescris doar după un diagnostic realizat de un specialist. Boala este o inflamație combinată a intestinului subțire și a intestinului gros. Este cauzată de infecția cu bacterii, virusuri sau protozoare patogene sau de declanșatori alergici, mecanici sau toxici.

Afecțiunea se manifestă printr-o varietate de dureri abdominale, constipație sau diaree și sindrom de intoxicație. Planul de diagnosticare include ultrasunete, metode endoscopice și radiologice, teste serologice și bacteriologice. Tratamentul enterocolitei la copii constă în terapie dietetică, farmacoterapie, probiotice, antibiotice și medicamente antiprotozoare. Factorii etiologici în enterocolită sunt împărțiți în infecțioși și neinfecțioși. În practica pediatrică, prima variantă este mai frecvent diagnosticată, deoarece infecțiile intestinale sunt al doilea cel mai frecvent grup de boli la copii, după infecțiile respiratorii acute. Inflamația intestinală este cauzată de infecții bacteriene.

Tratament enterocolită la copii. Ce conține dieta pentru calmarea disconfortului?

Simptomele detectate ale enterocolitei reprezintă baza pentru un diagnostic sindromic de către pediatru. Pentru a stabili cauza afecțiunii și pentru a pune un diagnostic clinic sunt necesare investigații suplimentare la care să participe un gastroenterolog pediatru, un specialist în boli infecțioase, un alergolog și un imunolog.

Tratamentul enterocolitei începe cu o terapie dietetică adecvată. În cursul acut, se prescrie un post terapeutic, porridge-uri mucoase și supe, iar pe măsură ce simptomele dispar, dieta se extinde. Patologia cronică necesită o dietă blândă, cu restricție de extractive, alimente grosiere și fibroase, alimente grase și bogate în carbohidrați.

Pentru sugarii cu vârsta de până la 1 an, se păstrează alăptarea obișnuită sau hrănirea cu formule artificiale. În cazul în care diareea și deshidratarea sunt asociate cu enterocolita, este necesară o rehidratare adecvată.

Medicamente pentru ameliorarea simptomelor. Când sunt necesare antibioticele?

În cazul exicozei ușoare, copilului i se administrează lichide pe cale orală la fiecare 10-15 minute, într-o cantitate calculată în funcție de greutatea corporală. Deshidratarea intermediară și severă, când pacientul refuză să bea independent, necesită perfuzii intravenoase cu soluții saline. Tratamentul medicamentos pentru enterocolită este ales în funcție de cauza bolii.

Medicamentele antibacteriene se utilizează antiseptice intestinale, sulfonamide sau medicamente antiprotozoare. Acestea sunt alese după ce au fost efectuate teste bacteriologice și a fost identificat agentul cauzal. Enterocolita infecțioasă ușoară nu necesită antibiotice.

Medicamente pentru normalizarea scaunului sunt indicate atunci când copilul suferă de constipația cronică. În acest caz sunt indicate și supozitoarele laxative sau tratament sistemic pentru a înmuia scaunul, a crește motilitatea și a facilita defecarea. Dacă medicația este ineficientă, se poate administra o clismă. Pentru scaunele moi se recomandă medicația antidiareică.

Cum să elimini toxinele din organism? Ce pastile prescriu medicii

Medicamentele enterosorbante îndeplinesc mai multe sarcini. Acestea leagă și elimină toxinele și bacteriile din organism, elimină gazele și colicile intestinale, reduc intensitatea diareei. Acestea sunt utilizate indiferent de factorii etiologici, atunci când sunt detectate primele simptome dispepsice.

Disbioza poate fi o cauză sau o consecință a enterocolitei, dar trebuie tratată cu medicamente. Tratamentul include preparate de bifidus și lactobacili, care sunt completate cu prebiotice pentru recuperarea rapidă a microflorei intestinale.

Un tratament pentru enterocolită la copii include și enzime. Acestea sunt luate în cazul enterocolitei cronice, enzimele pancreatice sunt prescrise pentru a îmbunătăți procesele digestive din intestinul subțire, pentru a normaliza frecvența și consistența scaunelor. Agenții coleretici și colokinetici și apele minerale sunt eficiente în patologia biliară concomitentă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *