Prima pagină » Sanatate » Tratament pentru apendicită fără operație? Iată ce relevă un studiu recent

Tratament pentru apendicită fără operație? Iată ce relevă un studiu recent

01 iun. 2022, 15:48,
în Sanatate

Există un tratament pentru apendicită fără operație? Unii specialiști spun că da. Iată despre ce tratatament este vorba și cât de eficient este.

Apendicita reprezintă inflamația, care poate fi urmată de infecția, apendicelui cecal. Aceasta constituie o urgență medicală, întâlnită adesea în rândul copiilor și tinerilor. Apendicita poate fi de două tipuri: acută și cronică. Cea acută apare atunci când apendicele este blocat de materii fecale, un corp străin, ca răspuns la o altă inflamație din corp și chiar de cancer. În schimb, apendicita cronică este o afecțiune, care constă în inflamația apendicelui pe o perioadă mai lungă de timp și care poate deveni dureroasă.

Cele mai frecvente simptome, întâlnite la pacienții care suferă de apendicită, sunt: durere (evoluează de la crampe ușoare, la durere intensă, constantă, localizată în fosa iliacă dreaptă, adică în partea de jos a abdomenului), senzație de greață, vărsături, lipsa poftei de mâncare, diaree, umflarea abdomenului, constipație și, în unele cazuri, febră.

reprezentare a apendicitei acute

Apendicita reprezintă inflamația, care poate fi urmată de infecția, apendicelui cecal.

Tratament pentru apendicită fără operație: Iată ce au descoperit cercetătorii

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii din Finlanda, apendicita poate fi tratată doar cu medicamente, nemaifiind necesară operația.

La studiu au luat parte 520 de subiecți. Dintre aceștia, 250 aveau apendicită sau inflamare a apendicelui și au fost tratați doar cu medicamente, în timp ce restul de 270 de participanți au apelat la intervenția chirurgicală. Cele două grupuri au fost monitorizate cu atenție timp de cinci ani, scrie Live Science.

S-a demonstrat că 64% dintre subiecţii ce au fost trataţi cu antibiotice au fost consideraţi “trataţi cu succes”, pe când 36% au avut nevoie de operație. Vestea bună este că tratamentul din studiu nu le-a agravat starea. Se pare că participanții care au primit antibiotice s-au confruntat cu mai puține complicații decât cei care au fost operați și au pierdut mai puține zile de muncă din cauza problemelor de sănătate.

Conducătoarea studiului, dr. Paulina Salminen, a declarat pentru CBS News că tratamentul cu antibiotice reprezintă “o opţiune fezabilă, viabilă şi sigură”. Important de precizat este că toți participanții la studiu aveau apendicită fără complicaţii şi nu li se spărsese apendicele.

Chiar dacă tratamentul cu medicamente pare a fi o soluție simplă și la îndemână pentru cei cărora le este frică de operație, tot tratamentul chirurgical rămâne cea mai bună variantă pentru cazurile mai grave.

un copil verificat de medic pentru apendicită

Chiar dacă tratamentul cu medicamente pare a fi o soluție simplă și la îndemână pentru cei cărora le este frică de operație, tot tratamentul chirurgical rămâne cea mai bună variantă pentru cazurile mai grave.

În ce constă operația de apendicită?

Până în momentul apariției studiului prezentat, singurul tratament pentru apendicită era cel chirurgical. Intervenția chirurgicală se realizează în două variante, și anume: apendicectomia laparoscopică și apendicectomia clasică. Cea laparascopică este mai avantajoasă, deoarece prezintă o vizibilitate mai mare asupra apendicelui şi a organelor din jur, incizii mai mici (trei) și mai estetice, durere postoperatorie redusă, recuperare mai rapidă, spitalizare de scurtă durată (una sau două zile), complicații de plagă mai mici, fără injecții și fără riscul de a se rupe operația.

În cazul în care se formează un abces sau un plastron apendicular, intervenția laparascopică are în vedere drenajul acestuia și realizarea apendicectomiei la 6-8 săptămâni de la prima intervenţie.

În ceea ce privește operația clasică, aceasta vizează efectuarea unei incizii oblice, de 4-6 centimetri în zona abdominală, corespunzătoare localizării apendicelui. Acest tip de intervenție este recomandat în momentul în care apendicita este însoțită de complicații, cum sunt perforarea apendicelui cu răspândirea infecţiei în abdomen (peritonita) sau formarea unui abces apendicular (o colecţie purulentă în jurul apendicelui). Pacientul poate fi anesteziat total sau doar în jumătatea inferioară a corpului.

o femeie cu durere de apendicita

Intervenția chirurgicală se realizează în două variante, și anume: apendicectomia laparoscopica și apendicectomia clasică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *