Prima pagină » Informații utile » Tratament parvoviroză acasă. Cum poți să previi o boală care poate fi fatală pentru animale

Tratament parvoviroză acasă. Cum poți să previi o boală care poate fi fatală pentru animale

26 sept. 2024, 14:16,
Redacția BZI în Informații utile

Cel mai indicat este ca animalul dumneavoastră să fie tratat de parvoviroză într-o clinică specializată, sub supravegherea unui medic veterinar, în acest fel, șansele de supraviețuire sunt mult mai mari. Iar cel mai sigur mod de a evita această boală la câini și la pisici este să previi această boală prin vaccinare.

Parvoviroza este o boală gravă ce afectează în special câinii. Este o boală contagioasă, cu o rată de mortalitate crescută, dacă nu este tratată la timp. Cei care sunt predispuși la această afecțiune sunt puii nevaccinați cu vârsta cuprinsă între 2 luni și 2 ani, dar poate fi depistată și la adulții nevaccinați. În majoritatea cazurilor, aceasta este o boală fatală.

Cum poți trata parvoviroza acasă

Dacă nu vă permiteți costurile pentru tratamentul parvovirozei, ca o variantă mai ieftină se poate să optați pentru tratament injectabil de 2 ori pe zi cu antivomitive, pansamente gastrice, antibiotice, dar și pungi subcutanate de perfuzie.

De cele mai multe ori este greu să administrezi pastile pentru un câine bolnav de parvoviroză deoarece vomită destul de frecvent și nu ajung să își facă efectul.

Ca tratement acasă, se recomandă, în primul rând remedierea deshidratării. Se recomandă să îl ajutați cu o pungă de perfuzie în care medicul veterinar să vă pună și niște vitamine și soluție de glucoză, să v-o conecteze la un perfuzor la capătul căruia să atașeze un ac. Perfuziile acestea se fac subcutanat în funcție de greutatea câinelui.

Trebuie realizată hidratarea orală sau pe gură, îi puteți administra forțat apă, ceai călduț de mentă sau chiar zeamă de la orezul fiert. În ceea ce privește antibioticul, în general, medicul veterinar vi-l poate administra injectabil la cabinet, o dată pe zi.

De asemenea, vă poate face și o rețetă să îi administrați pe gură, printre cele mai folosite antibiotice amintim: amoxicilina și acidul clavulanic, clindamicina, metronidazolul.

Trebuie să-i administrați patrupedului și probiotice și medicamente antidiareice. Acestea pe puteți găsi la orice farmacie veterinară.  Monitorizați-i temperatura în permanență.

Temperatura normală la câini este de 38.0 C – 39.2 C. Tot ce este sub 38.0 C este considerat hipotermie, și tot ce este peste 39.2 C este considerat hipertermie / febră.

Chiar dacă animalul vomită, trebuie începută hrănirea animalului cu mâncare cât mai devreme, trebuie evitată pe cât posibilă hipoglicemia.

Semnele sau simptomele acestei boli

Trebuie cunoscut faptul că această infecție se regăsește în principal la cainii sau pisicile nevaccinați și în general până în 2 ani de zile. Parvoviroza are ca semne principale: lipsa apetitului, scaune diareice, în principal verzui sau cu striuri de sânge, vomă, uneori temperatura ridicată sau scăzută.

Vomă și diareea în repetate rânduri fac ca organismul animalului să se deshidrateze din ce în ce mai rău, ce poate duce la șoc septic și deces. Așadar, diareea cu sânge la un pui de câine este principalul simptom de parvoviroză.

Parvoviroza la câini se manifestă agresiv de la o zi la alta în funcție de stadiul deshidratării câinelui. Deși nu este o regulă general valabilă, un câine ce a primit tratament pentru parvoviroză timp de cel putin 4 – 5 zile, iar starea nu s-a depreciat semnificativ, iar câinele este prezent, șansele de vindecare sunt mari.

La întrebarea cât trăiește un câine cu parvoviroză putem răspunde că vorbim de zile și nu săptămâni, faptul că la unii se vindecă în 4 zile iar alții în 7 zile, nu ne permite să dăm un răspuns concret. Sunt rare cazurile în care parvoviroza se complică și cu alte afecțiuni precum invaginații, insuficiente de organ sau necroze de stomac și intestin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`