Un tratament pentru oxiuri la adulți poate ucide paraziții în doar două doze. Viermii intestinali sunt mici, albi sau gri deschis și cauzează infecția comună numită enterobioză. Afecțiunea este extrem de contagioasă și apare cel mai frecvent la copii.
Oxiurii sunt mici și subțiri și se numesc Enterobius vermicularis. Din fericire, paraziții nu cauzează probleme medicale grave de obicei și sunt ușor de tratat.
Enterobioza, simptomele și cauzele infecției cu viermi intestinali
Enterobiaza este cel mai comun tip de infecție cu viermi și afectează aproximativ 1 miliard de oameni la nivel mondial. Oamenii de toate vârstele pot fi infectați cu oxiuri. Cu toate acestea, cazurile sunt mai frecvente la copii, în special între vârstele de 4 și 11 ani. Rar, este nevoie de un tratament pentru oxiuri la adulți, printre cei cu un risc crescut numărându-se îngrijitorii și membrii familiei celor mici. Aproximativ o treime dintre persoanele infectate nu prezintă simptome. Altele experimentează mâncărimi intense în jurul anusului, mai ales când încearcă să doarmă. Viermii femele depun ouă în jurul anusului noaptea, provocând iritație. Ouăle de oxiuri de pe pielea din jurul vaginului pot cauza și secreții. Mâncărimea poate împiedica un somn odihnitor, lucru ce te poate face obosit în timpul zilei și să ai dificultăți de concentrare.
Infecția apare atunci când o persoană înghite ouă de oxiuri, iar astfel devine gazda pentru ciclul de viață al viermilor. Deși acest lucru poate părea ușor de evitat, este simplu să te infectezi. Paraziții își depun ouăle pe pielea din jurul anusului, iar când cineva se scarpină, acestea se atașează de degete și rămân blocate sub unghii. Dacă nu își spală mâinile, transmite ouăle altor persoane și pe suprafețele pe care le atinge. Când altcineva ia contact și își pune degetele în gură, ouăle intră și călătoresc prin sistemul digestiv. Odată ce au eclozat, viermii femele călătoresc către anus pentru a-și depune ouăle, iar ciclul se reia. Fiecare poate produce 10.000 sau mai multe ouă, iar o persoană poate avea de la câțiva până la sute dintre aceștia.
Ouăle de oxiuri pot supraviețui de la două la trei săptămâni pe suprafețe contaminate le poți lua de pe cearșafuri, lenjerie de corp și prosoape, jucării și prin inhalare. În plus, pot călători rar prin aer, iar odată ce le inhalezi, călătoresc prin tractul digestiv și eclozează în oxiuri care depun propriile ouă. De exemplu, scuturarea așternutului înainte de a-l spăla poate răspândi ouăle și te poate expune riscului de infecție. Deși complicațiile grave sunt rare, paraziții pot duce la infecții bacteriene, infecții urinare și probleme gastrointestinale și abdominale. În cazuri rare, oxiurii au fost legați de apendicită, diverticulită și inflamația vaginului și a mucoasei uterului tău.
Tratament oxiuri adulți
Poți vedea viermii adulți cu ochiul liber, dar un specialist va folosi un microscop pentru a identifica ouăle. Poți verifica prezența oxiurilor la aproximativ două până la trei ore după ce adormi, atunci când ies din rect pentru a depune ouă în jurul anusului. De asemenea, îi puteți găsi în lenjeria de pat sau pe cearceafuri. Dacă ești infectat cu mai mulți, pot apărea în scaun sau pe hârtia igienică, dar acest lucru este rar. Este mult mai ușor să îi identifici pe piele.
Un tratament pentru oxiuri la adulți presupune că trebuie să consumi un medicament antiparazitar administrat pe cale orală, pentru a elimina viermii. Vei lua o doză imediat și o altă doză două săptămâni mai târziu pentru a te asigura că toți paraziții au dispărut. Prevenirea reinfecției este una dintre cele mai mari provocări în eliminarea oxiurilor. Astfel, este indicat să speli toate hainele, lenjeriile de pat și prosoapele în apă cât mai fierbinte în timpul tratamentului, pentru a reduce riscul de reinfecție. Înainte de a utiliza tratamentul medicamentos, consultă medicul, dacă ești însărcinată sau copilul tău are sub 2 ani. Efectele secundare includ diaree, greață, vărsături, dureri abdominale și dureri de cap.
Oxiurii netratați depun mai multe ouă, facilitând răspândirea infecției. Cel mai eficient mod de a preveni o infecție cu viermi intestinali este să folosești săpun și apă caldă. Spală-te pe mâini înainte de a manipula alimente sau de a atinge gura și nasul. Curăță frecvent toaletele, ustensilele, vasele și alte suprafețe pentru a reduce riscul de răspândire. Pentru a evita transferul ouălor, menține unghiile curate și tăiate. De asemenea, spală lenjeriile, pijamalele și lenjeria de corp zilnic în apă fierbinte până când tratamentul pentru oxiuri la adulți este complet.