Inflamarea sinusurilor este o afecțiune cu care oamenii au luptat de-a lungul timpului și bătălia a fost des câștigată, motiv pentru care oamenii încă sunt interesați de un tratament naturist pentru sinuzită.
Sinuzita este numele medical folosit pentru sinusuri inflamate de orice tip (acut sau cronic), iar în funcție de poziția lor, tratamentul va diferenția. La nivelul feței se găsesc 4 perechi de sinusuri (sub ochi, deasupra ochilor, in spatele ochilor și între ochi) și din motive externe are loc îngroșarea mucoasei ce le așterne. La nivelul lor există niște mici celule ce au rolul de a produce mucus, această substanță secretată de corpul nostru are un rol deosebit în protejarea căilor nazale și face posibilă funcția de a miros.
Cauzele inflamării sinusurilor
Adesea afecțiunea poate fi provocată de către elementele iritante din aerul pe care îl respirăm (praf, fum, aer foarte uscat), cât și aerul poluat dacă celelalte cauze sunt excluse, iar ca și consecință are loc îngroșarea mucoasei. O mucoasă iritată este o pradă ușoară pentru bacteriile din jur ( sinuzita maxilară este foarte frecventă), motiv pentru care se încearcă remedierea situației cât mai rapid posibil.
Dintre cele foarte multe bacterii ce pot produce infecții putem enumera cele mai frecvente Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis și Streptococcus pyogenes. Dacă mucoasa este iritată și aceste microorganisme vor coloniza sinusurile vom fi împinși spre a folosi antibiotice. Bacteriile sunt foarte rezistente și nu vor dispărea de la sine, dacă nu este administrat ceva ce să le distrugă.
Tratament naturist sinuzită: Efectele benefice ale soluțiilor saline
Soluțiile saline și-au dovedit eficacitatea în curățarea căilor nazale și s-a observat că ajută și la oprirea inflamațiilor. Se recomandă a se folosi spray nazal în mod repetat pentru a menține mucoasa curată și ulterior să readucă sinusurile în stadiul inițial. Aerul din multe orașe a devenit din ce în ce mai poluat, un motiv bun pentru care se poate folosi apa sărată în scopul de a preveni o viitoare iritație și menține curate căile aeriene. În farmacii se pot găsi soluții cu concentrații foarte bine calculate în acest scop.
Datorită faptului că sarea aduce foarte multe beneficii organismului uman, din vechime strămoșii au remarcat că aerul din saline are un efect benefic asupra sistemului respirator. Mulți oameni de specialitate recomandă vacanțele în saline, cât și cele petrecute lângă mare sau ocean. Au fost făcute statistici în care s-a observat că oamenii ce trăiesc în apropierea mării au mai puține probleme respiratorii și chiar o mai bună circulație a sângelui.
Acum că știm că sarea este un element cheie pentru o sănătate de dorit, o tehnică foarte folosită cu rezultate pozitive și din punct de vedere științific este inhalarea de aburi. Poate fi folosită și în cadrul răcelilor sau a gripei, fiind de ajutor și în cadrul nasului umed, cât și pentru cel uscat. Tehnica probabil observată la bunici, cea cu un recipient cu apă fierbinte peste care se apleacă purtând un prosop pentru a acapara cât mai mulți aburi, este una foarte bună (efectul fiind similar cu cel avut în cadrul unei saune).
Unii recomandă și folosirea de sare pentru apa fierbinte, însă rămâne la atitudinea fiecăruia această preferință. De precizat că trebuie să aveți parte de o oxigenare potrivită, iar dacă apar amețeli sau orice stare neplăcută, procesul ar trebui întrerupt și de continuat doar după ce vă simțiți mai bine (similar cu procedura intrării în saună pentru prima dată).
Cât timp un tratament naturist pentru sinuzită ne poate ajuta?
Strategiile pe care ni le oferă natura și au fost prezentate anterior au rolul de a preveni și de a ne îmbunătăți condiția. Organismul nostru este unul foarte bine gândit și singura șansă a microbilor de a ne ataca este atunci când suntem slăbiți. Astfel acești mici adversari din natură găsesc portițe în care corpul nu poate să ii atace, în cazul nostru sinusurile.
Unele sinuzite pot avea complicații, anume cele induse de către bacterii cât și cele induse de fungi, unde putem aminti familiile Rhizopus, Rhizomucor, Absidia, Mucor și Cunninghamella. Medicina modernă dispune de medicamente ce pot îndepărta cu ușurință acești intruși prin gama de antifungice/ antimicotice. Din familia Mucor este membru și banalul mucegai alb (Mucor mucedo), motiv pentru care igiena și curățenia sunt un mare aliat pentru sănătate.