Prima pagină » Sanatate » Tratament imediat pentru criză de fiere! Ce soluţii ai la îndemână

Tratament imediat pentru criză de fiere! Ce soluţii ai la îndemână

19 ian. 2024, 14:36,
BZI.ro, în Sanatate

Când ai o criză de fiere cauți o soluție de tratament imediat. Acest lucru este normal pentru că crizele de fiere pot fi foarte dureroase.  Fierea, un organ situat sub ficat în partea dreaptă sus a abdomenului, are rolul vital de a stoca și secreta bilă. Bila este esențială pentru descompunerea grăsimilor și ajută la absorbția vitaminelor.

Problemele precum calculii biliari pot declanșa crize dureroase, necesitând atenție medicală. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat echilibrat și a unui stil de viață sănătos contribuie la menținerea sănătății veziculei biliare.

De ce se produce criza de fiere

Criză de fiere, cunoscută sub denumirile de colică biliară sau colecistită, se manifestă printr-o durere intensă în partea dreaptă, sub coaste, care poate apărea în urma unei mese bogate în grăsimi. Este esențial să adoptați măsuri imediate în cazul unei astfel de crize și să știți cum să vă recuperați ulterior și ce alimente să consumați.

Această criză este adesea rezultatul blocării unui calcul în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Blocarea calculului biliar perturbă fluxul normal de bilă în intestine. Vezica biliară sau colecistul, situat sub ficat în partea dreaptă de sus a abdomenului, are rolul principal de a stoca aproximativ 50% din cantitatea totală de bilă produsă de ficat.

Bila este esențială pentru descompunerea grăsimilor și contribuie la absorbția unor vitamine din alimente. Simptomele unei crize de fiere variază în funcție de cauza care a declanșat-o, de la durere în zona ficatului, la febră și modificări ale analizelor de sânge.

Potrivit specialiștilor medicali, durerea cea mai intensă și chinuitoare în timpul unei crize persistă între o jumătate de oră și o oră, cu posibilitatea de a persista la o intensitate mai mică pentru câteva ore (până la cinci ore). Dispariția durerii are loc atunci când calculul biliar reușește să treacă în intestin.

Criză de fiere: tratament imediat

O criză de fiere poate fi o experiență dureroasă și deranjantă, iar gestionarea rapidă a simptomelor este esențială pentru confortul și buna funcționare a organismului. Dr. Octavian Popescu, medic specialist în chirurgie viscerală, subliniază că durerea este cel mai supărător simptom și recomandă administrarea de medicamente antispastice, analgezice și antiinflamatoare pentru a diminua aceasta. Totuși, acest demers reprezintă o soluție de urgență și abordează doar temporar situația.

Pentru a preveni declanșarea crizelor de fiere, evitarea factorilor declanșatori alimentari este crucială. Specialistul recomandă ca persoanele predispuse să evite alimentele grase, atât de origine animală cât și vegetală, să reducă aportul total de calorii zilnice, să opteze pentru alimente fierte, coapte sau preparate la abur în detrimentul celor prăjite, să adopte obiceiuri alimentare sănătoase precum a mânca puțin și des, încet, renunțarea la alcool și fumat.

În situații extreme, când durerea devine insuportabilă și este însoțită de febră și frisoane, se recomandă consultarea unui medic. În multe cazuri, soluția poate implica intervenția chirurgicală, cum ar fi colecistectomia, adică îndepărtarea veziculei biliare. În continuare, este important să respecți o dietă echilibrată și să eviți alimentele nerecomandate pentru a menține sănătatea și a preveni recurența episoadelor dureroase.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *