Prima pagină » Sanatate » Tratament imediat pentru criză de fiere! Ce soluţii ai la îndemână

Tratament imediat pentru criză de fiere! Ce soluţii ai la îndemână

19 ian. 2024, 14:36,
în Sanatate

Când ai o criză de fiere cauți o soluție de tratament imediat. Acest lucru este normal pentru că crizele de fiere pot fi foarte dureroase.  Fierea, un organ situat sub ficat în partea dreaptă sus a abdomenului, are rolul vital de a stoca și secreta bilă. Bila este esențială pentru descompunerea grăsimilor și ajută la absorbția vitaminelor.

Problemele precum calculii biliari pot declanșa crize dureroase, necesitând atenție medicală. Adoptarea unui regim alimentar echilibrat echilibrat și a unui stil de viață sănătos contribuie la menținerea sănătății veziculei biliare.

De ce se produce criza de fiere

Criză de fiere, cunoscută sub denumirile de colică biliară sau colecistită, se manifestă printr-o durere intensă în partea dreaptă, sub coaste, care poate apărea în urma unei mese bogate în grăsimi. Este esențial să adoptați măsuri imediate în cazul unei astfel de crize și să știți cum să vă recuperați ulterior și ce alimente să consumați.

Această criză este adesea rezultatul blocării unui calcul în canalul cistic sau în canalul biliar comun al arborelui biliar. Blocarea calculului biliar perturbă fluxul normal de bilă în intestine. Vezica biliară sau colecistul, situat sub ficat în partea dreaptă de sus a abdomenului, are rolul principal de a stoca aproximativ 50% din cantitatea totală de bilă produsă de ficat.

Bila este esențială pentru descompunerea grăsimilor și contribuie la absorbția unor vitamine din alimente. Simptomele unei crize de fiere variază în funcție de cauza care a declanșat-o, de la durere în zona ficatului, la febră și modificări ale analizelor de sânge.

Potrivit specialiștilor medicali, durerea cea mai intensă și chinuitoare în timpul unei crize persistă între o jumătate de oră și o oră, cu posibilitatea de a persista la o intensitate mai mică pentru câteva ore (până la cinci ore). Dispariția durerii are loc atunci când calculul biliar reușește să treacă în intestin.

Criză de fiere: tratament imediat

O criză de fiere poate fi o experiență dureroasă și deranjantă, iar gestionarea rapidă a simptomelor este esențială pentru confortul și buna funcționare a organismului. Dr. Octavian Popescu, medic specialist în chirurgie viscerală, subliniază că durerea este cel mai supărător simptom și recomandă administrarea de medicamente antispastice, analgezice și antiinflamatoare pentru a diminua aceasta. Totuși, acest demers reprezintă o soluție de urgență și abordează doar temporar situația.

Pentru a preveni declanșarea crizelor de fiere, evitarea factorilor declanșatori alimentari este crucială. Specialistul recomandă ca persoanele predispuse să evite alimentele grase, atât de origine animală cât și vegetală, să reducă aportul total de calorii zilnice, să opteze pentru alimente fierte, coapte sau preparate la abur în detrimentul celor prăjite, să adopte obiceiuri alimentare sănătoase precum a mânca puțin și des, încet, renunțarea la alcool și fumat.

În situații extreme, când durerea devine insuportabilă și este însoțită de febră și frisoane, se recomandă consultarea unui medic. În multe cazuri, soluția poate implica intervenția chirurgicală, cum ar fi colecistectomia, adică îndepărtarea veziculei biliare. În continuare, este important să respecți o dietă echilibrată și să eviți alimentele nerecomandate pentru a menține sănătatea și a preveni recurența episoadelor dureroase.

 

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Moneda din ’75 care se vinde acum cu peste 33.000 de lei. Detaliul care o face atât de scumpă
observatornews.ro
Şapte judeţe au intrat de la ora 12:00 sub cod galben de ploi şi vijelii, cu grindină şi descărcări electrice
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
România pregătește o tranzacție uriașă. Investiție în transportul maritim
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Capitala unei ţări europene pune la cale un plan de evacuare în două zile. Autorităţile se tem de o invazie rusească
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
24 aprilie 2025
24 aprilie 2025