Prima pagină » Sanatate » Tratament gută picior. Când e cazul să mergem la medic?

Tratament gută picior. Când e cazul să mergem la medic?

24 iun. 2024, 09:05,
în Sanatate

Guta este o afecțiune care provoacă durerea și umflarea articulațiilor. Dacă nu este vindecată, poate duce la complicații. Medicul specialist va recomanda un tratament pentru gută la picior în funcție de stadiul bolii.

Cum putem identifica guta

Guta este un tip comun de artrita care cauzează dureri intense, inflamații, umflături si rigiditate in articulații. Această afecțiune este cea mai comună formă de artrită la bărbați. Femeile sunt mai puțin supuse riscului, pot dezvolta însă această boală în perioada postmenopauzei.

Guta afectează frecvent baza degetului mare, dar poate apărea si la picioare, glezne, genunchi, coate, încheieturi si degete. Cauza principală a gutei este excesul de acid uric.

Simptomele comune ale gutei sunt: durerea articulară intensă, inflamația, roșeața, disconfort persistent, limitarea mișcării articulației afectate.

Factorii de risc care pot duce la apariția gutei la picior sunt: vârsta (apare mai frecvent la adulți decât la copii), sexul (mai frecvent la bărbați), factori genetici, stilul de viață (consumul de alcool și o dietă bogată în purine favorizează apariția gutei), expunerea la plumb, anumite medicamente (diuretice si medicamente care conțin salicilat), greutatea (persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare) sau intervenții chirurgicale sau traumatisme recente.

Pentru a preveni apariția gutei, trebuie să aveți în vedere un stil de viață sănătos și o dietă adecvată. Asta prevede menținerea unui aport ridicat de lichide de aproximativ 2 – 4 litri pe zi, evitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale moderate, limitarea consumului unor alimente bogate în purină (cum ar fi crustaceele, mielul, carnea de vită, carnea de porc), un consum moderat de grăsimi și bogat în legume, evitarea fumatului, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, protejarea articulațiilor pentru a preveni leziunile si traumele.

Care este tratamentul pentru gută la picior

Pentru a evalua stadiul afecțiunii, un medic specialist vă recomanda efectuarea unui test de sânge și poate solicita și extragerea lichidului dintr-o articulație afectată pentru o analiza amănunțită. În funcție de stadiul bolii, aceasta poate fi tratată medicamentos sau chirurgical.

Tratamentul prescris poate viza administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene, a unor corticosteroizi, uneori în asociere cu unele produse care au substanțe ce contribuie la prevenirea atacurilor de gută și suplimente alimentare pentru articulații, oase si mușchi. Acestea au rolul de a  reduce inflamația sau de a împiedica atacurile viitoare prin scăderea nivelului de acid uric.

Medicul specialist va mai recomanda modificări în stilul de viață, precum: reducerea consumului de alcool sau renunțarea la acest viciu, pierderea în greutate în cazul persoanelor cu indice corporal peste cel normal și menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, aceasta se aplică doar în cazuri complicațiilor, efectuându-se proceduri precum: îndepărtarea chirurgicală a tofilor, chirurgia de fuziune articulară, chirurgia de înlocuire a articulațiilor.

Se recomandă aporturi de alimente și suplimente precum: cireșe, ghimbir, oțet diluat de cidru de mere, țelină, ceai de urzică, păpădie, magneziu.

Dacă lăsați netratată guta, poate duce în cele din urmă la artrită gutoasă, o formă mai severă de artrită. Medicul specialist vă va recomanda cel mai potrivit tratament de gută la picior, în funcție de stadiul și severitatea bolii.

Bugetul.ro
40.000 de români au semnat contract pentru casele la 35.000 de euro. După luni bune, George Simion a spus și ce se alege de programul promis cetățenilor
redactia.ro
Delia a anunțat pe cine va vota în turul.«Vă rog frumos să nu mă așteptați cu o bâtă, să mă scuipați»
Bugetul.ro
Cutremur la Banca Transilvania. Anunțul oficial făcut de board-ul celei mai mari bănci românești despre noul director general al BT Broker de asigurare
a1.ro
Cine este, de fapt, tatăl faimos al actriței Ilinca Gheorghiu din serialul "Ana, mi-ai fost scrisă în ADN"
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
observatornews.ro
"Nu mă aşteptam la şocul ăsta cultural. Refuz să cred". Reacția unei românce întoarsă acasă după 5 ani în Olanda
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Extindere masivă în România. Lanțul de magazine care face angajări
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Ce se întâmplă între Nicușor Dan și George Simion. Veste surprinzătoare înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale
Playtech.ro
Nicușor Dan vrea să rupă tradiția președinților de până acum. Unde ar putea locui dacă va câștiga alegerile
Dailybusiness.ro
Fum alb la Vatican! Cardinalul protodiacon va ieși la balconul central pentru a anunța „Habemus Papam!”
RomaniaTV
Ei sunt părinții lui Simion. Stau în Focșani și au studiat la ASE. Tatăl său a avut probleme cu alcoolul. Simion are și o soră, ce e judecătoare
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Halep și-a deschis un nou hotel în Mamaia Nord. Prețul EXTREM de MIC cerut pe o noapte. Oricine poate sta aici!
redactia.ro
Momente romantice între George Simion și soția sa la prima dezbatere prezidențială. Cei doi au oferit imaginile serii
ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 mai 2025
10 mai 2025