Prima pagină » Sanatate » Tratament gută picior. Când e cazul să mergem la medic?

Tratament gută picior. Când e cazul să mergem la medic?

24 iun. 2024, 09:05,
în Sanatate

Guta este o afecțiune care provoacă durerea și umflarea articulațiilor. Dacă nu este vindecată, poate duce la complicații. Medicul specialist va recomanda un tratament pentru gută la picior în funcție de stadiul bolii.

Cum putem identifica guta

Guta este un tip comun de artrita care cauzează dureri intense, inflamații, umflături si rigiditate in articulații. Această afecțiune este cea mai comună formă de artrită la bărbați. Femeile sunt mai puțin supuse riscului, pot dezvolta însă această boală în perioada postmenopauzei.

Guta afectează frecvent baza degetului mare, dar poate apărea si la picioare, glezne, genunchi, coate, încheieturi si degete. Cauza principală a gutei este excesul de acid uric.

Simptomele comune ale gutei sunt: durerea articulară intensă, inflamația, roșeața, disconfort persistent, limitarea mișcării articulației afectate.

Factorii de risc care pot duce la apariția gutei la picior sunt: vârsta (apare mai frecvent la adulți decât la copii), sexul (mai frecvent la bărbați), factori genetici, stilul de viață (consumul de alcool și o dietă bogată în purine favorizează apariția gutei), expunerea la plumb, anumite medicamente (diuretice si medicamente care conțin salicilat), greutatea (persoanele supraponderale prezinta un risc mai mare) sau intervenții chirurgicale sau traumatisme recente.

Pentru a preveni apariția gutei, trebuie să aveți în vedere un stil de viață sănătos și o dietă adecvată. Asta prevede menținerea unui aport ridicat de lichide de aproximativ 2 – 4 litri pe zi, evitarea consumului de alcool, menținerea unei greutăți corporale moderate, limitarea consumului unor alimente bogate în purină (cum ar fi crustaceele, mielul, carnea de vită, carnea de porc), un consum moderat de grăsimi și bogat în legume, evitarea fumatului, efectuarea de exerciții fizice în mod regulat, protejarea articulațiilor pentru a preveni leziunile si traumele.

Care este tratamentul pentru gută la picior

Pentru a evalua stadiul afecțiunii, un medic specialist vă recomanda efectuarea unui test de sânge și poate solicita și extragerea lichidului dintr-o articulație afectată pentru o analiza amănunțită. În funcție de stadiul bolii, aceasta poate fi tratată medicamentos sau chirurgical.

Tratamentul prescris poate viza administrarea unor antiinflamatoare nesteroidiene, a unor corticosteroizi, uneori în asociere cu unele produse care au substanțe ce contribuie la prevenirea atacurilor de gută și suplimente alimentare pentru articulații, oase si mușchi. Acestea au rolul de a  reduce inflamația sau de a împiedica atacurile viitoare prin scăderea nivelului de acid uric.

Medicul specialist va mai recomanda modificări în stilul de viață, precum: reducerea consumului de alcool sau renunțarea la acest viciu, pierderea în greutate în cazul persoanelor cu indice corporal peste cel normal și menținerea unei greutăți normale, renunțarea la fumat.

În ceea ce privește tratamentul chirurgical, aceasta se aplică doar în cazuri complicațiilor, efectuându-se proceduri precum: îndepărtarea chirurgicală a tofilor, chirurgia de fuziune articulară, chirurgia de înlocuire a articulațiilor.

Se recomandă aporturi de alimente și suplimente precum: cireșe, ghimbir, oțet diluat de cidru de mere, țelină, ceai de urzică, păpădie, magneziu.

Dacă lăsați netratată guta, poate duce în cele din urmă la artrită gutoasă, o formă mai severă de artrită. Medicul specialist vă va recomanda cel mai potrivit tratament de gută la picior, în funcție de stadiul și severitatea bolii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 ianuarie 2025
25 ianuarie 2025