Prima pagină » Sanatate » Tratament fibrinogen crescut. Cum să te pregătești pentru o recoltare de sânge

Tratament fibrinogen crescut. Cum să te pregătești pentru o recoltare de sânge

22 feb. 2023, 11:04,
în Sanatate

Tot mai multe persoane nu înțeleg ce presupune un tratament pentru fibrinogen crescut. Pentru a reuși să înțelegi de ce este necesar acest tratament, trebuie să cunoașteți ce presupune fibrinogenul. Fibrinogenul este o componentă proteică dizolvată care circulă în fluxul sanguin și este esențială pentru formarea cheagurilor de sânge. Funcția de producere a acestei substanțe, care se reînnoiește la fiecare 3-5 zile, revine celulelor ficatului.

Compusul este implicat în etapa inițială a formării cheagurilor de sânge, fiind descompus în fibrină filamentoasă de către trombină. Filamentele proteice formează un schelet la marginea leziunii, cu ajutorul căruia celulele sanguine se lipesc între ele pentru a forma un cheag. Cheagul solid rezultat închide rana și oprește sângerarea ulterioară. În plus față de funcția hemostatică, compusul proteic este implicat în accelerarea regenerării pielii, a membranelor mucoase și a țesuturilor moi deteriorate.

Tratament fibrinogen crescut. Ce medicamente scad nivelul acestuia?

Nivelurile reduse de fibrinogen pot fi rezultatul unui număr mare de transfuzii de sânge. Unele medicamente scad nivelul de fibrinogen. Printre acestea se numără medicamentele anabolizante steroidiene, fenobarbitalul, streptokinaza, urokinaza și acidul valproic.

În cazul în care testul arată un exces de factor de coagulare în sânge, trebuie consultat un medic pentru o examinare mai detaliată pentru a determina cauza acestei creșteri. Sarcina specialistului într-un astfel de caz este de a prescrie o terapie eficientă pentru a elimina boala de bază. Eliminarea cauzei care stă la baza creșterii proteinelor duce la o scădere treptată până la limite acceptabile de la sine.

Nivelurile de fibrinogen se pot normaliza dacă este necesar prin administrarea de antiagregante, anticoagulante, trombolitice și fibrinolitice. Nivelul de fibrinogen poate fi ajutat prin schimbarea dietei pentru a include legume proaspete, fructe de mare și pește, fructe de pădure roșii și ciocolată neagră sau cacao. Un fibrinogen ridicat nu reprezintă un risc grav pentru sănătate dacă sunt respectate instrucțiunile medicului.

Cum se face un test de fibrinogen? Reguli de respectat înainte de analiză

Pentru a măsura nivelul compusului proteic, este nevoie de o coagulogramă sau de o analiză biochimică a sângelui. În ambele cazuri se folosește o cantitate mică de sânge venos. Testul trebuie făcut pe stomacul gol, după ce se așteaptă cel puțin 10-12 ore de la ultima masă, pentru a obține un rezultat corect.

De asemenea, se recomandă să nu consumați alimente grase, prăjite sau afumate și alcool, să reduceți activitatea fizică, să vă organizați un program normal de odihnă și să evitați stresul emoțional cu 2-3 zile înainte de examinare. Ultima țigară poate fi fumată cu cel puțin o jumătate de oră înainte de test. Cu acordul medicului, trebuie, de asemenea, este indicat să întrerupeți temporar administrarea de medicamente care afectează coagularea plasmei sau sinteza proteinelor de către ficat.

Un tratament pentru fibrinogen crescut este necesar atunci când nivelul acestuia nu se încadrează în limita valorilor normale. Nivelul normal de proteine în sângele femeilor este considerat a fi de 2-4 g/l. Dar trebuie să ne amintim despre modificările compoziției sângelui sub influența factorilor hormonali în timpul menstruației. Creșterea vâscozității și coagulării în această perioadă previne apariția sângerărilor abundente, dar face ca rezultatele să fie incorecte. O prelevare de sânge pentru a evalua nivelul proteinelor nu trebuie efectuată mai devreme de 3-5 zile după terminarea menstruației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *