Prima pagină » Sanatate » Tratament eficient pentru astmul bronșic. Ce este medicația de control și în ce constă medicația de salvare?

Tratament eficient pentru astmul bronșic. Ce este medicația de control și în ce constă medicația de salvare?

21 sept. 2022, 16:32,
în Sanatate

Ești în căutarea unui tratament eficient pentru astmul bronșic? Află, în rândurile următoare, ce este medicația de control și în ce constă medicația de salvare pentru această afecțiune frecventă.

Astmul bronșic este o afecțiune medicală cronică, pe cât de neplăcută, pe atât de des întâlnită. Ea presupune limitarea fluxului de aer din căile respiratorii, fiind determinată de inflamația cronică a acestora. Inflamația poate fi generată de alergii, diferite substanțe și schimbări de temperatură.

Pacientul cu astm bronșic respiră cu dificultate, având senzația de lipsă de aer, iar tusea este iritativă și compulsivă. În timpul unei crize, mucusul se adună în căile respiratorii și așa se ajunge la dificultatea în respirație, care este cu atât mai gravă cu cât căile respiratorii sunt inflamate și îngustate.

o radiografie pulmonară

Pacientul cu astm bronșic respiră cu dificultate, având senzația de lipsă de aer, iar tusea este iritativă și compulsivă.

Tratament eficient pentru astmul bronșic. În ce constă medicația de control, medicația de salvare și tratamentul combinat?

Tratamentul astmului trebuie administrat pe tot parcursul vieții. Chiar dacă pacientul nu are simptome o perioadă mai lungă de timp, are nevoie de tratament, pentru a preveni apariția unei crize de astm, care să îi pună în pericol viața. De aceea, este nevoie de medicație de control, medicație de salvare și de un tratament combinat.

Ce este medicația de control?

Medicația de control are rolul de a preveni declanșarea unui atac de astm. Aceasta constă în medicamente antiinflamatorii, care reduc inflamația din căile aeriene, cum sunt corticosteroizii inhalatori (budesonid, beclometazona, fluticazona și flixotide). Luate o dată sau de două ori pe zi (potrivit recomandării venite din partea medicului), astfel de medicamente țin la distanță simptomele.

În cazul în care inflamația nu este ținută sub control, căile aeriene se înroșesc, se umflă și se îngustează. Chiar și în lipsa simptomelor, inflamația se poate înrăutăți și poate genera o criză de astm.

o femeie care folosește un inhalator

Medicația de control are rolul de a preveni declanșarea unui atac de astm.

În ce constă medicația de salvare?

Medicația de salvare este folosită atunci când atacul de astm și-a făcut apariția. Aceasta dilatează bronhiile îngustate, fapt ce determină ca mușchii din căile aeriene să se relaxeze. În acest caz, ne referim la medicamentele bronhodilatatoare, care sunt de două tipuri: cu acțiune scurtă și cu acțiune lungă. Cele mai utilizate sunt bronhodilatatoarele cu acțiune scurtă, cum este Ventolinul (salbutamolul). Bronhodilatatoarele cu acțiune lungă sunt, mai degrabă, utilizate ca medicamente de control, deoarece au o acțiune mai lentă (de exemplu, Salmeterolul (Serevent)). Un medicament care acționează rapid și care poate fi folosit atât ca medicație de salvare, cât și ca medicație de control este Formoterolul.

mai multe medicamente colorate în mâinile unei persoane

Medicația de salvare este folosită atunci când atacul de astm și-a făcut apariția. Aceasta dilatează bronhiile îngustate, fapt ce determină ca mușchii din căile aeriene să se relaxeze.

Ce presupune tratamentul combinat?

Tratamentul combinat este, așa cum îi spune și numele, o asociere dintre medicamentele antiiflamatorii și cele bronhodilatatoare. În acest fel, are loc dilatarea căilor aeriene și, în același timp, reducerea inflamației care determină apariția simptomelor de astm.

Prin urmare, tratamentul combinat reprezintă cea mai bună soluție pentru o persoană care suferă de astm, deoarece ține sub control simptomele și previne complicațiile.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Ipostazele seducătoare în care s-a pozat Alexandra Stan pe bancheta din spate a unei mașini
Playtech.ro
Prințesa Kate, apariție spectaculoasă lângă Macron! A impresionat, detaliul secret observat de puţini
observatornews.ro
Ministrul Sănătăţii vrea medici de familie la UPU, în spitalele publice: "O noutate pentru sistem"
Playsport.ro
CALCUL: Cât vor plăti românii pe benzină și motorină de la 1 august, după majorarea accizelor și a TVA-ului
Evz.ro
Pâinea se va scumpi în urma noilor măsuri fiscale. Cât vom da pe alimentul de bază
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
S-a aflat ce avere a lăsat Mihai Leu, dar și ce planuri ascunse avea
Playtech.ro
Care este pluralul corect pentru 'fier de călcat'? 80% dintre români îl folosesc greşit
Dailybusiness.ro
CCR a stabilit că statul poate elimina sporurile bugetarilor fără renegocierea contractelor. Bugetarii nu au drept absolut nici la grevă!
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Şoc în politică. Ilie Bolojan ameninţă cu DEMISIA
redactia.ro
Se schimbă școala românească din temelii. Părinții riscă și închisoarea dacă nu respectă acest lucru.
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 iulie 2025
08 iulie 2025