Prima pagină » Sanatate » Tratament cu testosteron la bărbați. Ce presupune înlocuirea hormonilor masculini?

Tratament cu testosteron la bărbați. Ce presupune înlocuirea hormonilor masculini?

09 mart. 2023, 11:25,
BZI.ro, în Sanatate

Pentru a înțelege când este nevoie de un tratament cu testosteron la bărbați. Mai întâi de toate, este indicat să înțelegem ce determină un medic să prescrie terapia de substituție hormonală masculină. Acest tratament este indicat pentru hipogonadism, care determină o producție scăzută de testosteron în organism.

Există studii medicale care indică faptul că 15% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 50 și 60 de ani pot avea acest diagnostic. Testosteronul este unul dintre principalii hormoni din organismul masculin și începe să fie produs în a șaptea săptămână de dezvoltare embrionară. Acesta va regla diverse procese din organism, cum ar fi performanța sexuală masculină, energia fizică și mentală, precum și libidoul dar și alte aspecte.

Tratament cu testosteron la bărbați. Când începe să scadă hormonul?

Nivelul de testosteron rămâne ridicat atunci când un bărbat este tânăr, dar începe să scadă la 30 de ani. La aproximativ 40% dintre bărbați, hormonul începe să scadă într-un ritm mult mai mare după vârsta de 40 de ani.

Se disting două tipuri de hipogonadism. Hipogonadismul hipergonadotropic presupune faptul că nivelul de testosteron scade din cauza unor probleme la nivelul testiculului în sine, care îi afectează producția și îl reduce. Hipogonadismul hipogonadotropic scade din cauza unor probleme legate de secreția hormonului LH, astfel încât testiculul nu primește suficiente informații pentru a menține producția de testosteron.

Această lipsă cauzează probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul, fumatul, hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare. Pe lângă bolile testiculare, creșterea prolactinei, lipsa somnului și stresul acut și cronic pot provoca, de asemenea, niveluri scăzute de testosteron în organism.

Din cauza simptomelor descrise și a unui test de testosteron cu niveluri scăzute de hormoni, un bărbat poate suferi de sindromul de îmbătrânire androgenică masculină, denumit popular andropauză.

Cum recunoști nivelul scăzut de testosteron? Cifrele care indică această anomalie

Detectarea nivelurilor scăzute de testosteron nu este un proces ușor, nu este suficient să te uiți doar la rezultatele testului pe hârtie. Această inițiativă singură poate duce la ipodiagnosticare. În multe cazuri, pacientul are simptome, dar mulți specialiști nu cred că are hipogonadism.

Există șase variabile care pot afecta rezultatul unui nivel scăzut de testosteron.  Majoritatea laboratoarelor nu au această cifră actualizată pentru nivelul de testosteron și plasează valoarea de referință sub ceea ce s-a discutat la congresele internaționale.

Există multe opinii diferite cu privire la aceste niveluri scăzute de testosteron în asociațiile și consiliile medicale internaționale, cifrele pot varia de la 264 ng/dl la 350 ng/dl. O varietate de forme de testosteron prezente în fluxul sanguin, precum HSPH legat, albumină sau liber. În general, testosteronul liber este cel mai important pentru a determina dacă nivelul de hormoni din organism este scăzut. Această valoare este cea care trebuie monitorizată de medici.â

Nu există nicio îndoială că calitatea vieții care urmează un tratament cu testosteron pentru bărbați se va îmbunătăți considerabil dacă este prescrisă corect. Cu toate acestea, înainte de a proceda la înlocuirea hormonilor masculini, ar trebui făcute toate testele și decizia de tratament ar trebui să fie bine discutată în cabinet, astfel încât pacientul să își înțeleagă nevoia și să facă cea mai bună alegere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *