Prima pagină » Sanatate » Tratament arsuri cu apă clocotită. Sfaturi pentru vindecarea rănii

Tratament arsuri cu apă clocotită. Sfaturi pentru vindecarea rănii

12 apr. 2022, 13:40,
BZI.ro, în Sanatate

Pentru a identifica un tratament pentru arsuri cu apă clocotită trebuie să cunoști câteva reguli simple pentru primul ajutor. O arsură este o leziune acută a pielii și a țesuturilor de dedesubt. Acasă, cel mai des arsurile pot fi provocate de apa clocotită. Dacă se întâmplă acest lucru, trebuie să acționezi imediat, deoarece adâncimea și zona leziunii, precum și timpul de recuperare depind de acest lucru.

Primul ajutor pentru arsuri cu apă clocotită poate fi acordat acasă, dar dacă o arsură este de 3-4 grade, trebuie să apelezi urgent la un medic. Nu poți unge arsurile cu ulei de floarea soarelui sau de cocos, sau să stropești rana cu amidon. De asemenea, nu este recomandat să tratezi arsura cu iod și alte lichide care conțin alcool. Toate aceste greșeli nu vor face decât să crească durerea și să afecteze negativ vindecarea rănilor. Dacă vătămarea este foarte profundă, există murdărie și fragmente de îmbrăcăminte în rană, nu trebuie atinsă până la sosirea echipei medicale.

mana unei femei care sufera de arsura din cauza apei clocotite

De asemenea, nu este recomandat să tratezi arsura cu iod și alte lichide care conțin alcool

Tratament arsuri cu apă clocotită. Cum să acorzi primul ajutor

În primele minute după accidentare, victima intră în panică, se află în pierdere și în stare de șoc. Atât el, cât și cei din jur trebuie să-și amintească regulile de bază de acțiune pentru o arsură cu apă clocotită. Astfel, pentru a acorda primul ajutor este necesar să se scoată hainele ude. Trebuie să știi că cea mai periculoasă țesătură este cea sintetică. Nu îți fie teamă să rupi țesătura, trebuie să scapi de ea chiar în primele secunde, rupe, tăie cu foarfecile materialul și încearcă să nu atingi bulele umflate.

Pune zona afectată sub presiune medie de apă rece de la robinet. Puteți umple un recipient de o dimensiune potrivită dacă trebuie să răciți mâna sau piciorul. Apa va reduce durerea, va reduce umflarea și va răci țesuturile cele mai apropiate de zona rănită.

piciorul unei femei care sufera de arsura din cauza apei clocotite

Nu poți unge arsurile cu ulei de floarea soarelui, sau să stropești rana cu amidon

După 15 minute, șterge zona deteriorată cu o cârpă fără scame, aplicând ulterior un bandaj steril. Acesta din urmă nu trebuie să frece și să apese rana, mai ales în prezența veziculelor.

Dacă vorbim de arsuri de gradul I și II, puteți acoperi locul leziunii cu un bandaj de vindecare a rănilor cu balsam procurat de la farmacii. Bandajul permite să absoarbă bine scurgerile din rană, iar balsamul accelerează vindecarea. Pansamentul poate fi pe rană până la trei zile.

Pentru fixarea fiabilă și atentă a pansamentului pe rană, utilizează un plasture steril cu un tampon absorbant moale. Un bandaj de fixare permeabil la vapori trebuie atașat de corp cu lipici hipoalergenic.

Cum să sporești vindecarea rănilor. Metode recomandate de specialiști

Amintește-ți că tratamentul cu remedii populare nu va aduce rezultatul dorit. În acest fel, în cel mai bun caz, poți întârzia procesul de vindecare și, în cel mai rău caz, poți provoca o infecție secundară.

Distrugerea celulelor continuă pentru ceva timp după expunerea la apă clocotită, astfel încât arsura este plasată imediat sub apă rece. O astfel de metodă simplă va reduce adâncimea leziunii cu un grad întreg, o arsură de gradul 2 poate ajunge la 1.

medic care bandajeaza mana unei persoane care sufera de arsura provocata de apa clocotita

Pentru fixarea fiabilă și atentă a pansamentului pe rană, utilizează un plasture steril cu un tampon absorbant moale

De asemenea, poți administra un analgezic pe cale orală sau să administrezi o injecție. Nu se poate aplica anestezic pe rană. O cremă sau un unguent cu proprietăți antiseptice ar trebui să fie în trusa de prim ajutor. Crema nu trebuie să conțină alcool. Din cauza lor, celulele tisulare parțial afectate vor muri.

Un tratament pentru arsuri cu apă clocotită cu pastă de dinți, lubrifierea rănii cu un ou crud, grăsime de gâscă și alte mijloace improvizate nu funcționează. Știința și farmacologia modernă oferă tratamente eficiente. Și dacă a existat o arsură cu apă clocotită, primul ajutor la domiciliu este acordat doar prin aplicarea spray-urilor, unguentelor și pansamentelor special concepute pentru aceasta.

medic care bandajeaza mana unei persoane care sufera de arsura provocata de apa clocotita

Dacă vătămarea este foarte profundă, există murdărie și fragmente de îmbrăcăminte în rană, nu trebuie atinsă până la sosirea echipei medicale


Calmează tusea rapid: Leacuri din bătrâni pentru ameliorarea simptomului

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 august 2024
01 august 2024