Prima pagină » Local » Traseul pentru Autostrada A8, de la Podu Iloaiei până la Prut, a fost stabilit. Finanțarea nu este o problemă!

Traseul pentru Autostrada A8, de la Podu Iloaiei până la Prut, a fost stabilit. Finanțarea nu este o problemă!

19 oct. 2022, 16:56,
Adnana Gafton, în Local

Reprezentanți ai municipalității au participat miercuri, 19 octombrie 2022, la dezbaterea privind alegerea variantei finale a tronsonului de autostradă A8 pe axa Lețcani – Ungheni,  de la Podu Iloaiei până la Prut. La inițiativa primarului municipiului Iași, Mihai Chirica, s-a întocmit un document ce prevede varianta finală a acestei porțiuni pentru traseul autostrada A8. Majoritatea autorizațiilor sunt obținute, urmând ca la final să fie elaborat și certificatul de urbanism

Miercuri, 19 octombrie 2022, reprezentanții municipalității s-au întâlnit pentru a dezbate traseul final al Autostrăzii A8, pe varianta nord a municipiului Iași. Până în prezent mai multe variante de traseu au fost propuse, însă din diferite motive sau orientări politice procedura a fost îngreunată. Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, precum și primarii din comunele pe unde va trece Autostrada A8, împreună cu Costel Alexe, președintele Consiliului Județean (CJ) Iași și reprezentanți CNAIR SA au stabilit ce variantă de traseu este cea mai optimă.

colaj cu imagine satelit si persoane in conferinta online

Reprezentanții municipalității au ales varianta albastră de traseu pentru autostrada A8

Traseul final pentru autostrada A8, de la Podu Iloaiei până la Prut, a fost stabilit

 doua persoane la masa in conferinta

Finanțarea nu reprezintă o problemă pentru tronsonul de autostradă din nordul Iașului

Președintele CJ Iași, Costel Alexe, menționează că cele 2 milioane de euro necesare pentru construcția tronsonului de autostradă sunt asigurate fără probleme. Alegerea traseului de autostradă pe tronsonul Lețcani – Ungheni reprezintă motivul întâlnirii reprezentanților județului Iași

„Nu sunt probleme pe parte de autostradă. Ne dorim să câștigăm timp! Această dezbatere a plecat de la solicitările anumitor reprezentanții , a unor persoane care practic si-au văzut interesele comunității puse în pericol. Vom hotărî cum este mai bine pentru județ!“, declară Costel Alexe, președinte CJ Iași.

Varianta albastră ce presupune DN28 – DJ248B – DJ282, este cea preferată în proporție foarte mare. Sectorul începe la km 50, în zona Podul Iloaiei, unde va fi și un nod, se va coborî cu un viaduct la nord de orașul Podul Iloaiei și barajul de acumulare, se traversează drumurile județene și se merge in paralele cu DN28 până la Lețcani, unde va fi drumul de legătură și cu centura Iași, la sud de localitate. Va mai fi un nod pe autostradă la km 59 și nod cu DN28 și paralel cu râul Bahlui.

În urma dezbaterilor, toți cei prezenți la dezbatere au ales varianta albastră. Discuții au fost și în anul 2021, despre tronsonul Iași – Târgu Neamț, când primarii au decis după lungi dezbateri varianta finală a traseului.

 Mihai Chirica in costum negru la conferinta

Mihai Chirica a propus realizarea unui document ce atestă alegerea variantei finale de traseu

Un document a fost  întocmit și semnat de toți cei prezenți la dezbatere

colaj foto cu imagine satelit cu harta si persoane in conferinta

Varianta albastră de traseu a fost acceptată în unanimitate de toți cei prezenți la dezbatere

În urma dezbaterilor, primarul municipiului Iași a propus realizarea și semnarea unui document ce prevede cu exactitate traseul ales. Varianta albastră a câștigat în unanimitate.

La inițiativa lui Mihai Chirica, s-a redactat un document ce prevede traseul ales în unanimitate de toți cei prezenți în cadrul dezbaterii. Documentul a fost semnat și de către primarii localităților din județul Iași, pe unde va trece autostrada A8.

„Dacă cu toții decidem că acesta este traseul cred ca ar fi bine să decidem printr-un act administrativ local și județean, iar apoi fiecare instituție își va spune punctul de vedere. Aceasta decizie trebuie parafată pentru a nu apărea probleme pe viitor. Sper să nu dureze prea mult! “, declară Mihai Chirica, primarul municipiului Iași.

În ceea ce privește Podul peste Prut, reprezentanții Apelor Române au precizat că premizele sunt favorabile, iar acest aspect nu va îngreuna obținerea avizelor necesare. Traseul albastru nu traversează rezervații naturale, au fost luate în calcul toate aspectele de mediu ce pot îngreuna situația, iar acesta îndeplinește toate condițiile.

Cu cât se avizează mai repede traseul pentru autostrada A8, cu atât se va scurta din timp. Certificatul de urbanism va fi emis în ziua în care este emis ultimul aviz pentru autostradă.

Majoritatea autorizațiilor pentru autostrada A8 sunt obținute

Majoritatea autorizațiilor pentru autostrada A8 sunt obținute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *