Prima pagină » Turism » Drumetii » Traseul Jgheabul cu Hotar din Munţii Ceahlău
Traseul Jgheabul cu Hotar din Munţii Ceahlău

Traseul Jgheabul cu Hotar din Munţii Ceahlău

19 mai 2020, 15:23,
în Turism

Indiferent de sezon, traseul Jgheabul cu Hotar din Munţii Ceahlău este unul dintre cele mai căutate de către majoritatea turiştilor. Cu un grad de dificultate mediu, traseul trece prin zone împădurite, pajişti alpine sau blocuri de piatră înainte de a ajunge la cabana Dochia de la poalele Vârfului Toaca.

Traseul Jgheabul cu Hotar. Informaţii generale

Marcaj: triunghi albastru

Diferenţa de nivel: 980 m

Lungime: 5700 m

Grad de dificultate: mediu

Timp de parcurs: 3h 30′ – 4h

Traseu practicabil tot timpul anului

Timp de parcurs pe etape

Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roşu (45′) – Pârâul Izvorul Alb (1h) – Stanca Dochiei (1h15′) – Jgheabul cu Hotar (2h15′ – 2h30′) – cabana Dochia (3h30′ – 4h)

Cabana Izvorul Muntelui, punctul de plecare al traseului

Traseul Jgheabul cu Hotar este unul dintre mai frumoase trasee montane din România şi unul dintre cele mai frecventate de către turiştii care vor să ajungă la cabana Dochia sau mai sus pe Vârful Toaca din Munţii Ceahlău. Ascensiunea traseului îşi are punctul de plecare din faţa Cabanei Izvorul Muntelui, cabana situată la confluenta pârâului Maicilor cu pârâul Izvorul Muntelui, la altitudinea de 797 metri. Tot din acest loc, alte trei trasee către cabana Dochia îşi au punctul de plecare. Istoria acestei unităţi de cazare începe în anul 1950 când, în continuarea vechii cabane, a fost construită o nouă clădire care să sigure turiştilor tot confortul necesar acelor vremuri. Recent renovată Cabana Izvorul Muntelui oferă şi astăzi iubitorilor de munte condiţii excelente de cazare şi petrecere a timpului liber.

Traseul propriu zis începe cu travesarea unei zone împădurite, într-un urcuş uşor şi foarte curând se intersectează şoseaua modernizată DJ 155F. De aici se continua traseul spre punctul „La Arsuri”.

Se recomandă ca din această intersecţie să se continue urcuşul pe drumul modernizat spre Curmătura Lutul Roşu. În câteva locuri de pe şosea se deschide o frumoasă panorama spre vârful Toacă şi stânca Panaghia. Din Curmătura Lutul Roşu, continuând tot pe şosea, după aproximativ 700 m se ajunge la intersecţia cu pârâul Izvorul Alb. De aici se desprinde spre dreaptă un drum forestier care coboară spre satele Izvorul Alb şi Secu.

La stânca Dochiei

De aici continua traseul pe drumul forestier, traseu marcat cu triunghi albastru. Urcuşul este domol şi după ce se trece de o streaşină de calcar se ajunge într-un luminiş în care strajuie o stâncă mare, impresionantă, înconjurată de stânci mai mici de culoare alb-cenuşiu, stanca Dochiei. Izvorul de sub ea este una dintre obârşiile Izvorului Alb.

După acest punct, dificultatea muntelui se arata şi astfel traseul devine mai anevoios. Chiar şi aşa următorul punct de reper unde se ajunge este Poiana La Izvoare.

Jgheabul cu Hotar şi Jgheabul Mare

Jgheabul cu Hotar şi Jgheabul Mare sunt două abrupturi ale Vârfului Toaca. Pentru a continua traseul se merge partea dreaptă a Jgheabului cu Hotar până ce ajungem la nişte pereţi de rocă sculptaţi de natură sub forma unui vultur cu aripile întinse. De aici şi denumirea dată de localnici, respectiv „Vulturul lui Traian”. Incursiunea până la Jgheabul cu Hotar continua printr-o pădure deasă.

De aici pereţii stâncilor se apropie iar poteca se îngustează. Urcuşul devine tot mai greu, printre jnepeni şi blocuri de piatră, şi se ajunge pe platoul Detunatelor. În final traseul ocoleşte vârful Lespezi, după care se ajunge la cabana Dochia, un loc de refugiu pentru turişti. Cei care vor să ajungă efectiv pe vârful Toaca mai au de făcut o încercare. De la cabana Dochia traseul continuă pe o potecă până la staţia meteorologică, apoi ascensiunea finală către Toaca se face prin urcarea unor scări special amenajate de către autorităţile locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024