Prima pagină » Local » Traseul A8 Târgu Neamț- Iași va costa 13,5 miliarde de lei! Studiile vor fi gata în prima parte din 2023- FOTO
Traseul A8 Târgu Neamț- Iași va costa 13,5 miliarde de lei! Studiile vor fi gata în prima parte din 2023- FOTO

Traseul A8 Târgu Neamț- Iași va costa 13,5 miliarde de lei! Studiile vor fi gata în prima parte din 2023- FOTO

26 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Traseul Autostrăzii A8 Târgu Neamț- Iași va costa 13,5 miliarde lei conform calculelor făcute de Ministerul Transporturilor. Oficialii Ministerului au arătat că studiile legate de acest tronson vor fi gata în primul trimestru din 2023

Ministerul Transporturilor a emis un calendar al lucrărilor de infrastructură care cuprind și zona Regiunii de Nord-Est. Conform celor de la Minister, pentru porțiunea din A8 Târgu Neamț- Iași- Ungheni, termenul la care va fi finalizat studiul este fixat în prima parte a anului 2023. Contractul este derulat de societatea Consitrans SRL, cea care a câștigat o licitație desfășurată la nivel central. Ministerul a mai arătat și că procedura de execuție pentru podul peste râul Prut de la Ungheni va fi demarată în cel de-al treilea trimestru al anului 2022.

Traseul A8 Târgu Neamț-Iași va fi bătut în cuie

Într-o adresă trimisă deputatului PSD Vasile Toma, cei de la Ministerul Transporturilor au estimat și costurile proiectului pentru varianta de traseu din A8.

”În etapa 1 de analiză multi-criterială a autostrăzii A8 Târgu Mureș- Iași- Ungheni, proiectantul a propus 5 alternative de traseu. Patru dintre acestea sunt nou studiate, în timp ce una reprezintă traseul revizuit în cadrul studiului de fezabilitate, întocmit în anul 2011. Totodată, în conformitate cu cerințele caietului de sarcini, proiectantul a propus și un drum de legătură care să asigure conexiunea Autostrăzii A8 cu Aeroportul Internațional Iași și cu viitorul Spital Regional de Urgență”, se arată în adresa celor de la Ministerul Transporturilor.

Conform calculelor, alternativa 1 de traseu (96,8 km) ar costa 12,8 miliarde de lei, în timp ce alternativa 2 (93,8 km) ar costa 13,5 miliarde de lei. De altfel, această variantă de traseu a fost agreată de autoritățile ieșene, dar și de primarii localităților din zona metropolitană pe unde va trece autoruta.

Varianta de traseu 3 (92,3 km) ar costa 12,8 miliarde de lei, iar a patra variantă (96,9 km) ar costa 13,5 miliarde de lei.

Noi analize pentru traseul A8 din județul Iași

Ministerul Transporturilor a precizat și că vor urma ulterior alte analize legate de traseul ales pentru autoruta A8 ce va traversa județul Iași.

”În etapa a doua se va efectua o analiză multi-criterială orientată pe alternativele selectate în prima etapă, dar și variantele tehnologice posibile ale acestora. Analiza o va include pe cea cu costul restrâns, precum și alte criterii care nu sunt considerate din punct de vedere conceptual în prima etapă. Avantajele sau dezavantajele analizei sunt traduse printr-o matrice numerică pentru fiecare tronson în care sunt analizate variantele de traseu aferente acestuia”, se mai arată în adresa respectivă.

Un nou drum desprins din Autostrada A8

Varianta de traseu aleasă prevede și un drum de legătură cu patru benzi către Aeroportul Iași. Șoseaua respectivă va pleca din satul Rediu Aldei, comuna Aroneanu, către capătul Aeroportului Iași și, apoi, către viitorul Spital Regional de Urgență din Moara de Vânt, pentru ca, mai apoi, să iasă în DN 24. Traseul A8 Târgu Neamț- Iași va fi bătut în cuie în viitoarele ședințe de analiză de la Minister.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024