Prima pagină » Turism » Drumetii » Traseu montan: Piatra Neamt – Manastirea Petru Voda
Traseu montan: Piatra Neamt – Manastirea Petru Voda

Traseu montan: Piatra Neamt – Manastirea Petru Voda

11 dec. 2013, 14:03,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:18409;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Piatra NeamtManastirea BistritaLacul PangaratiManastirea Pangarati oras BicazBaraj BicazLacul Izvorul Muntelui Portul BicazPastravaria PotociPoiana Largului Stanca Piatra TeiuluiManastirea Petru Voda
O excursie de o zi din Piatra Neamt pana la Manastirea Petru Voda reprezinta o adevarata aventura pentru turistul care vrea sa descopere o parte din frumusetile judetului Neamt. Plecare se face din orasul Piatra Neamt pe drumul DN 15 Piatra Neamt-Bicaz. La 8 kilometri vest de oras vei intalni Manastirea Bistrita ctitorie a domnitorilor Alexandru cel Bun, Petru Musat si Stefan cel Mare care a rezistat timp de peste sase veacuri la adapostul padurilor ce o acopera.
Urmatorul popas il poti face in locul special amenajat de pe malul Lacului Pangarati care a fost desemnat arie de protectie speciala avifaunistica unde poti admira pasarile care se deplaseaza pe culoarul de migratie est carpatic si intreaga Valea Bistritei. In apropiere hidrocentralei Dimitrie Leonida de la Stejaru este drumul care urca spre Manastirea Pangarati un asezamant monahal din sec al XV lea unde intalnim biserica veche formata din doua biserici suprapuse situatie unica in arhitectura medievala din tara noastra.
Urmeaza orasul Bicaz unde poti vizita Muzeul de istorie si etnografie care expune obiecte reprezentand traditiile si ocupatiile locuitorilor din aceasta zona si gazduieste expozitia permanenta a „Doamnei acuarelei romanesti”- Iulia Halaucescu. La iesirea din oras vei intalni  Barajul Bicaz care se prezinta ca un adevarat munte artificial, avand o lungime de 435 m, inaltime de 127 m si o latime la baza de 119 m. De pe baraj poti admira Lacul Izvorul Muntelui, cel mai mare lac artificial amenajat pe raurile interioare din Romania cu o lungime de 40 kilometri.
Harta in Google Maps
Apoi, iti iese in cale Portul Bicaz care a fost amenajat pe lacul Izvorul Muntelui. Acesta este un loc de agrement de unde se pot face mini-croaziere cu vaporasul pe lac sau se pot inchiria barci, salupe si hidro-biciclete. Pe malul Lacului Izvorul Muntelui intalnim un punct de belvedere in dreptul localitatii Potoci unde se afla amenajata si o crescatorie de pastrav. In acest loc ti se deschide intreaga panorama a zonei si a muntelui Ceahlau care in zilele insorite se oglindeste in luciul apei din lac.
Drumul continua in serpentine pe malul lacului pana la viaductul din Poiana Largului unde vei intalni Stanca Piatra Teiului declarata monument al naturii de mai bine de cinci decenii. Martor al  procesului de eroziune din aceasta zona, Piatra Dracului asa cum este ea denumita de localnici, poate fi cel mai bine admirata in toata splendoarea ei de pe viaductul ce traverseaza lacul. Acest loc, cunoscut si sub denumirea de Coada Lacului rezprezinta un punct nodal unde se intalnesc cele patru drumuri care vin dinspre Moldova si Transilvania.
De aici pornim spre drumul national DN 15 B de la Poiana Teiului spre Targu Neamt unde din Valea Largului se desprinde in stanga, un drum de 10 km spre satul Petru Voda. In acest loc gasim manastirea Petru Voda, un asezamant monahal al secolului XX care a devenit in scurt timp unul dintre cele mai cautate si vizitate locuri de catre credinciosi. Toate meritele acestui asezamant i se datoreaza parintelui Iustin Parvu considerat ca fiind unul dintre cei mai cunoscuti duhovnici in viata, potrivit viziteazaneamt.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
25 decembrie 2024
25 decembrie 2024