Prima pagină » Turism » Drumetii » Traseu montan: Intre crucea rosie si banda albastra
Traseu montan: Intre crucea rosie si banda albastra

Traseu montan: Intre crucea rosie si banda albastra

08 apr. 2020, 12:49,
în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:61852;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}

Intre crucea rosie si banda albastra. În rândurile de mai jos vă prezentăm unul dintre cele mai căutate trasee montane din Munţii Făgăraşului. Important de ştiut pentru amatorii de drumeţii montane: este un traseu care se desfăşoară la mare altitudine.

Intre crucea rosie si banda albastra. Descriere traseu

Bălea Lac – Curmătura Balii – Umărul Paltinu – Sub Vârful Iezerul Caprei – Şaua Caprei – Lacul Capra – Şaua Capra – Bălea Lac.

Căldarea glaciară a Balii, parte integrantă a Rezervaţiei naturale Bălea Lac (180 ha) este situată la o înălţime de 2034 m. Majoritatea specialiştilor susţin că este cel mai important centru al sporturilor de altitudine din munţii României. De asemenea este şi unul din cele mai importante puncte de plecare în drumeţiile de pe culmile Munţilor Făgăraşului.

Dacă v-aţi decis să urmaţi traseul prezentat mai sus, veţi pleca de la Bălea Lac (2034 m) în direcţia vest, pe poteca marcată cruce roşie, către Curmătura Balii (2202 m). De aici, pe potecă ce urmează marcajul banda albastră, urcaţi la peste 2300 m în Umărul Paltinului, până întâlniţi marcajul banda roşie. Acest marcaj vă avertizează că vă vă aflaţi pe creasta somitala. Până aici aveţi de mers circa 1 oră şi 30 de minute.

Marcaj de legătură

De la Umărul Paltinului, poteca se îndreaptă spre est (pe partea sudică a căldării glaciare a Balii) până sub Vârful Iezerul Caprei (2417 m). Aici veţi întâlni marcajul de legătură care urca de la Bălea Lac în Şaua Caprei (2230 m). Urmând acest marcaj puteţi reveni la Bălea Lac.

Un traseu care parcurge toată partea sudică a crestei (în judeţul Argeş), prin marile căldări glaciare ale Paltinului, este cel marcat cu cruce roşie. Acesta pleacă de la Gura Tunelului spre Lacul Călţun (2135 m).

În apropierea acestui lac glaciar cu o suprafaţă de 7751 mp se afla şi Refugiul Călţun. Acest traseu este recomandat mai ales pentru situaţii de timp nefavorabil pe creastă, întrucât el urmează, aproape invariabil, curbă de nivel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025