Proiect nou pentru trasee pietonale în zona Copou, din municipiul Iași. În grădinile publice din cartierul Copou ar putea fi extinse traseele pietonale, conform unui document intern de la primărie. Municipalitatea nu a dat însă detalii despre cum poate fi implementat proiectul
Zonele pietonale din municipiul Iași ar putea fi extinse. Într-un proiect legat de strategia Smart City, pentru dezvoltarea zonei din jurul viitorului Spital Regional de Urgențe, apare și un proiect ce vizează extinderea zonelor pietonale din municipiu. Deocamdată, proiectul este abia la stadiul de intenție, o investiție pe această temă nefiind încă inclusă în propunerea de buget pe anul în curs sau pentru anul următor.
Proiect pentru trasee pietonale în zona Copou din Iași
Primăria Iași a recunoscut că în oraș sunt foarte puține trasee pietonale.
„În municipiul Iași există puține alei și bulevarde redate pietonilor, astfel că încurajarea deplasărilor pietonale se bazează mai mult pe oportunitățile din parcurile orașului. Municipiul Iași propune, în momentul de față, puțin peste 1 km de zone pietonale largi, dispuse însă în locuri diferite din oraș. În primul rând, Bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt a fost transformat acum 7 ani în alee pietonală, oferind o alternativă între Palatul Culturii și Teatrul Național, iar pentru anumite evenimente și străzile Ion C. Brătianu și Agatha Bârsescu ce înconjoară parcul Teatrului Național se închid circulației, în favoarea deplasării pietonale”, se arată în proiectul respectiv.
Recent, primăria a arătat că nici conducătorii auto nu vor mai avea voie să intre cu mașina în centru.
Puține trasee pietonale în municipiul Iași
Primăria a evidențiat și zona Lăpușneanu–Independenței ca zonă pietonală.
„O altă opțiune de promenadă este strada Alexandru Lăpușneanu, pietonii putând ajunge din Piața Unirii în Piața Mihai Eminescu, cu opțiunea Parcului și pasajului Mitocul Maicilor ca trasee extinse. Nu în ultimul rând, esplanada Costache Negri reprezintă o opțiune pentru persoanele ce se deplasează între rondul Târgu Cucu și clădirea MCM”, se mai arată în documentul respectiv.
În cursul anului trecut, municipalitatea a luat în calcul extinderea pietonalului Ștefan cel Mare și Sfânt.
Se cere extinderea zonei pietonale din municipiul Iași
În document se mai arată și faptul că se pot realiza extinderi ale zonelor pietonale din Parcul Copou, Parcul Expoziției, dar și din Grădina Botanică.
„Totuși lipsa de continuitate a zonelor pietonale stagnează atractivitatea deplasării, în acest fel, municipiul dispunând de multe alte locații cu potențial de zonă pietonală. De exemplu, în cartierul Copou ar putea fi realizat un proiect de redare a spațiului public cetățenilor, realizând extinderi ale zonelor pietonale din Grădina Botanică, Parcul Expoziției și Grădina Copou, în special prin prisma faptului că în zonă sunt dispuse și mai multe instituții de învățământ”, mai apare în strategia respectivă.
Cu atât mai mult, a fost luată în calcul și regenerarea urbană.
„În plus, în cartierele rezidențiale trebuie continuat procesul de regenerare urbană, iar în sensul acesta se pot implementa proiecte de tipul «shared street», prin care circulația pietonală să fie prioritară. Așa cum este reliefat și în Strategia de Dezvoltare Urbană Iași, aceste tipuri de proiecte și acțiuni de regenerare urbană sunt necesare, în mod special, în cartierele aflate la sud de calea ferată”, mai apare în strategie.
Nu este pentru prima oară când a fost luată în calcul extinderea unor trasee pietonale din zona Copou în Iași.
Si dupa plimbare stai uitat intr-un trafic paralizat cu si mai multe masini pe aceleasi stradute.
Sa lasam givecele cu flori pe mai tarziu …
Teii din centru au inceput sa se usuce !!!
De ce nu sunt udati cu niste cisterne mobile ??
Sa lasam ghivecele cu flori pe mai tarziu.
Teii din centru au inceput sa se usuce !!!
De ce nu sunt udati cu niste cisterne mobile ?
Zonele pietonale nu se amenajeaza in cartiere residentiale din simplul motiv ca rezidentilor din zona li se va limita accesul auto. Stefan cel Mare e inches doar pe portiunea fara locuinte, si asa ar trebui sa ramana.