Prima pagină » Titlurile zilei » Tranzacție spectaculoasă în Copou cu moștenitorii domnitorului Al.I.Cuza ! Terenul din Grădina Botanică se vinde cu 10 milioane de euro. Se anunță un proiect imobiliar de proporții – FOTO

Tranzacție spectaculoasă în Copou cu moștenitorii domnitorului Al.I.Cuza ! Terenul din Grădina Botanică se vinde cu 10 milioane de euro. Se anunță un proiect imobiliar de proporții – FOTO

04 dec. 2020, 02:00,
Ciprian Boaru în Titlurile zilei

Vânzare importantă în Copou, chiar în spatele USAMV Iași. Un teren de 3,5 hectare este scos la vânzare, proprietate ce poate fi folosită pentru edificarea unui proiect imobiliar. Vânzătorii sunt moștenitori ai familiei domnitorului Al.I.Cuza

Una dintre cele mai spectaculoase tranzacții din Iași a fost anunțată recent de agențiile imobiliare. A fost scos la vânzare un teren în suprafață de 35.000 de metri pătrați, amplasat chiar în inima Grădinii Botanice, în spatele Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad”. Proprietarii terenului de pe strada Dumbrava Roșie nr.39, dispus paralel cu Aleea Sadoveanu, sunt Elena Ecaterina Popescu, Florica Popescu și Mihaela Cludia Mazalu. Prețul terenului este de 9.975.000 euro, ceea ce înseamnă 285 euro/metrul pătrat.

„Amplasamentul este ideal pentru investiții, construcții rezidențiale, datorită poziției unice pe care o are. Terenul are o vedere panoramică asupra Grădinii Botanice, care se întinde pe o suprafață de 85 ha. Aflat în zona Parcului Copou, foarte aproape de Stadionul «Emil Alexandrescu» și Universitatea «Al. I. Cuza», proiectul care va fi dezvoltat va avea un randament maxim la vânzarea apartamentelor. În zonă, prețul pe metru pătrat se vinde cu minimum 2.000 euro suprafața utilă. Se poate iniția PUZ pentru construire locuințe colective, conform PUG Iași, certificatul de urbanism fiind în curs de eliberare. În apropierea amplasamentului se află mijloace de transport în comun, școli, grădinițe, supermarketuri, iar timpul parcurs până în centrul orașului este de circa 15-20 de minute”, se arată în prezentarea proprietății. Cumpărătorii au posibilitatea să achite proprietatea în rate.

Terenul din Grădina Botanică va fi folosit pentru construirea unui cartier exclusivist cu prețuri piperate

În acest moment, terenul nu este vandabil pentru că sunt probleme cu căile de acces. Există informații că USAMV Iași a primit o cerere din partea proprietarilor pentru edificarea unei căi de acces, dar solicitarea a fost respinsă. În acest moment, accesul pe terenul familiei Popescu se face prin parcarea universității. A mai rămas o variantă și prin Grădina Botanică, unde proprietar este Universitatea „Al.I. Cuza”. Reprezentanții agenției Palace Imobiliare spun că terenul nu va fi vândut fără căi de acces.

„În total sunt vreo șase proprietari, moștenitori din partea soției lui Cuza. Toți vor să vândă. Avem intabulare, nu sunt probleme cu terenul. În ceea ce privește accesul, o casă de avocatură se ocupă de rezolvarea acestei probleme. Terenul are o poartă, asta arată că beneficia de acces. Se dorește ca terenul să aibă două căi de acces prin vale și deal. S-au făcut demersuri pentru eliberarea unui certificat de urbanism. Primăria Iași a luat cunoștință despre acest proiect. Rămâne de văzut ce indicatori urbanistici vor fi aprobați. Acolo s-ar putea construi case, cu maximum două etaje. Prețurile vor fi exclusiviste, ce depășesc 500.000 euro. Sunt persoane interesate. De la Iași nu am primit niciun răspuns. Sunt oameni de afaceri interesați din alte localități și chiar din Republica Moldova”, a precizat agentul imobiliar Cristian Ciornia.

Universitatea „Al.I.Cuza” a contestat punerea în posesie, dar a pierdut la Curtea de Apel Bacău

Universitatea „Al.I Cuza” a contestat la un moment dat punerea în posesie a unei suprafețe de 1,75 hectare în Grădina Botanică. Familia Popescu s-a apărat în instanță și a câștigat procesul în 2018.

„Cu privire la faptul că terenul în litigiu ar fi un spațiu verde, arată că răspunsul oficial a fost unul negativ, terenul nefiind inclus în spațiile verzi din cadrul Grădinii Botanice Iași. Expertiza în silvicultură administrată în cauză a demonstrat că pe acest teren nu se află vreo specie de plantă protejată de lege, motive pentru care și expertul horticol a constatat că nu se pune problema situării terenului în litigiu în parcul dendrologic, fiind situat în exteriorul parcului și separat de acesta. Expertul a arătat că terenul în litigiu nu este cuprins în specificațiile topo-cadastrale ale Ordinului 4988/1999 și că excede perimetrului indicat în acest ordin, iar faptul că recurenta (Universitatea- n.r.) a încercat intabularea suprafeței de teren în cartea funciară și nu a reușit, întărește această concluzie. Ca o concluzie, terenul în litigiu nu face parte din Grădina Botanică, delimitată în drept de Hotărârea nr. 8/1996 a Consiliului Județean Iași și, în fapt, de amenajările de pe cele 73 ha ce constituie Grădina Botanică”, se arată în hotărârea irevocabilă a Curții de Apel Bacău.

Moștenitorii au arătat instanței un contract de vânzare-cumpărare semnat în anul 1905.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024