În locul noului Institut de Istorie de pe strada Lascăr Catargi urmează să apară un hotel. După retrocedarea clădirii, moștenitorul Eduard Michael Wachtel a vândut proprietatea unui patron de restaurante. Prețul este ridicol: 550.000 euro. Terenul cu o suprafață de de 1.116 metri pătrați poate fi tranzacționat lejer cu cel puțin 2 milioane de euro. Primăria Iași a emis deja un certificat de urbanism pentru demolarea clădirii de la nr.15
Fostul sediu al Institutului de Istorie „A.D. Xenopol”, de pe strada Lascăr Catargi, nr.15 a fost scos la mezat. După ce Academia Română nu a putut să păstreze clădirea, imobilul a fost retrocedat către Eduard Michael Wachtel, moștenitorul unei familii de evrei. Cel din urmă a vândut proprietatea unui om de afaceri din Iași, implicat în afaceri cu restaurante. Tranzacția este cel puțin suspectă din punct de vedere al valorii. Vânzarea a fost încheiată la finalul anului 2018. Noul proprietar a plătit suma de 550.000 euro pentru o proprietate care valorează mult mai mult. Terenul tranzacționat are o suprafață de 1.116 metri pătrați, în timp ce clădirea are un subsol cu o suprafață utilă de 169,67 metri pătrați, iar parterul o suprafață utilă de 434,59 metri pătrați. În zona menționată, un metru pătrat de teren poate fi vândut și cu 2.000 de euro. În acest moment, noul proprietar a scos la închiriere imobilul, dar deocamdată nu s-au găsit ofertanți. Contractul de vânzare-cumpărare a fost înregistrat la notarul Alexandra Dascălu, care a primit un onorariu de 13.700 lei. Există o practică prin care părțile convin să treacă în contract o sumă mai mică pentru a evita taxele.
Pont imobiliar
Chiar dacă imobilul a fost construit în 1930, nu este prezent pe lista monumentelor istorice. Deocamdată, clădirea nu poate fi modificată, deoarece a fost folosită pentru obținerea unui credit ipotecar. Noul proprietar are deja planuri pentru a dezvolta o afacere în domeniul imobiliar. Nu demult, Primăria Iași a emis un certificat de urbanism pentru demolarea clădirii de pe Lascăr Catargi, nr.15. Aici ar urma să fie construit un hotel de 4 stele. Este vizat un regim de înălțime de P+2+M. Capacitatea obiectivului va fi de 40 de camere. Beneficiarul se află la stadiul de întocmire a Planului Urbanistic Zonal (PUZ). Clădirea este compusă din zece camere, cinci băi, o bucătărie, spații de depozitare, curte. În acest moment, se află într-o stare destul de avansată de degradare.
Retrocedare de durată
Cererea de retrocedare a clădirii din Lascăr Catargi a fost depusă la sediul Prefecturii, în anul 2000. După ani de procese, Wachtel a fost pus în posesie.
„Imobilul a fost dobândit de mine, vânzătorul, ca bun propriu, prin moștenire de la defunctul Wachtel Lascăr, în baza certificatului de moștenitor nr.69 din 097.05.2013, anterior fiind dobândit de tală meu prin restituire în natură, în baza deciziei nr.41/19.03.2012 a Academiei Române, decizie emisă în baza deciziei civilă pronunțată de Curtea de Apel Iași nr.3708/99/2009”, se arată în declarația notarială.
Imediat după retrocedare, mai mulți cercetători din Institut nu mai aveau unde să lucreze. Autoritățile au intervenit și au pus la dispoziție o clădire de pe strada Codrescu. Ulterior, toată activitatea a fost mutată în noul sediu ce a fost modernizat. Pentru consolidarea noului sediu a intervenit și principele Mihai Sturdza, care a donat suma de 100.000 euro.