Tranzacție de milioane de euro în zona industrială din Iași! Vel Pitar a vândut sediul către General Tehnic. Vor fi construite două clădiri cu șapte etaje – FOTO

17 ian. 2023, 02:00 _____ Vizualizări
Ciprian Boaru, în Titlurile zilei

Firma de panificație Vel Pitar a încasat suma de 600.000 de euro de la General Tehnic pentru terenul și clădirile situate pe Calea Chișinăului, municipiul Iași. Noul proprietar a inițiat un Plan Urbanistic Zonal pentru construirea a două clădiri de birouri, cu șapte etaje. Reprezentanții firmei așteaptă să vadă dacă Primăria Iași va aproba indicatorii urbanistici propuși. Între timp, piața este testată, vor 3 milioane de euro

Un nou proiect imobiliar este anunțat în zona industrială din Iași, pe Calea Chișinăului, nr. 33. Societatea General Tehnic SRL, cu obiect de activitate „instalații electrice”, vrea să construiască două clădiri de birouri în locul sediului deținut de firma de panificație Vel Pitar. General Tehnic a cumpărat proprietatea de la Vel Pitar în luna august 2021.

Afaceriștii de la firma de instalații au plătit numai puțin de 600.000 de euro pentru terenul de 4.511 metri pătrați și două corpuri de clădire cu suprafețe de 200 și 400 de metri pătrați. Reprezentanții General Tehnic au precizat că au inițiat un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), dar că nu știu ce regim de înălțime vor aproba reprezentanții Primăriei Iași.

„Acolo s-a cumpărat acum mai bine de un an. Așteptăm să vedem ce va decide primăria. Nu-mi aduc aminte prețul”, a declarat Viorel Ciubotariu, unul dintre asociații din firma de instalații electrice.

Societatea a înregistrat, în 2022, o cifră de afaceri de 25,2 milioane de lei, aproape 5 milioane de euro, un profit de 5,5 milioane de lei, aproximativ 1 milion de euro, datorii de 6,6 milioane de lei și un număr de 58 angajați.

Vor un profit de cinci ori mai mare

În timp ce unul dintre asociații de la General Tehnic a anunțat că este dispus să construiască, proprietatea este scoasă la vânzare pe site-urile de profil. Viorel Boandă, alt asociat din firmă, a explicat că prețul de vânzare este de 3 milioane de euro, de cinci ori mai mult față de cel din 2021.

„Prețul de vânzare este de 3 milioane de euro, este un PUZ în lucru. Zona beneficiază de utilități. Mai este și posibilitatea de închiriere, cu 8 euro pe metru pătrat”, a transmis Viorel Boandă.

De precizat că Vel Pitar a fost implicată în mai multe scandaluri la Iași.

Tranzacție importantă în zona industrială din Iași. Sunt propuse două clădiri cu șapte etaje

După ce au cumpărat proprietatea de la Vel Pitar, reprezentanții de la General Tehnic au inițiat un PUZ pentru construirea unei clădiri cu funcțiuni mixte – spații de birouri, spații comerciale. Proiectul este supus unei consultări publice la Primăria Iași, pe data de 13.02.2023, începând cu ora 9:00. În cadrul acestei sesiuni, vecinii pot depune obiecții în cazul în care sunt afectați direct de investiție.

Conform PUZ, General Tehnic a propus două clădiri, cu regimul de înălțime 2S+P+7E+Eth, unite prin alt corp, cu regim redus. În subsoluri urmează să fie amenajate cel puțin 72 de locuri de parcare, iar restul, până la 325, vor fi la nivelul solului. Beneficiarii au propus un procent de ocupare a terenului de 40 la sută și un coeficient de utilizare a terenului de 2,80.

Clădirile vor avea o suprafață construită desfășurată de 12.630 de metri pătrați. În ultimii ani, zona industrială se află în continuă transformare. Au fost autorizate clădiri de locuințe colective, dar și spații de producție.

Vel Pitar, afacere anuală de 117 milioane de euro, vândută mexicanilor

Compania Vel Pitar a preluat, la privatizare, activele fabricii comuniste Pangran din toată țara. Deși a vândut proprietatea de pe Cale Chișinăului, Vel Pitar încă mai deține un spațiu de producție în zona industrială din Iași. Conform ultimelor date financiare din 2021, societatea cu sediul social în Râmnicu Vâlcea a declarat o cifră de afaceri de 586,1 milioane de lei, aproape 117 milioane de euro, un profit de 68,5 milioane de lei, aproximativ 14 milioane de euro, datorii de 81,8 milioane de lei și un număr de 1.906 angajați.

Recent, publicațiile de profil au anunțat că Vel Pitar, deținută de investitorii americani de la NCH Capital, a fost cumpărată de Bimbo, un grup de panificație din Mexic, contra sumei de 200 de milioane de euro.

Rămâne de văzut dacă tranzacția de milioane de euro din zona industrială va fi finalizată cu un proiect imobiliar de anvergură.

Comentarii
  • Se poate și mai înalt , acolo nu deranjează pe nimeni .

  • Cred că Vel Pitar va dispărea din Iași.
    Pâine congelată de la Lidl și porcării de la brutării,de afer..care are gust de mucegai
    Rămâne Panifcom să domine și va face pita 10 lei

  • Zona industriala este zona industriala, nu zona rezidentiala.

  • Pentru pitaru…care lucreaza la panifcom. Cat timp romanii care cumpara produsele panifcom nu stiu adevarul despre cantitatile de OTRAVA introduse in compzitie….da , va domina ! Aviz amatorilor luati orice paine produsa de panifcom, cu reclama PLATITA si tam-tam, lasati-o 10-14 zile oriunde in bucatarie si veti constata ca este ca in prima zi; nici o insecta si nici mucegaiul nu o va atinge. Asta pentru ca, nu-i asa este bio si fara aditivi….SICTIR!

  • kjgjkgglghl

  • Consumator de produse bio

    Pitarule, e bine de stiut că produsele naturale, bio și vegane întotdeauna vor face mucegai.

  • Ce paine ? Care paine ? Noi, moldovenii ,mancam numai shaorma cu di tate..Numai calicii si pacalicii cumpara paine in orasul asta ,alde Chirica,Chichirau si alti de chichi..Ps,boanda ,numele lui badea Viorel de familie,inseamna femeie stupida.Asta e.Acolo ,pe articol,scrie clar ca Vel Pitar e detinuta de americani care vor s-o vanda la mexicani,numai mana de lucru ieftina e romaneasca.Noi suntem romani/Noi suntem romani/Noi suntem aici in veci stapani..Poate la slugarit patronii straini,ca ai de sus,mancatorii de paine,au vandut toata industria romaneasca si ne-au amanetat pe sute de ani.Orice roman ,cum au calculat bancherii straini nu de mult,e bun de plata 9.000 de euro ca sa platim datoria externa facuta de Iohannis si gasca lui penelista.

  • Oare unde sunt investitiile faccute de Velpitar?Se observa foarte bine,in fotografii, asfaltul de dinainte de 1989.

  • Slogan;Velpitar cel dintai brutar,face acum constructii de blocuri.Halal brutar!

  • Lasati toate comentariile.Tot se vor afla pana la urma.Adevarul trebuie sa iasa la lumina.Nu va complaceti in minciuni.

  • Cel pitar cel dintâi samsar 😂😂😂🤣

  • Velpitar cel dintâi samsar 😂😂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *