Prima pagină » Titlurile zilei » Tranzacția anului la Iași, pe zona de imobiliare! Un faimos castel din mediul rural, scos la vânzare de celebra Casă de Licitație Sotheby’s – Londra pentru aproape un milion de euro – (GALERIE FOTO)

Tranzacția anului la Iași, pe zona de imobiliare! Un faimos castel din mediul rural, scos la vânzare de celebra Casă de Licitație Sotheby’s – Londra pentru aproape un milion de euro – (GALERIE FOTO)

14 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Finalul anului 2020 vine cu o tranzacție spectaculoasă, pe zona de imobiliare, la Iași! În joc este un faimos castel din mediul rural care este scos la vânzare de celebra Casă de Licitație Sotheby’s – Londra pentru aproape un milion de euro. Este vorba despre Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, aflat în localitatea cu același nume din mediul rural, județul Iași. Acesta este mărturia materială a uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei

Tranzacție spectaculoasă, pe zona de imobiliare, la Iași! Celebra Casă de Licitație Sotheby’s – Londra scoate la vânzare un faimos castel din mediul rural. Totul are în prim-plan Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, aflat în localitatea cu același nume din mediul rural. Construcția istorică este dovada materială a uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei. Castelul Cantacuzino-Ghica din Deleni se află la 79 kilometri de orașul Iași și 44 kilometri de Botoșani. Prețul la care este licitatat acum este de 700.000 euro. În trecut, acesta a fost de 900.000 euro. Valoarea estimată pentru Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este de peste 1.5 milioane euro. Clădirea are o suprafață construită de 2.230 de metri pătrați și se află pe un domeniu de 4.3 hectare.

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni, mărturia materială a uneia dintre cele mai vechi curți boierești ale Moldovei

Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni este unul dintre castelele cele mai reprezentative ale Moldovei. Prima clădire din actualul ansamblu arhitectural a fost biserica, ridicată în anul 1669, în apropierea unei curți boierești, probabil una dintre cele mai vechi din fost Voievodat. După căsătoria Mariei Cantacuzino, în anul 1778, cu Constantin Ghica, moșia intră în posesia familiei Ghica-Deleni.

„Lucrările de reamenajare efectuate de aceștia au dat Ansamblului configurația actuală. Astfel, până în anul 1802, au fost executate lucrări de restaurare și extindere, a fost construit zidul de incintă din piatră, pentru ca mai apoi, la început de secol XX, castelul să fie reamenajat după planurile arhitectului Nicolae Ghika-Budești. Castelul poseda spații ample și luminoase – încăperi, saloane, holuri – dispuse la parter, etaj și demisol. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, timp de 2 ani, în Castelul din Deleni au fost încartiruite trupe sovietice. După naționalizare, clădirea a găzduit Căminul Cultural din Deleni, devenind ulterior unitate medicală preventivă, destinație pe care o are și azi”, se arată în descrierea Sotheby’s.

Ansamblul Conacului Cantacuzino-Deleanu din Deleni a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din județul Iași din anul 2004 la numărul 1.366, având codul de clasificare IS-II-a-A-04146. El este format din 4 obiective

Conacul Cantacuzino-Deleanu din Deleni a fost inclus pe Lista Monumentelor Istorice din județul Iași din anul 2004 la numărul 1.366, având codul de clasificare IS-II-a-A-04146. El este format din 4 obiective. Conacul Cantacuzino-Deleanu – datând din 1730 și având codul IS-II-m-A-04146.01; Biserica „Adormirea Maicii Domnului” – datând din 1669 și având codul IS-II-m-A-04146.02; Spitalul – datând din secolul al XX-lea și având codul IS-II-m-A-04146.03; Zid de incintă – datând din secolul al XVIII-lea și având codul IS-II-m-A-04146.04.

„La începutul secolului al XVII-lea, proprietarul moșiei Deleni a devenit marele vistiernic Toderașcu Cantacuzino-Deleanu (1635-1686), care s-a stabilit aici, fondând ramura boierilor Cantacuzino-Deleanu. El era fiul marelui spătar Iordache Cantacuzino (1581-1663); acesta din urmă descindea dintr-o veche dinastie de împărați bizantini și era unul dintre cei mai bogați boieri moldoveni ai vremii. Iordache Cantacuzino era cumnat cu domnitorul Vasile Lupu (1634-1653), soțiile lor fiind fiicele marelui boier Costea Bucioc, proprietarul moșiei Șerbești”, se arată în documente.

În apropierea Curții boierești, marele vistiernic Toderașcu Cantacuzino-Deleanu a construit din piatră și cărămidă în anul 1669 o Biserică cu Hramul „Adormirea Maicii Domnului”

Pe de altă parte, lăcașul de cult a fost reparat în 1722 de către nepotul ctitorului, hatmanul Iordache Cantacuzino-Deleanu (1688-1759?), care a înzestrat-o „cu toate podoabele”, după cum scrie și în pisania bisericii. Nepotul acestuia, hatmanul Iordache Cantacuzino-Deleanu (1688-1759?) a construit în jurul anului 1730 un castel la moșia sa din Deleni, unde îl va găzdui pe domnitorul Grigore al II-lea Ghica (1726-1733), cu prilejul primei logodne a fiului său cel mare, beizadea Scarlat Ghica, în 1730, cu Safta, fiica minoră a lui Iordache Cantacuzino-Deleanu.

„După moartea acestuia, stăpânul moșiei a devenit Gheorghe (Iordache) Cantacuzino-Deleanu (1723?-1798). Fiica sa, Maria Cantacuzino (d. dupa 1819), s-a căsătorit la Deleni în 1778 cu marele logofăt Constantin Ghica (1758-1818), nepotul de fiică al fostului domnitor Grigore al III-lea Ghica (1764-1767, 1775-1777), care era proprietarul moșiei Comănești (azi în județul Bacău). Costache Ghica s-a ocupat de restaurarea castelului, în timpul stăpânirii sale efectuându-se lucrări de extindere a conacului și de construire a zidului de incintă, azi prăbușit în parte. Lucrările au fost definitivate în anul 1802, inscripționat într-un cartuș deasupra blazonului porții masive de la intrarea în parc”, se mai arată în documente.

Moșia Deleni a fost lăsată moștenire fiului său cel mai mic, Gheorghe (Iordache) Ghica-Deleni (1788-1854)

Moșia Deleni a fost lăsată moștenire fiului său cel mai mic, Gheorghe (Iordache) Ghica-Deleni (1788-1854), „cu casele și toată pajiștea casei de acolo, cu veniturile pietrelor de moară, cu heleșteele și poienele de acolo, cum și prisaca cu stupi și cu tot codrul și cu toate celelalte acareturi și vite, cum și viile de la Cotnari și dughenele și cârciumile toate și cu tot locul din Târgul Hârlăului și moșiile Onești, Pașcani și Ozonești, cu toate acareturile de acolo”. Moșia va trece pe rând, prin moștenire, la Teodor Ghica-Deleni (1820-1865), Grigore Ghica-Deleni (1847-1938) și Teodor Ghica-Deleni (1885-1958).

Între anii 1888-1889, Grigore Ghica-Deleni a făcut unele reparații, clădirea fiind reamenajată la inceputul secolului al XX-lea de către arhitectul Nicolae Ghika-Budești, cu meșteri italieni. Castelul din Deleni are două etaje, cu corpul central decroșat având fațada principală cu pilaștrii adosați cu capiteluri ionice. În prezent, castelul se află în proprietatea unei familii din București care, în urmă cu 2 ani, a depus documentele la Direcția Județeană pentru Cultură Iași pentru că au drept de preempțiune și au decis să vândă Castelul Cantacuzino-Ghica Deleni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`