Prima pagină » Titlurile zilei » Tranzacția anului la Iași, în agricultură: Un discret om de afaceri a plătit pentru un teren agricol 1,6 milioane de lei

Tranzacția anului la Iași, în agricultură: Un discret om de afaceri a plătit pentru un teren agricol 1,6 milioane de lei

02 sept. 2020, 02:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Un om de afaceri din Iași a cumpărat o suprafață de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, fiind considerată tranzacția anului 2020 în domeniu. Unul dintre cei mai experimentați fermieri din Iași a achiziționat un teren agricol cu o suprafața de 34 de hectare, compact, pentru a mări exploatația, ajungând la 2.500 de hectare, chiar în cel mai secetos an, când fermierii au pagube semnificative. Un hectar de teren a costat 47.058 de lei, adică aproximativ 10.000 de euro.

Un om de afaceri din Iași a cumpărat o suprafață de teren agricol cu 1,6 milioane de lei, fiind considerată tranzacția anului în domeniu. Ilie Airinei, în vârstă de 70 de ani, este unul dintre cei mai experimentați fermieri care a reușit să dezvolte afaceri de succes în domeniul agricol. Astfel, cultivă grâu, porumb sau floarea-soarelui, are 100 de hectare cu livezi și o fermă cu aproximativ 800 de ovine. Potrivit fermierului Ilie Airinei, tranzacția terenului cu o suprafață de 34 de hectare (ha) a fost efectuată în plină pandemie și în cel mai secetos an agricol pentru că atunci a fost de acord vânzătorul să cedeze terenul.

Ilie Airinei, fermier din Iași: „Este o suprafață compactă, nu sunt probleme cu moștenitorii, a fost destul de ușor de achiziționat”

Ilie Airinei susține că a arendat acest teren în urmă cu 2 ani și, pentru că este o suprafață compactă, a vrut să o cumpere. Terenul achiziționat se află în comuna Plugari, din Iași, aproape de granița cu Republica Moldova. un hectar de teren a costat 47.058 de lei, adică aproximativ 10.000 de euro.

„Am discutat de mai mult timp cu proprietarul, acesta a decedat și anul acesta m-am înțeles cu noul proprietar și am cumpărat acest teren. Este o suprafață compactă, nu sunt probleme cu moștenitorii, a fost destul de ușor de achiziționat. Prețul este unul mare pentru această zonă, dar cum aveam nevoie de o suprafață compactă, am decis să o cumpăr acum. Noi am ajuns acum la 2.500 de hectare de teren agricol”, spune fermierul din Iași.

Seceta din 2020 face ravagii în toate fermele din județul Iași, iar agricultorii spun că producția va fi extrem de mică

Agricultorul susține că a început campania de recoltare la floarea-soarelui și deja calculează pierderile.

„E un an tare păcătos. Din ’70, de când fac eu agricultură, vă spun că e tare greu. La floarea-soarelui am văzut acum că va fi o producție tare mică. Nu mai zic de celelalte culturi. Toți fermierii sunt afectați de seceta din acest an. Eu am redus suprafața cu livezi de la 150 la 100 de hectare pentru că nu mai am cui vinde producția. Am depus și cererea pentru despăgubiri, dar o să luăm numai 80 la sută din 9 milioane (900 de lei). Prea puțini”, spune Ilie Airinei.

În anul 2020 au fost tranzacționate aproape 900 de hectare de teren agricol, o suprafață mai mare față de anul 2019

La nivelul județului Iași au fost tranzacționate în anul 2020 aproape 900 de hectare de teren agricol, fiind 1.323 de oferte de vânzare din toate comunele din Iași. Potrivit specialiștilor din cadrul Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Iași, factorii care influențează prețul terenurilor agricole din Iași sunt mai ales interesul agricol din zonă, situația funciară a suprafeței (cadastru, intabulare), calitatea solului și accesul la respectiva parcelă. În anul 2019 s-au efectuat aproape 1.500 de tranzacții cu terenuri agricole. Potrivit legii 17 din 2014, vânzarea terenurilor agricole are loc doar prin ofertă, cu anunț publicat pe site-ul DAJ și Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) unde sunt publicate și comunicările de acceptare de ofertă.

Constantin Scarlat, fermier din zona Andrieșeni, Iași, a plătit în anul 2019, pentru 50 de hectare de teren agricol, 350.000 de euro

Ilie Airinei a plătit aproape 10.000 de euro pentru un hectar de teren agricol, fiind tranzacția anului. Cu aceste sume achiziționează terenuri agricole investitorii din zona de vest a țării, mai ales în Timișoara. Astfel, cea mai mare tranzacție din anul 2019 a fost în România în județul Timiș, un investitor plătind 3,4 milioane de euro pentru 420 de hectare de teren agricol.

Terenurile agricole sunt tranzacționate cu sume cuprinse între 3.000 și 8.000 de euro, în funcție de zonă și suprafață

Un alt om de afaceri din Iași a plătit pentru un teren agricol în anul 2020 peste 100.000 de euro. Prețul de vânzare pentru un teren agricol în comunele Aroneanu, Miroslava, Ciurea, Rediu anul acesta, este de aproximativ 7.000-8.000 de euro la hectar. În comunele mai îndepărtate precum Andrieșeni, Strunga sau Gropnița, terenurile se vând în medie cu 3.000 de euro la hectar. Alte anunțuri de vânzare postate pe site-ul Direcției Județene pentru Agricultură (DAJ) Iași arată că se vând la Iași terenuri agricole din toate comunele, cu o suprafață medie de 3 hectare. În primele 8 luni din 2020 în România au fost tranzacționate 280 de hectare cu o valoare de peste 10 milioane de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`