Prima pagină » Actualitate » Transportul rutier în UE va fi liberalizat pentru Ucraina și Moldova
Transportul rutier în UE va fi liberalizat pentru Ucraina și Moldova

Transportul rutier în UE va fi liberalizat pentru Ucraina și Moldova

17 iun. 2022, 20:29,
BZI.ro, în Actualitate

Comisarul european pentru transport, Adina Vălean, a declarat astăzi, pentru Digi24, că transportul rutier în Uniunea Europeană va fi liberalizat pentru Ucraina și Moldova, până la finalul lunii în curs.

Măsura adoptată are ca scop asigurarea unei bune funcționări a lanțurilor de aprovizionare, precum și securitatea alimentară, chestiuni greu încercate de conflictul care se desfășoară în țara vecină.

România este așteptată să înainteze investiții pentru a facilita transportul pe Dunăre

Mai mult decât atât, comisarul european pentru transport a anunțat că se așteaptă din partea României o listă de proiecte de investiții care sunt necesare pentru a facilita atât transportul pe Dunăre cât și dezvoltarea porturilor, în așa fel încât exportul produselor ucrainene să nu mai întâmpine probleme suplimentare. Comisia Europeană va facilita finanțarea acestora.

„Până la sfârșitul lunii suntem pregătiți să semnăm oficial liberalizarea transportului rutier pentru Ucraina și Moldova, cu Uniunea Europeană, ceea ce sperăm noi că va însemna finalul cozilor de camioane din granițe.

Noi implementăm aceste culoare ale solidarității cu un rol de coordonare în interiorul Uniunii Europeane”, a declarat Adina Vălean, comisarul european pentru Transport.

Unul dintre principalele blocaje pentru exporturi/importuri în raport cu Ucraina și Moldova îl reprezintă cel de natură birocratică. Am dat de la bun început o recomandare tuturor statelor membre să-și revizuiască politicile de control, de personal în vamă, și așa mai departe, pentru a ușura acest lucru. Asta se întâmplă pas cu pas.

Rusia, Ucraina și Turcia au creat un canal de comunicare de urgență pentru exportul de cereale

Postul de televiziune turc, TRT, a raportat, în urmă cu câteva zile, că Federația Rusă, Ucraina și Turcia au format un canal de comunicare de urgență prin intermediul ministerelor apărării, cu privire la exportul de cereale prin porturile ucrainene.

Țările urmează să își desemneze reprezentanții cu gradul de generali pentru a desfășura activitatea acestui canal. Cu ajutorul acestuia, vor fi discutate mai detaliat problemele exportului de cereale.

„Desfășurăm negocieri intense atât cu Rusia, cât și cu Ucraina. Ambele părți au preocupări și lucrăm pentru a elimina aceste preocupări. Mizăm pe asta”, a declarat ministrul turc al Apărării Naționale, Hulusi Akar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *