Prima pagină » Titlurile zilei » Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași! Clienții sunt băgați cu forța în microbuze. „Au început șoferii să se dea la ea, să o agreseze” – FOTO, VIDEO

Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași! Clienții sunt băgați cu forța în microbuze. „Au început șoferii să se dea la ea, să o agreseze” – FOTO, VIDEO

08 iul. 2024, 02:00, 47 ,
Alexandra MAISNER în Actualitate
Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași! Clienții sunt băgați cu forța în microbuze. „Au început șoferii să se dea la ea, să o agreseze” - FOTO, VIDEO

Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași. Deși nu au voie să presteze servicii de transport, aceștia își desfășoară activitatea fără piedici în parcarea aerogării

Finalizarea noului Terminal T4 de la Aeroportul Internațional Iași a devenit o adevărată mină de aur pentru transportatorii ilegali din Republica Moldova. Aceștia au pus stăpânire pe zona aeroportuară. Problema cea mai gravă este că sunt foarte agresivi cu pasagerii, pe lângă faptul că desfășoară o activitate ilegală.

Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași

Pasagerii care tranzitează Aeroportul Internațional Iași susțin faptul că șoferii microbuzelor ce fac curse spre Republica Moldova, predominant spre Chișinău, sunt foarte agresivi.

„Se folosesc de aeroportul nostru, fac bani de pe urma asta, fac speculă peste tot! Au ajuns stăpâni aici! Ba mai sunt și necivilizați, și obraznici! După accent își dau seama care e de-al lor și-l iau pe sus să-l bage în microbuz”, a spus Viorel, un pasager de pe aeroportul din Iași.

Mai mult decât atât, moldovenii se comportă de parcă ar stăpâni zona. Aceștia devin agresivi și când personalul aeroportului încearcă să ia atitudine și să îi mute din zona parcării kiss&ride, unde staționarea gratuită este de maxim 7 minute.

„Am fost martor în luna martie, un lucrător al aeroportului ruga chiar respectuos pe unul din șoferii moldoveni să-și mute microbuzul și să-l parcheze în parcare. Ăsta, iritat, a început să îi răspundă paznicului în limba rusă, a început să țipe, să îl înjure. Eu trebuia să urc în acel microbuz, am rămas șocat, nu m-am mai urcat, l-am lăsat păgubaș”, a transmis Daniel, un cetățean din Republica Moldova, care a refuzat cursa.

Poliția Aeroportului Internațional Iași mai poate tempera agresivitatea șoferilor din Republica Moldova.

„Moldovenii stau cuminți doar când poliția de la aeroport este în zonă. E puțin personal la ei, nu fac față să aibă oameni, să stea cineva non-stop în parcare. Poliția le dă amenzi, dar degeaba le dă, că oricum nu le plătesc. Șoferii moldoveni sunt agresivi cu pasagerii, au fost cazuri când îi lua pe sus și îi băga în microbuze, au așa o agresivitate de nedescris. Așa ceva n-am mai văzut”, spun surse din cadrul aerogării ieșene.

Din toată „afacerea” doar moldovenii câștigă, transportatorii nu plătesc niciun leu pentru timpul de așteptare a pasagerilor

Transportatorii ilegali de la Aeroportul Internațional Iași au găsit o variantă în care să nu aibă nicio pierdere. Aceștia profită de cele 7 minute gratuite, din zona kiss&ride, iar când acestea expiră, ies cu microbuzul din parcare și mai intră o dată. Astfel, tarifele percepute de aerogara ieșeană nu sunt achitate.

„Nu plătesc parcarea, au găsit manevră și la asta. Fac cerculețe, se plimbă cu microbuzele, stau câte 7 minute în partea de kiss&ride, unde primele 7 minute sunt gratis, după iar ies, iar intră și tot așa. Nu plătesc nici măcar parcarea. Doar în cazuri extreme, când e foarte aglomerat și nu pot să se miște prea mult, parchează în parcare și plătesc pe oră, dar asta se întâmplă mai rar. Fac bani mulți pe spatele aeroportului. Un pasager plătește între 20 și 25 de euro pe cursă, moldovenii fac curse dus-întors, câștigă și câte 2.000 de euro pe zi. Oricum firmele de transport care au licențe îi încurajează, sunt mână în mână. Dacă nu mai au locuri firmele cu licență, șoferii trimit pasagerii tot la pirați, la ăștia care transportă ilegal. E un cerc vicios, nu cred că se va rezolva vreodată”, a spus un taximetrist care cunoaște situația moldovenilor.

Cei care tranzitează des zona Aeroportului Internațional Iași cunosc în amănunt situația transportatorilor ilegali din Republica Moldova. Unul dintre taximetriștii care staționează în zonă a povestit reporterilor BZI faptul că o fată ar fi fost agresată de șoferii moldoveni.

„Au fost situații că, dacă eu stau mult pe aici, văd, au fost situații în care, chiar acum câteva luni, o fată din Republica Moldova a cerut ajutorul celor din interior să scape de conaționali. Fata a spus angajaților de la aeroport că a fost odată într-o cursă cu ei și numai ea știe cum a scăpat, că au început șoferii să se dea la ea, să o agreseze. Era săraca fată toată panicată”, a mai spus un șofer de taxi.

Conducerea Aeroportului Internațional Iași a găsit o soluție, dar nu promite că va da și rezultate

Conducerea Aeroportului Internațional Iași încearcă diminuarea numărului de transportatori ilegali din parcarea aerogării.

„Avem niște planuri, ne vom ocupa de ei de săptămâna viitoare sau în două săptămâni, dar deocamdată nu vă pot da detalii. Orice se întâmplă în parcarea aeroportului este treaba poliției, ceea ce am făcut eu până la urmă și am reușit să facem a fost să îi scoatem din terminal. Am angajat oameni suplimentar la securitate pentru asta, ca să ne asigurăm că nu mai stau în terminal și împreună cu echipele de pază facem eforturi să îi ținem să nu intre în terminal și poliția face eforturi și, din câte știu, au dat zeci de amenzi și au luat foarte multe plăcuțe de înmatriculare, certificate de înmatriculare”, a declarat Romeo Vatră, directorul Aeroportului Internațional Iași.

Romeo Vatră, directorul aeroportului din Iași, a transmis și faptul că este luată în calcul realizarea unei miniautogări în zonă, tot ca demers pentru descurajarea transportatorilor ilegali.

„Ei (n.r. – transportatorii ilegali din Republica Moldova) intră în parcarea normală, plătesc pe oră. Există o platformă întreagă pe Facebook, pe internet. Sunt foarte mulți care fac transport ilicit. Vom lua măsuri în sensul de a oferi celor care fac transport corect din punct de vedere legal, cu licență, să aibă condiții pentru a putea transporta pasagerii către și dinspre Republica Moldova. Prin acest demers, vrem să îi descurajăm pe cei care fac transport ilicit, astfel încât să nu mai aibă condiții, dar nu garantăm 100 la sută că se va rezolva problema aceasta, atâta timp cât există cerere, există și ofertă. Vom încerca să realizăm un punct de întâlnire pentru transportatorii licențiați și pasageri, avem în vedere și realizarea unei miniautogări, dar asta necesită investiții, timp, niște demersuri pe care trebuie să le facem din punct de vedere administrativ”, a adăugat Romeo Vatră.

Transportatorii ilegali din Republica Moldova au pus stăpânire pe Aeroportul Internațional Iași. Aceștia devin agresivi și își bagă pasagerii cu forța în microbuze.

Comentarii
  • Lapusneanu Marcel

    Costel Alexe, Marius Danga, da’ ce faceti frumosilor, dormiti in continuare ? Romeo Vatra, nimic ? Gata, au trecut alegerile, lasam aeroportul sa fie subminat de basarabeni ? Inteleg ca foamea este mare, dar nici chiar asa. Macar de s-ar comporta civilizat, dar de la ciobeni nu ai ce sa ceri.

  • Da pe ce nu au pus stăpânire moldovenii aici cu același stil ruso-porcesc?! La pasapoarte nu poți sa te mai inscrii că permanent locurile sunt prinse pe cel puțin 3-4 luni de basarabeni. Și acolo, la pasapoarte e un fenomen, zilnic sunt aduși în jur de 50-100 de moldovenii cu microbuzele să depună pentru pasapoarte românești. Și încă ceva, în ce țară din lumea asta, de pe întreaga planetă Pământ, a-ți văzut că la alegeri, în ziua în care se votează vin cu miile de dincolo să voteze aici și ne stabilesc ei viitorul administrativ/politic? Unde s a mai pomenit așa ceva????

    • Stat slab,corupt!Suntem calcati in picioare de toate scursurile! Daca am avea demnitate si legislatie care sa ne apere,toti acesti salbatici ar trebui arestati,ameandati si expulzati!Indeplinirea,pedepsei va fi controlata pina la granita!Daca nu platesc amenda,la puscarie 30 zile!

  • contribuabil iesean

    transportatori ilegali=rapanosi rusofili

    • Stați liniștiți ca totul este cu oblăduirea politiei din aeroport.
      Am văzut străini speriați de marea de șoferi care s ar pe tine doar poate te duci naibii în Chișinău.
      O tara de imbecili, care se lasă călcați precum o cârpă second hand, de moldoveni și mai nou ucrainieni.
      Sunt directive impuse de la brussel, dar și nația noastră de slugoi se pretează bine pentru astfel de situații.

  • Colonia mai are politie? Daca da, ce face politia cu ilegalii? Sau ii este frica sa actioneze?

  • pai cum asa??? ca politia nu da voie nici la taximetrele de la noi care nu sunt autorizate pentru aeroport????????

    • Politia de Frontiera

      Ce pola mea belesc vamesii de la Sculeni? Eu pe acolo intra in Iasi si lasa o tigara sau un Kvint de 6€ si românașii nostri săraci pun botul!!!

  • alo po9litia????? pai ce faceti bre???? ca taxiurile romanesti le opriti la control in aeroport ?!!!!!

  • Cam tupeiști moldovenii ăștia

  • tara ocupata de evrei , moldoveni, asiatici…………………

  • Pai aeroportul tre sa cheme politia, ce e asa de greu////////////

  • Trebuie arși pe drumul către vamă, licență, lista pasagerilor, tahograf, etc.

  • spectacol grotesc

    Câtă țigăneală, cică aeroport internațional, mai rău ca la talcioc.

  • aeroportul iasi a devenit piata centrala de la chisnau………….

  • Toti soferii care transporta cetateni moldoveni la aeroport sunt mana în mana cu conducerea Vamii Sculeni

  • Ăștia-s votanții lui Alexe, cei care au venit cu buletinul prin vamă în ziua alegerilor. Ne rusificăm pe zi ce trece.

  • Martea trecuta am aterizat la Iasi si am fost foarte surprinsa ca la iesirea din aeroport nu tragea nimeni de mine sa merg la chisinau sau balti!!! Daca se vrea…se poate face ceva!

  • SĂ FIE ALUNGAȚI MOLDOVENII DIN AEROPORT ȘI DIN TOT IAȘUL !!!

    • Pe bune un An de zile de când sunt acolo debea acuma un articol tras de păr în presă….sa umblat la taxa Moldovenilor oare după alegeri și nu sau înțeles !!!

  • conex din Tautesti

    Politia oprește taxiuri românești și pune turiștii la pământ cu cătușe ! Atâta minte au cei din IPJ . Dau amenzi gratuite apoi îți ras în nas că poți face contestație. Am câștigat contestația dar de ce nu oprește din salariu agentului cheltuielile de judecată?

  • Niște rahaturi imputite moldoveni, inculți, Ruși în toată regula, trebuie băgați în dube și bătuți ciobani de Moldiveni, fut.ewar lumea in gât !

  • Pai astia nu stau la Aeroport de ieri sau de azi si stiu asta si cei de la Politia Aeroportului si cei de la Directia de Paza a CJ.
    Au facut ei ceva sa dispara astfel de specimene ?
    Desigur ca nu si uite rezultatele nepasarii si neactiunii acestora.

  • Ia intrebati pe Vatra ce face??sau ce are de zis?…..probabil ceva evaziv in stilul lui ieftin de politician ,,,sau intrebati politia T.A asta daca o gasiti pe aeroport ca de obicei lipsesc cu desavarsire de pe aeroport ,,si daca n ar lipsi tot aia ar fi ,,ca is ca si inexistenti,,,asa ca moldovenii aia nu stau acolo de besmetici ,,stau cu ajutorul conducerii care scoate bani din piatra seaca ,,si militia T.A care are alte treburi ,,amenzi pe la ciric ,,sau sa arda taximetristi prin parcarea aeroportului ,,dar si atunci daca sunt prezenti ,,ca mai mult nu sunt ,,de fapt chiar nu i vezi deloc decat dimineata si cu juma de ora inainte de inchiderea programului( cand vin sa predea armamentul ,ala de il taraie degeaba dupa ei ,,ca daca tragi un glonte tre sa scrie doua coli A4 ,,si la tablagii e greu cu scrisul ) ,,restul canci …deci?? or sa mai stea acolo mult si bine aceste lepre rusesti

  • Ieșean oripilat

    Pe cetățenii onorabili și cinstiți că cații luați de pe stradă și îmbrăcați în uniforme de poliție îi încătușează și-i pun la pământ, cum de altfel s-a văzut săptămâna trecută, nu te poți apropia cu mașina personală și nici nu ai unde parca dar pt răpănoșii din așa zisa repwlică care fac bișniță cu țigări și fac transport ilegal se fac că nu-i văd !Boii l-au votat pe chiricaca și pe alexe cel de tablă, ei, ațveți ce ați votat !

  • Vrajeala are vatra asta ia 10mii spaga pe
    Luna restul e cancan ce dracu

  • Fuck ouț în raioanele voastre 😁

  • Nu vă mai enervați aiurea !, stați liniștiți că nu mișcă o vrabie în front acolo fără știrea baștanilor !
    Ce „alo poliția , alo Alexe , alo Marius , alo conducerea ” ? Toți sunt ocupați să numere cu ochii închiși plicurile , tabla , …..

    • .daca oamenii nu au mers cu furcile cand au auzit ca alegerile au fost fraudate – si nu a fost greu sa isi dea seama fiecare de asa ceva–asa o sa mai sufere oamenii ……………….taxe marite , preturile toate marite fiindca a crescut salariul minim cu 300 de lei––-

  • Ăștia și în Europa lucrează pe mărunțiș,

  • Cititi Justitiarul-„Am avut canva o tara..” O sa va cruciti de ce este in Romania si cine o conduce.

  • ALOOOOOO MILITIA DORMI SU LUATI SPAGAAAAA???????ALOOOOOOO SUNTETI NEBUNI CUM LASATI SA SE INTAMPLE ASA CEVA??????

  • …candva..

  • Trebuie vazut cine e sef politie la AEROPORT pe cine are in spate si demis ,ei sunt principali care trebuie sa actioneze am vazut cand apar moldoveni sunt cuminti si sunt ceva politisti pe acolo ,DAR

  • Aeroportul Iasi are multe probleme de vreo 4 ori nu fct.scarile am stat la chec. ca nu mergea nu stiu ce banda de bagaje ,portile de scanat biletele sunt proaste ,spatii comerciale nu sunt, in presa citesti comentarii de salarii disproportionate intre angajati,gasesti non stop comentarii de o familie care este sustinuta de conducere si C.A si care efectiv fac ce vreau ei ,moldoveni sunt o alta pata , am inteles lipsa de angati in anumite sectoare,lipsa politiei este clara, cu toate ca stiu sigur ca au angati ,dar au tot felul de motive ,reale sau ireale ,curatenia pe timp de noapte lasa de dorit cel putin am vazut doua angajate care efectiv le interesa peturile mai mult decat matura ,una mare efectiv cand era in sala de pasageri facea mai multa mizerie selectand peturi si mai e problema de afisaj care nu fct.,de informatii nu mai zic nimic,legatura cu t3 pe afara ,de a trecut campania si s-a trecut la somn.Demisia managerului si al C.A este OBLIGATORIE si o ancheta cum s-au cheltuit bani si ce se intampla cu scandalurile interne.

  • Ce s-au activat prostacii care viseaza o mega oculta mondiala ce a subjucat tarisoara noasta… LOL… Ba, prostacilor, e pur si simplu vorba de incompetenta. Cat de b0vina trebuie sa fie unul sa aiba impresia ca bisnitarii cu dube sunt sustinuti de Brussel… Bai, tataie, i-ati pastilele ca te-a rupt alcoolul.

  • Principalii vinovati sunt vamesii care permit accesul acestor scursuri in tara. Odata ajunsi in aeroport incep sa imparta tigari si bautura la fel de fel de sefi din aeroport. La Romeo se merge cu cutia de coniac!!!! Si cartusul de tigari!!!!

    • Pe bune un An de zile de când sunt acolo debea acuma un articol tras de păr în presă….sa umblat la taxa Moldovenilor oare după alegeri și nu sau înțeles !!!

  • Habar nu aveți cîți românași mănincă șpagă zilnic de la fiecare moldovean și microbuz doar acolo !, ori credeți că ei se mișcă liber de capul lor și cu tupeu pe acolo ca prin bostănăria goală ?

  • SDASD
    15:33, 08.07.2024
    Daca esti roman, esti in serviciul lor, platit, sntajat. Daca esti neroman, esti de serviciu.

  • Daca asa sta treaba oamenii trebuie sa-si faca dreptate singuri!Moldovenii ilegali si agresivi sa fie dati afara din aeroport cu suturi in fund!

  • Vatra un spagar

    Mai oameni buni ce nu intelegeti credeti ca fac de capul lor nu exista spaga si le si permite ce dracu daca nu la ciric in rond oprit si luat la purificat licenta tagigraf pasageri numere bani tot dat nu de ce din cauza spagii chiar va faceti ca sunteti prosti ce dracu

  • Moldovan isteț

    Ne pișăm pe voi rumeni proști !,suka blyat !, da binințeles ca noi trebi să dăm șpagă mii de euro la barosanii voștri prostanilor !, pai nu ar mișca acolo nici un moldovan nici un minut dacă nu dăm șpăgile cuie trebuie întocmai și la timp !, tari prostalani mai sunteți și vă vaietați și comentați ca niște curvi bete și proasti !, idi nahui ! Și mîine și luna viitoare tot acolo o să fim că șpagă merge , treaba merge !, niminea nu ni caută , niminea nu ni controlează ca i ordin di la șăfii cu șpaga la ciorap

    • Gheorghe Futti tutti

      Noi vă iubim…fetele, surorile și verișoarele care vin la facultate, le iubim peste tot, lăsați moldovencele să vină la mine!!!

  • 🐽 Nelu Pungă, student

    Taximetristii stau toată ziua la aeroport si nu dau bon fiscal.

    Unii au si căcuța uscat intre fese si miroase a wc in masina logan. Se cac**că si nu se mai spală( acolo jos) și umblă asa cu bosca la c* ur toată ziua prin Iași. Rușinică! … noi, clienții curați trebuie să le suportăm mirosul pe parcursul călătoriei.

    Va rog mult sa-i obligati pe taximetriști să poarte costum bbc + sapcă lycra + șosete din bbc( bumbac). Nu costă mult, poți găsi costume bărbați la second hand cu 20 lei sau la firmele mortuare …cu 35 lei, dar sunt cu deschidere
    ( fermoar) la spate.

    Municipalitatea sa bage autobuze din 15 in 15 min la aeroport.

    P.S: când vă urcați într-un taxi de la aeroport/ oraș, sunteți obligate să faceți o poză cu telefonul la numărul mașinii și să o trimiteți rudelor și cereți bon fiscal.

  • Simplu cetatean

    În acest caz, este necesară o abordare mai fermă și bine coordonată. Iată câteva propuneri detaliate care să abordeze direct problema tupeului și lipsa de prezență a poliției:
    Prezența Permanentă a Poliției:
    Angajarea și Alocarea de Resurse Umane Suplimentare
    Solicitarea unui contingent suplimentar de poliție dedicat exclusiv supravegherii parcării aeroportului.
    Punct de Control Permanent: Stabilirea unui punct de control fix, unde polițiștii să fie prezenți 24/7, vizibil pentru toți cei din parcare.
    Supraveghere Video Avansată
    Monitorizare în Timp Real
    Implementarea unui centru de comandă care să monitorizeze în timp real camerele de supraveghere și să trimită echipe rapid în cazul în care sunt detectate activități suspecte.
    Acces la Date în Timp Real pentru Poliție
    Asigurarea că poliția are acces direct la imaginile și datele capturate de camere pentru a interveni prompt.
    Sancțiuni Imediate și Aspre-Amenziinstantanee,introducerea unor proceduri care să permită aplicarea amenzilor pe loc pentru transportatorii ilegali, fără necesitatea unor procese lungi.
    Ridicarea Vehiculelor- colaborarea cu servicii de ridicare a mașinilor pentru a putea îndepărta imediat vehiculele transportatorilor ilegali; confiscarea vehiculelor
    În cazuri repetate de încălcare, aplicarea de măsuri mai severe, cum ar fi confiscarea vehiculelor utilizate în activități ilegale.
    Sisteme de Recunoaștere a Numărului de Înmatriculare (ANPR)- Utilizarea tehnologiei ANPR pentru a verifica automat dacă vehiculele au autorizațiile necesare.
    Campanii de Informare și Descurajare:afișaje vizibile și anunțuri publice- instalarea de panouri informative și afișe în parcare care să avertizeze asupra amenzilor și sancțiunilor pentru transportatorii ilegali.
    Anunțuri prin Sistemul de PA (Public Address): Utilizarea sistemului de adresare publică al aeroportului pentru a face anunțuri periodice care să descurajeze transportatorii ilegali.
    Colaborare Strânsă cu Autoritățile Locale și Regionale-intâlniri periodice: Organizarea de întâlniri regulate între managementul aeroportului, poliție, și alte autorități locale pentru a discuta și ajusta strategia de combatere a transportatorilor ilegali.
    Protocoluri de Urgență: Stabilirea unor protocoale de urgență care să permită intervenții rapide și eficiente în cazul escaladării situației.Instruirea Personalului Aeroportului:Training pentru Personalul de Securitate: Asigurarea că personalul de securitate al aeroportului este bine pregătit pentru a identifica și raporta activitățile ilegale.Implicarea Angajaților Aeroportului: Încurajarea angajaților aeroportului să fie vigilenți și să raporteze orice activități suspecte.

  • Popovici Adrian

    traseu cu sens unic si fara bucle in parcare,
    cu bariera cu camera video de identificare si cartela la intrare,
    cu bariera cu camera video de identificare la iesire cu interval de timp dupa care nu se mai deschide.
    Bariere solide si gard imprejmuitor asijderea, sa-i vad pe moldoveni cum salta masinile peste gard…
    Identificati si trimis amenda acasa, daca nu platesc intr-o saptamana sa li se confiste si valorifice masinile de fisc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024