Prima pagină » Local » Transport metropolitan, în comuna Holboca! Autobuzele CTP Iași vor ajunge în satele din jurul orașului
Transport metropolitan, în comuna Holboca! Autobuzele CTP Iași vor ajunge în satele din jurul orașului

Transport metropolitan, în comuna Holboca! Autobuzele CTP Iași vor ajunge în satele din jurul orașului

29 ian. 2022, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Proiect nou de transport metropolitan, în comuna Holboca, cu autobuzele CTP Iași. Conducerea Primăriei din comuna Holboca a anunțat că va demara un proiect legat de conectarea satelor din localitate cu rondul Dancu

O localitate din zona metropolitană Iași va demara un proiect legat de extinderea transportului public în satele componente. Primăria comunei Holboca vrea să ducă transportul public și în satele din jur, pentru ca locuitorii din zonă să poată ajunge mai ușor în municipiu.

Proiectul derulat de comuna Holboca vine în completarea celui derulat de Asociația Metropolitană de Transport Public Iași.

Transport metropolitan în comuna Holboca, implementat de Primărie

Primarul Neculai Pamfil a menționat că instituția pe care o conduce a inițiat demersuri pentru a putea emite autorizații de transport în localitate.

„În paralel cu inițiativa Asociației Metropolitane de Transport Public Iași de a extinde transportul public în zona metropolitană a Iașului, am făcut în numele Primăriei comunei Holboca demersurile necesare pentru a deveni autoritate de aprobare a exercitării atribuțiilor legale în domeniul serviciilor publice de transport local”, a spus Neculai Pamfil, primarul comunei Holboca.

Transport cu autobuzele CTP Iași

Conducerea Primăriei din zona metropolitană a precizat că transportul ar putea fi derulat cu autobuzele Companiei de Transport Public (CTP) Iași.

„Vrem să ne autorizăm tocmai pentru a putea fi noi cei care acordă licențele de transport în comuna noastră. Transportul ar urma să funcționeze fie cu autobuze / microbuze CTP, odată cu implementarea planului de mobilitate al Asociației de Transport, fie cu unele aparținând unui operator privat, fie utilizând ambele soluții. Parcurgând distanțe relativ scurte, din fiecare sat până la rondul de tramvai, microbuzele ar trebui să asigure un transport eficient, la intervale decente, la un preț corect”, a adăugat Neculai Pamfil.

Proiect-pilot în satul Valea Adâncă, din comuna Holboca

Neculai Pamfil a precizat și faptul că, într-o primă etapă, va intra în plan satul Valea Lungă, cu legătură directă spre cartierul Tătărași.

„Spre și dinspre Valea Lungă, transportul ar urma să fie asigurat în continuare pe traseul actual, direct spre zona Tătărași. În acest scop, am depus deja la Autoritatea Națională de Reglementare pentru Servicii Comunitare de Utilități Publice documentația pentru dosarul de autorizare aferent, pentru a dovedi îndeplinirea condițiilor de autorizare prevăzute de regulamentul-cadru de autorizare”, a menționat primarul comunei Holboca.

Mai multe comune vor transport public spre Iași

Și alte comune din zona metropolitană Iași au aderat la proiectul Asociației Metropolitane de Transport Public Iași pentru extinderea traseelor CTP în jurul orașului.

„După inițiativa noastră de a prelungi transportul CTP cu autobuze până în satele comunei noastre, s-au arătat interesate de acest plan și alte comune. Prin urmare, a fost constituită Asociația Metropolitană de Transport Public Iași, prin intermediul căreia Consiliul Județean Iași, Primăria municipiului Iași și 15 comune din zona metropolitană vor colabora pentru a implementa un plan de transport metropolitan care să asigure un sistem de mobilitate inteligentă pentru zona periurbană”, a subliniat Neculai Pamfil.

Fonduri pentru extinderea transportului public în jurul Iașului

Primarul comunei Holboca a mai arătat că, prin intermediul asociației amintite, vor fi accesate fonduri guvernamentale pentru extinderea transportului public în zona metropolitană a Iașului.

„Între timp, ne ocupăm și de planul B, cel privind autorizarea ca autoritate ce poate acorda licențe de transport la nivel local. E o „plasă de siguranță”, în cazul în care inițiativa asociației se blochează și, totodată, este o soluție alternativă care ar avea mari șanse să fie implementată între timp și, ulterior, să fie integrată planului de transport”, a încheiat Neculai Pamfil.

Proiectul legat de un transport metropolitan în comuna Holboca a mai fost luat în calcul și în urmă cu câteva luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *