Prima pagină » Sanatate » Transpirație rece: Din ce cauze apare și când constituie motiv de îngrijorare

Transpirație rece: Din ce cauze apare și când constituie motiv de îngrijorare

14 apr. 2022, 13:55,
în Sanatate

Transpirațiile reci nu sunt influențate de temperatura la care te expui și pot avea cauze diverse. Acestea pot fi atât fizice, cât și psihice.

De cele mai multe ori, transpirațiile reci sunt inofensive, însă sunt și cazuri în care pot fi îngrijorătoare. Acestea nu sunt legate de temperaturile foarte ridicate și nici de efortul fizic intens. Își fac apariția brusc și pot veni însoțite și de alte simptome. Transpirațiile reci apar adesea în timpul somnului, creând un adevărat disconfort persoanei care le resimte.

Explicația din spatele transpirațiilor reci rezidă în conceptul „luptă sau fugi”, prin care organismul se apară de o situație aparent periculoasă. De aceea, acest simptom este întâlnit, de obicei, la persoanele care se confruntă cu anxietate sau atacuri de panică. Vinovată de apariția transpirațiilor reci poate fi și privarea organismului de oxigen (de exemplu, inhalarea unei cantități mari de fum).

o persoană transpirată

Explicația din spatele transpirațiilor reci rezidă în conceptul „luptă sau fugi”, prin care organismul se apară de o situație aparent periculoasă.

Din ce cauze apare transpirația rece?

Transpirația rece poate fi provocată de: menopauză, migrenă, leșin, infecție, hipoglicemie, greață sau un șoc.

Menopauză

În momentul în care femeia intră la menopauză, nivelul de estrogen și progesteron înregistrează o scădere bruscă. Astfel pot apărea bufeurile (răbufniri subite, puternice şi trecătoare de febră, puls accelerat, palpitaţii, enervare, stare de rău) și transpirațiile reci.

Migrenă

Transpirațiile reci pot fi declanșate și de o durere intensă de cap. O astfel de durere poate afecta calitatea vieții persoanei respective, împiedicând-o să se ocupe de sarcinile de zi cu zi. De aceea, dacă vă confruntați cu migrene, nu ezitați să solicitați sfatul unui medic.

Leșinul declanșează transpirație rece

Leșinul poate veni însoțit de greață, senzație de vertij, dar și de transpirații reci. Astfel că, dacă vedeți o persoană în această situație, este indicat să o întindeți pe spate, cu picioarele în sus, pentru a-și reveni cât mai repede.

Infecție

Infecția provoacă, de regulă, febră și transpirații reci. Pe măsură ce țesuturile se inflamează, sistemul imunitar luptă să le combată, iar acest lucru poate face ca sângele să se coaguleze. În acest fel, organele primesc mai puțin sânge și oxigen proaspăt și așa apar transpirațiile reci.

Hipoglicemie

Hipoglicemia, adică scăderea nivelului de zahăr din sânge, poate declanșa transpirații reci.

Greață

Senzația de greață poate cauza transpirații reci, mai ales dacă este asociată cu amețelile ușoare. Aceasta apare fie din cauza mâncatului excesiv, fie din cauza unor tratamente medicamentoase.

Șocul poate cauza transpirație rece

Atunci când corpul intră în șoc, organele sunt private de oxigenul și sângele de care au nevoie pentru a funcționa. În unele cazuri, dacă organismul rămâne prea mult în stare de șoc, organele pot fi afectate sau poate surveni decesul. Printre simptomele care însoțesc șocul se numără: pielea anormal de palidă, respirația rapidă, pulsul anormal de mare, senzație de rău sau vărsături, pupile dilatate, senzație de slăbiciune sau epuizare, amețeală, sentimente de stres.

o femeie care a suferit un șoc

În unele cazuri, dacă organismul rămâne prea mult în stare de șoc, organele pot fi afectate sau poate surveni decesul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *