Prima pagină » Sanatate » Transpirație excesivă cauze. Cum afectează simptomul calitatea vieții și cum să scapi de acesta

Transpirație excesivă cauze. Cum afectează simptomul calitatea vieții și cum să scapi de acesta

07 iun. 2022, 12:24,
BZI.ro, în Sanatate

Hiperhidroza presupune transpirație excesivă provocată de diferite cauze. Această transpirația excesivă nu este neapărat legată de căldură sau de exerciții fizice. Pe lângă faptul că perturbă viața de zi cu zi normală, acest tip de transpirație puternică provoacă anxietate socială și jenă. Dacă antiperspirantele nu ajută la transpirația excesivă, atunci poate fi necesar să încercați medicamente și alte tratamente pentru glandele sudoripare și terminațiile nervoase responsabile de supraproducția de transpirație.

Majoritatea oamenilor transpiră atunci când fac exerciții fizice sau fac efort, sunt într-un mediu fierbinte sau sunt anxioși sau stresați. Transpirația excesivă în hiperhidroză este de multe ori mai mare decât transpirația normală și apare fără motive, cel puțin o dată pe săptămână în timpul orelor de veghe. Uneori, transpirația excesivă este un semn al unei probleme grave de sănătate, precum insuficiența de oxigen în sânge. Persoanele care transpira mult sunt mai predispuse la infecții ale pielii. Mâinile lipicioase și umede, hainele îmbibate de transpirație provoacă jenă și disconfort psihologic, care afectează calitatea vieții. Solicitați imediat asistență medicală dacă transpirația excesivă este însoțită de dureri în piept, febră sau greață. Astfel, adresați-vă medicului dumneavoastră dacă transpirația perturbă rutina zilnică, transpirația provoacă stres emoțional, începi brusc să transpiri mai mult decât de obicei și transpirați noaptea fără un motiv aparent.

femeie care se tine de nas cu o mana iar bratul celalalt este ridicat in sus

Antiperspiranții blochează temporar porii și reduc transpirația și ajută la transpirația ușoară

Transpirație excesivă cauze. Nervii responsabili de manifestarea acestui simptom

Transpirația este mecanismul de răcire al corpului nostru. Sistemul nervos începe automat activitatea glandelor sudoripare atunci când temperatura corpului crește. Transpirația apare adesea pe palme atunci când o persoană este nervoasă. Cea mai comună formă de hiperhidroză se numește hiperhidroză focală primară.

În acest tip de hiperhidroză, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi fără activitate fizică sau febră. Cu stres sau nervozitate, problema se agravează. Acest tip de hiperhidroză apare pe palme, tălpi și uneori pe față.

barbat care tine mainele intinse la lateral si este extrem de transpirat

Hiperidroza secundară apare atunci când transpirația excesivă este asociată cu o afecțiune medicală

Hiperidroza secundară apare atunci când transpirația excesivă este asociată cu o afecțiune medicală. Acesta este un tip mai puțin obișnuit care provoacă transpirația întregului corp. Boli care pot fi însoțite de transpirație abundentă sunt diabet, colesterol, menopauză, probleme cu tiroida, nivel scăzut de zahăr din sânge, boală cardiovasculară acută, unele tipuri de cancer, tulburări ale sistemului nervos, infecții și consumul de alimente necorespunzătoare. De asemenea,  anumite medicamente provoacă transpirație abundentă.

Sfaturi care vă vor ajuta să faceți față transpirației și respirației urât mirositoare

Antiperspiranții blochează temporar porii și reduc transpirația și ajută la transpirația ușoară. Faceți duș zilnic, tratamentele cu apă reduc numărul de bacterii de pe piele. Uscați bine și nu lăsați umezeală între degete și axile. De asemenea, încercați să reduceți cât mai repede nivelul de colesterol din organism.

barbat care tine mana in sos si o alta mana la gura din cauza transpiratiei

În acest tip de hiperhidroză, nervii responsabili de semnalizarea glandelor sudoripare devin hiperactivi fără activitate fizică sau febră

Purtați haine și pantofi din materiale naturale. Materialele naturale precum bumbacul, mătasea sau lâna permit pielii să „respire” și să reducă transpirația. Iar pentru sport, alege haine și șosete din țesături care absorb umezeala. Schimbați-vă șosetele de cel puțin două ori pe zi, uscându-vă bine picioarele. Aerisiți-vă picioarele. În timpul zilei, scoate-ți pantofii și mergi desculță.

Încercați să stăpâniți tehnici precum yoga, meditația. Acest lucru va ajuta la menținerea sub control a stresului și a transpirației asociate acestuia. Lista medicamentelor pentru tratament este limitată. Pot fi recomandate vitamine, sedative, antipsihotice. Sunt utile tratamente balneare, băi, loțiuni cu agenți de bronzare. Medicul selectează antiperspirante medicale cu componente terapeutice, precum salicilați, triclosan, zinc. Ajută la îngustarea temporară a iontoforezei glandelor, este recomandat pentru picioare și mâini.

În stadiile severe când transpirație excesivă are cauze medicale grave se efectuează operații cu chiuretaj, îndepărtarea glandelor, liposucție, simpatectomie, lipoliza laser. Injecțiile cu botox ajută la reducerea transpirației pentru un anumit timp. Ele blochează transmiterea nervoasă până la 6-12 luni.

barbat care se sterge pe fata cu un servetel din cauza transpiratiei excesive

Transpirația este mecanismul de răcire al corpului nostru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *