Multe persoane suferă de transpirație abundentă la cap și piept. Trebuie să știți că la om, termoreglarea este realizată de glandele sudoripare. Dar secreția excesivă de transpirație este inconfortabilă și poate fi un semn al unor probleme de sănătate. Atunci când este detectat acest simptom, merită să se efectueze un diagnostic pentru a afla cauza acestuia și pentru a găsi un tratament adecvat.
Transpirația capului poate fi provocată de cauze externe sau interne. O persoană cu acest simptom trebuie investigată. Unele persoane cu anumite afecțiuni medicale pot prezenta transpirație excesivă a capului din cauza unei anomalii care le afectează organismul. Mai multe afecțiuni sunt asociate cu acest simptom. Printre cele principale se numără boli oncologice, anomalii ale sistemului endocrin, boli infecțioase, patologii ale sistemului cardiovascular, boli ale sistemului nervos și obezitate. Atunci când un copil are capul transpirat, rahitismul poate fi cauza. Merită să vă adresați medicului pediatru pentru examinare și tratament.
Transpirație abundentă la cap și piept. Diagnosticul necesar pentru a identifica cauza simptomului
Hiperhidroza scalpului poate fi diagnosticată pe baza unui examen și a plângerilor pacientului. Medicul elaborează apoi un plan de examinare pentru a găsi și elimina cauza afecțiunii. Pentru a identifica boala este necesară colectarea istoricului medical, teste biochimice de sânge, glucoză, creatinină, uree și determinarea nivelului hormonilor tiroidieni.
De asemenea, medicii recomandă efectuarea unor teste ECG, ecografie cardiacă, ecografie a glandei tiroide, RMN, tomografie computerizată (în cazul în care se suspectează o tumoare). O examinare cuprinzătoare ajută la identificarea cauzei hiperhidrozei scalpului și la prescrierea unei terapii adecvate. În acest scop, pacientul trebuie să fie trimis la un specialist în domeniu.
Există mai multe modalități de a scăpa de hiperhidroză. Dacă afecțiunea apare ca simptom al unei boli grave, tratamentul trebuie să vizeze eliminarea cauzei. Printre acestea se numără tratamentele hormonale și chimioterapia, medicamentele pentru inimă și medicamentele care afectează sistemul nervos. Dacă antiperspirantele nu vă ajută să scăpați de transpirația excesivă, este posibil să fie nevoie să încercați medicamente și alte tratamente pentru glandele sudoripare și terminațiile nervoase responsabile de supraproducția de transpirație.
Terapiile necesare pentru a scăpa de hiperhidroză. Recomandările medicilor
Terapia simptomatică pentru transpirația capului se efectuează în clinici private. Proceduri pentru a scăpa de hiperhidroză presupun injecții cu toxină botulinică în axile (acțiune între 6 și 12 luni). Simpatectomia presupune distrugerea celulelor nervoase care transmit semnale către creier cu privire la secreția de transpirație (acțiune pe viață).
Tratamentul simptomatic pentru transpirația capului este răspunsul pentru cei care o au pur și simplu ca o caracteristică a corpului. Dar dacă hiperhidroza este o consecință a unei afecțiuni medicale, tratați cauza și efectele vor dispărea de la sine.
Antiperspirantele blochează temporar porii și reduc transpirația, ajutându-vă să faceți față unei transpirații mici. Faceți un duș în fiecare zi, procedurile cu apă reduc cantitatea de bacterii de pe piele. Uscați-vă bine și evitați să lăsați umezeală între degete și subsuori.
Pentru a scăpa de transpirație abundentă la cap și piept purtați haine și șepci din materiale naturale. Materialele naturale, precum pielea, bumbacul, mătasea sau lâna, lasă pielea să respire și, astfel, reduc transpirația. Încercați să învățați tehnici precum yoga, meditație. Acest lucru va ajuta la ținerea sub control a stresului și a transpirației asociate.