Prima pagină » Eveniment-Social » Transformare radicală într-un cartier aproape de centrul orașului Iași, vânat de mari afaceriști! Imagini, cu un faimos imobil, care va fi refăcut complet (GALERIE FOTO)

Transformare radicală într-un cartier aproape de centrul orașului Iași, vânat de mari afaceriști! Imagini, cu un faimos imobil, care va fi refăcut complet (GALERIE FOTO)

21 dec. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Într-un cartier aproape de centrul orașului Iași, aflat în atenția unor mari afaceriști, este pregătită o transformare radicală! Aici, Ateneul Național din Iași acordă o atenție deosebită patrimoniului cultural local. Monumentul istoric, preluat în administrare la finalul anului 2019, cod LMI IS-II-M-B-03977, situat în strada Păcurari, nr. 29, cunoscut drept „Casa Buicliu”, va fi complet restaurat și reabilitat

Într-un cartier aproape de centrul orașului Iași, aflat în atenția unor mari afaceriști, este pregătită o transformare radicală! Aici, un faimos imobil va fi refăcut complet. Ateneul Național din Iași acordă o atenție deosebită patrimoniului cultural local. Monumentul istoric, preluat în administrare la finalul anului 2019, cod LMI IS-II-M-B-03977, situat în strada Păcurari, nr. 29, cunoscut drept „Casa Buicliu”, va fi complet restaurat și reabilitat. Ateneul a preluat imobilul pe o perioadă de 25 de ani, scopul fiind accesarea de fonduri nerambursabile necesare înființării unui muzeu dedicat copiilor și universului copilăriei. Instituția de cultură a depus un proiect cu fonduri europene în acest sens, valoarea maximă ce poate fi accesată fiind de două milioane de euro, sumă care ar putea fi suplimentată cu fonduri proprii în funcție de necesități.

Ateneul Național din Iași acordă o atenție deosebită patrimoniului cultural local. Se pregătește înființarea unui „Muzeu al Copiilor”

Eforturile pe care echipa Ateneului din Iași le întreprinde în direcția conservării, protejării și promovării patrimoniului cultural local continuă, prin toate demersurile administrative și financiare care se impun.

„Ne dorim ca toate imobilele pe care le avem în administrare să poată fi redate comunității în cele mai bune condiții și într-un timp cât mai scurt”, a declarat Andrei Apreotesei, managerul instituției.

Monumentul istoric, preluat în administrare la finalul anului 2019, cod LMI IS-II-M-B-03977, situat în strada Păcurari, nr. 29, cunoscut drept „Casa Buicliu”, este în centrul atenției pentru echipa Ateneului Național din Iași, dată fiind starea de degradare avansată în care se află.

Realizarea investițiilor necesare salvării acestui monument istoric are nevoie de studii de specialitate și proiecte de specialitate complexe

Având în vedere că pentru realizarea investițiilor necesare salvării acestui monument istoric este nevoie de studii de specialitate și proiecte complexe, muncă de cercetare și de întocmire a documentațiilor continuă. „Obiectivul nostru este să restaurăm «Casa Buicliu/ Bogonos», «conform studiului istoric» și să înființăm un «Muzeu al Copiilor», alături de parteneri locali, naționali și internaționali. Avem încredere în echipa de specialiști cu care lucrăm și, sperăm că, având sprijinul Primăriei Municipiului Iași, precum și al altor instituții care au competențe în domeniul patrimoniului cultural național, să ne putem atinge visul”, a mai adăugat Andrei Apreotesei.

Fecale în clasa unde le preda Ion Creangă învățăceilor

În anul 2017, clădirea aflată la doar cateva sute de metri de Biblioteca Central Universitară (BCU) „Mihai Eminescu” era distrusă cu fiecare zi care trece. Aici a locuit un grup de chiriași, cetățeni de etnie rromă care, ani buni, au transformat întreaga zonă într-un imens focar de infecție. Tocmai pe acest considerent, Primăria Iași a decis evacuarea lor. În acest imobil, marele Ion Creangă a debutat în cariera pedagogică. A activat ca institutor la clasele I-II, aici existând după anii 1869 fosta Școală Primară de Băieți nr. 2 din zona Păcurari. De asemenea, începând cu 1999, tot aici a funcționat și o filială a Bibliotecii Județene „Gheorghe Asachi”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
21 decembrie 2024
21 decembrie 2024