Afaceristul bucureștean care deține Moldova Center vrea să extindă afacerile de la Iași. A cerut primăriei un certificat de urbanism prin care se dorește construirea unei noi clădiri de birouri. Terenul vizat este actuala parcare de lângă Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. Din închirierea spațiilor, compania Rivium Galeria Mall a obținut anul trecut un profit de peste 1 milion de euro
Noi investiții imobiliare se anunță în zona centrală a Iașului. După anunțul companiei Iulius privind extinderea Complexului Palas, cu noi idei de dezvoltare vin și cei de la Rivium Galeria Mall SRL, care au în proprietate Moldova Center. Luna trecută, Primăria Iași a eliberat un certificat de urbanism prin care Rivium Galeria Mall anunță că intenționează să construiască o clădire de birouri pe terenul aflat în proprietate, în perimetrul străzilor Costache Negri, Agatha Bârsescu și Sf. Sava. Este vorba de terenul unde a fost amenajată o parcare cu plată, chiar lângă Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri”. Cel mai probabil, noua clădire va beneficia de parcări amenajate în subsol. Deocamdată, stadiul este unul incipient. Planul Urbanistic Zonal (PUZ) are nevoie de avizul Comisiei de Urbanism și a Consiliului Local, înainte de a ajunge la autorizare. Reprezentanții companiei nu au putut fi contactați pentru a oferi detalii legate de viitoarea investiție.
Istoricul afacerii
În 2006, clădirea unde funcționează astăzi Moldova Center aparținea afaceristului Dănuț Prisecariu. Acesta a vândut clădirea către fondul de investiții Ewuest Balkan Properties, contra sumei de aproximativ 35 de milioane de euro. Apoi, la finalul anului 2013, imobilul a ajuns în proprietatea Rivium Galeria Mall, unde părțile sociale, în proporție de sută la sută, sunt deținute de Afaredo Limited, companie controlată de Gheorghe Iaciu, om de afaceri din București. Clădirea cu 6 etaje a suferit o serie de modificări, suprafața închiriabilă fiind de peste 9.000 de metri pătrați.
De la preluarea lui Iaciu, clădirea a început să genereze venituri importante. Spre exemplu, anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de 14,7 milione lei, profit de 5,1 milioane lei, cu un număr de 23 de angajați. Datoriile ating nivelul sumei de 65,6 milioane de lei. Printre companiile care își desfășoară activitatea în Moldova Center se numără: Xerox, Mambu, Fortech, Arcadis, Web Help.
Bloc în Tătărași
Primăria a emis și autorizații de construire, unul dintre beneficiari fiind Gheorghe Cheșcu, om de afaceri ce a dezvoltat mai multe proiecte în cartierul Tătărași. Pe strada Vasile Lupu, nr. 42, urmează să construiască un imobil de locuințe colective, cu spații comerciale la parter. Terenul are o suprafață de 1.999 metri pătrați, în timp ce regimul de înălțime aprobat este de 2S+P+2E. Înălțimea clădirii nu trebuie să depășească maximum 8,70 metri. Clădirea va beneficia de 47 de locuri de parcare, din care 20 vor fi amenajate în subteran, restul pe teren proprietate.
„Se vor respecta toate condițiile din certificatul de urbanism, studiile și avizele obținute precum și documentația tehnică vizată spre neschimbare, nu se va obstrucționa circulația publică din zonă. Organizarea de șantier se va realiza doar în incintă. În cadrul șantierului este obligatorie folosirea unei rampe de spălare a anvelopelor la ieșirea din șantier, precum și acoperirea cu prelate a utilajelor pentru transportul materialelor de construcții”, se arată în autorizația de construire.
Hotel lângă sediul primăriei
Certificat de urbanism a primit și CCI Construct Company SRL, societate controlată de Ciprian Ciubotariu. Acesta vrea să construiască un hotel prin extinderea unei clădiri existente pe strada Agatha Bârsecu, nr.13. Anexa clădirii ar urma să fie demolată. Inițial, clădirea de pe Agatha Bârsescu se afla în administrarea municipalității ieșene. În urma unui proces de retrocedare, imobilul a intrat în posesia celor care au revendicat proprietatea: Mariette Himelbrand și Silvia Stain.
Decizia de retrocedare a fost dată în 2007 de către magistrații Tribunalului Iași. După decesul celor două, a apărut moștenitoarea Lidia Galosh, cu domiciliul declarat în Israel. Prin intermediul avocatei Anamaria Borș s-a încheiat contractul de vânzare-cumpărare cu Ciprian Ciubotariu. Suma convenită a fost de 130.000 de euro pentru un teren de 506,64 metri pătrați, plus o casă de 189 de metri pătrați, formată din patru camere, două holuri și baie. Se adaugă o anexă de 30 de metri pătrați și un beci.