Prima pagină » Local » Tramvaiul comunismului revine la Iași! Călătorii vor avea parte de un traseu cu incursiuni în trecut

Tramvaiul comunismului revine la Iași! Călătorii vor avea parte de un traseu cu incursiuni în trecut

04 sept. 2024, 02:00, 2 ,
Petronel Ștefan în Local

Tramvaiul comunismului revine la Iași după o colaborare între CTP Iași și asociația Tramclub. Călătorii vor beneficia de un tur ghidat în limba română și engleză

După o perioadă de pauză, tramvaiul comunismului, modelul ITB, va reveni, din nou, pe străzile din Iași. Evenimentul va avea loc pe data de 7 septembrie 2024, iar cei interesați trebuie să facă rezervare în prealabil. Prețul pentru călătoria cu tur ghidat este de 30 de lei pentru fiecare persoană.

Tramvaiul comunismului revine pe străzile din Iași

După o lungă perioadă de inactivitate, tramvaiul comunismului va putea fi văzut, din nou, pe străzile din Iași. Modelul ITB a fost, pentru mulți ani, în perioada comunistă, mijlocul de transport de bază al ieșenilor. Traseul gândit de cei de la asociația Tramclub le oferă călătorilor e experiență inedită. Aceștia vor primi o gustare specifică perioadei comuniste și vor putea să interacționeze cu comenzile tramvaiului. Timp de mulți ani, tramvaiul comunismului a fost condus de Dorel Zapoi, unul dintre cei mai experimentați vatmani de la CTP, însă acesta a ieșit la pensie după o carieră de peste 35 de ani.

„După ce a fost anulat traseul cu tramvaiul comunismului timp de multe luni, revenim din nou cu această experiență pentru călători. Deocamdată, vom organiza 5 curse o dată la 2 săptămâni. Sâmbătă, pe 7 septembrie, voi fi eu ghidul pentru călători, însă, ulterior, vor fi colegi de la Centrul de Informare Turistică Iași. Călătoria începe de la ora 10:00, din Târgu Cucu și vom pleca spre Tehnopolis. Odată ajunși acolo, vom lua o pauză de 15 minute, în care vom prezenta istoricul zonei industriale, iar călătorii vor primi o gustare specifică perioadei comuniste, biscuiți Eugenia și sifon. După care ne vom relua traseul spre centrul orașului, în timp ce vom asculta melodii cunoscute din perioada comunistă. Vom merge spre rondul Copou, unde vom lua, din nou, o pauză, timp în care călătorii vor putea interacționa cu comenzile tramvaiului. Pe toată durata călătoriei, oamenii vor avea și o broșură cu informații suplimentare. Vrem să facem o poveste, să prezentăm cum arăta orașul înainte de perioada comunistă, cum a suferit schimbări și cum a ajuns să arate astăzi”, a transmis Silviu Stanciu, președintele asociației Tramclub Iași.

Traseul va fi regulat

De la începutul anului viitor, traseul turistic cu tramvaiul comunismului va fi în fiecare săptămână. Această experiență reprezintă o întoarcere în timp pentru cei care au experimentat vremurile trecute, dar și o formă de a descoperi pentru cei mai tineri.

„De anul viitor, din primăvară, vrem să introducem din nou traseul, în mod normal, în fiecare sâmbătă. Vrem ca oamenii să simtă experiența din perioada comunismului nu doar din punct de vedere educativ, ci și senzorial. Este un proiect de suflet pentru noi și suntem extrem de fericiți că am reușit să îl aducem din nou în atenția publicului”, a mai spus Silviu Stanciu.

Tramvaiul comunismului a lipsit pentru o perioadă îndelungată de pe străzile din Iași, însă acesta revine la programul normal.

Comentarii
  • He he, pe timpul ala erau Tatra rapide si comode nu ca vechiturile de azi..

  • Stau pe Arcu. Ce galagie fac tramvaiele vechi sa fereasca Dumnezeu. Zici ca au oale stricate legate in urma lor. Primarul si ctp nu le aud?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`