Tramvaiele vechi le dau bătăi de cap vatmanilor, care au tot felul de probleme cu ele. Aceștia sunt nevoiți să se întoarcă la depou de fiecare dată când se întâmplă ceva
Vatmanii de la CTP s-au săturat de condițiile de muncă, în special în ceea ce privește situația tramvaielor. Acestea sunt foarte vechi, iar verificările se fac superficial, astfel că de multe ori se trezesc fără frâne la vagoane sau că mai cade câte o piesă în mers.
Tramvaiele vechi, un pericol pentru ieșeni
Tot mai mulți vatmani de la CTP se plâng de condițiile în care trebuie să lucreze. Tramvaiele vechi ar avea prea multe probleme și pun în pericol siguranța lor și a călătorilor. Cele mai întâlnite situații sunt cele în care rămân fără frâne pe traseu, în mers. Unul dintre vatmani a observat cum, în timp ce se deplasa pe traseu, a rămas fără piesa de prindere de la sistemul de frânare.
„Nici nu știi ce iei în primire dimineața, pleci pe riscul tău la traseu. Au fost colegi care au rămas fără frâne, le-a mai căzut câte o piesă pe traseu, noi înțelegem că sunt vechi, dar încă sunt în circulație, ar trebui mai atent verificate. La depoul de la gară e mai în regulă treaba, dar în Dacia e dezastru, nici nu știi ce fac ei acolo, dacă îl repară sau nu. Noi mai discutăm între noi, ce am mai sesizat, ce am mai pățit pe traseu, îți vine să și râzi uneori, dar nu e de râs.
Asta e situația, până la urmă, ne-am obișnuit și noi, poate când o să fie doar tramvaie noi vor dispărea problemele. Am avut situații, am plecat pe traseu și nici după o tură aveam probleme cu frâna, am sunat la dispecer am venit înapoi la depou, au verificat mecanicii vagonul și am plecat din nou, pe la Ateneu m-am trezit că nu mai aveam frâne. Am mers din nou la depou și colegii mei au constatat că o bobină de la contactor nu funcționa și avea șuruburile de prindere rupte. Nu știu ce verificări fac ei, dar așa ceva nu prea are cum să îți scape”, povestește unul dintre vatmani.
„Într-o zi am rămas fără bolțul de la unul din cilindrii de frânare”
De asemenea, ei au sesizat foarte multe situații în care vagonul era defect când plecau din depou, ceea ce poate fi un real pericol în trafic.
„Pe lângă că joacă din toate încheieturile, te mai trezești că îți cade și vreo piesă de la vagon în timp ce ești pe drum. Într-o zi am rămas fără bolțul de la unul din cilindrii de frânare, l-am văzut pe stradă. Doar știți că au mai fost cazuri când tramvaiele au rămas fără frâne sau tot felul de chestii. Știu că sunt foarte vechi, e și normal să se uzeze, dar nu știu cum sunt făcute verificările. Noi sesizăm defecțiunile doar când se întâmplă ceva, altfel nu am avea de unde să știm că este o problemă”, a precizat un alt vatman.
Deoarece se tem să nu-și piardă locul de muncă, angajații de la CTP au dorit să-și păstreze anonimatul.
Compania susține că vagoanele sunt verificate
Conform procedurii, toate tramvaiele sunt verificate la finalul zilei de mecanici, așa susțin reprezentanții CTP. De asemenea, sunt scoase pe stradă noaptea pentru a a testa sistemul de frânare. Totodată, este și responsabilitatea vatmanilor să anunțe atunci când au o suspiciune sau observă ceva.
„Procedura este următoarea: dacă există vreo problemă, vatmanii trebuie să anunțe imediat, va fi remorcat, merge cu vagonul în depou și se verifică. După ce sunt gata reparațiile, comisia face recepția, iar, noaptea, un inginer iese pe stradă pentru a măsura eficiența sistemului de frânare. În urma acelui test vedem valorile și eficiența sistemului de frânare, în cazul în care nu sunt în regulă se fac din nou verificări.
Tramvaiele sunt verificate seara, când intră în depou, dacă sistemele de frânare sunt utilizabile, dacă apar probleme, se trece la revizie. Vatmanii sunt obligați și prin efectul legii să anunțe dacă au suspiciuni sau probleme la sistemul de frânare, dacă merge cu el pe traseu așa, e pe răspunderea sa”, a declarat Cristian Stoica, directorul CTP.
Problemele tramvaielor vechi le dau bătăi de cap vatmanilor. Aceștia susțin că verificările se fac superficial și riscă foarte mult când ies pe traseu. Până acum au fost aduse 32 de tramvaie noi ce au fost puse în funcțiune, iar autoritățile locale urmează să mai introducă încă 18 până în 2026.
Harca hermafrodita de madam aurika mai lucra la ctp iasi ? se freaca toata ziua prin depoul ctp din dacia cu gandul la furat …………
ratc fura de 8 ani incontinuu in cardasie cu vita penala corupta de chirika iar iesenii amarati platesc pentru asta cu plati ,taxe si impozite din ce in ce mai mari !
Da cu spicialiști ratc-ului în frunte cu ciordacu stoica au început sâ trâncâie și tramvaiele cele noi așa câ este vre-un an nu faci deosebirea dintre cele noi și cele seculare doar câ vor mâri prețul biletelor pentru salariile mai mari a cestor spicialiști grâsuți ca niște––
Controloru pedofil din dacia care arata curu lui ficasa la colegii e ridicat ca saf la controlori ,cioara asta bolnava terorizeaza elevii si batranii fara bilet ,ii cauta in buzunare si le fura maruntisu de mancare .
Apropo de tramvaiele noi. Alea de la PESA au rotile pătrate Eu locuiesc pe Sos.Nicolina nr.27 și când trec tramvaiele Pișamaș pe ele se zguduie pardoseala. Așa că vă invit dl Penal să faceți o vizită de lucru pe Sos.Nicolina să vă convingeți PS .Și vatmanii au o oarecare vină că nu sesizează vizavi de roți pătrate. Chiar nu simți, sau îți face plăcere. Te gâdilă la găoază,nebunule
Zic sa fim optimisti si sa privim partea buna a lucrurilor: presa va avea subiecte de deschidere, cu fiecare accident in care e implicat un tramvai fara frane.
Moldovencele nu se dezmint. Pana si tramvaiele sunt desfranate la Iasi!
Au fost cumpărate cu preț de fier vechi de firme ale guvernanților și revândute cu preț de 10 ori mai mare statului rom\n. Ce e fier vechi, fier vechi rămâne. După 30 de ani, după ce am golit depozitele de fier vechi din Germania, Elveția etc, au cumpărat niște tramvaie frumos vopsite făcute de turci și de polonezi în loc să cumpere tramvaie Tatra făcute de cehi care s-au dovedit a fi foarte bune, rapide, silențioase, comode. Până și Ceașcă era mai deștept sau poate nu așa de deștept dar sigur patriot. De câte ori ați auzit de tramvaie Tatra fără frâne ? nu a fost niciun caz de acest gen.
Tramvaiele Tatra nu se mai produc. Mai există o fabrică Tatra-Yug de tramvaie dar nu mai are legătură cu Cehia. Astăzi, locul tramvaielor Tatra din Cehia a fost luat de tramvaiele Skoda, unele dintre cele mai fiabile din Europa. Cehia exportă tramvaie Skoda (diverse modele) chiar și în America de Sud. Am strania impresie iar timpul probabil că îmi va da dreptate că tramvaiele Bozankaya au la bază motoare reconstruite de tramvaie GT-4 (așa cum s-a întâmplat cu tramvaiul prototip făcut în urmă cu mai mulți ani la Astra, tramvai care nu mai poate fi folosit și care stă în depou ca obiect de muzeu). Ascultați un pic motorul unui tramvai Bozankaya, simțiți greutatea pe care o are la accelerație, simțiți de asemenea caroseria greoaie și incompatibilă cu fragilitatea motoarelor. Rezultă un fel de GT-4 reeșapat așa cum s-a întâmplat cu acel tramvai prototip. Cred că e vorba de o mare escrocherie în privința acestor tramvaie turcești. În schimb, tramvaiele Pesa sunt realizate corect, firma e cunoscută și face produse de calitate, tramvaiele Pesa se comportă bine și sunt confortabile. Motoarele puternice fac față terenurilor dificile din Iași.
La ce salarii ofera CTP-ul de unde specialisti in Depou? Multi au plecat, altii au iesit la pensie…. salariile directorilor insumeaza peste 1 miliard lunar din bugetul orasului. Muncitorii, soferii si vatmanii, praf in ochi, 3000. Sa nu mai vorbim de cursuri de specializare pt muncitori.
Si abia dupa, sa aveti pretentii!