Prima pagină » Local » Tramvaiele PESA, scoase în cursul serii de ieri la probe prin Iaşi. Au aşteptat în depou să fie modificate peroanele – FOTO

Tramvaiele PESA, scoase în cursul serii de ieri la probe prin Iaşi. Au aşteptat în depou să fie modificate peroanele – FOTO

12 aug. 2021, 10:29,
Elena Nicoleta BUJOR în Local

În cursul serii de ieri, 11 august 2021, tramvaiele noi PESA aduse din Polonia, au fost scoase la probe prin municipiul Iaşi. Garniturile au aşteptat în depou ca peroanele să fie modificate. Astfel, aseară au circulat pe itinerariul Gară – Târgu-Cucu – Ateneu – Baza 3 – Podu-Roș – Palatul Culturii – Târgu-Cucu – Gară. Totul a fost posibil după ce personalul de bord și tehnic a fost instruit de către reprezentanții PESA în România.

„Noaptea trecută, începând cu orele 23, tramvaiul nou construit de uzinele Pesa a fost scos pe străzile din municipiul Iasi. S-au făcut teste funcționale, s-a verificat capacitatea maximă de tracțiune și frânare. Toate testele au dat rezultat pozitiv, iar liniile de tramvai și peroanele sunt complet adaptate acestor tipuri de tramvaie”, a transmis primarul Mihai Chirica.

Noi imagini incredibile, din Iași, cu peroanele modificate pentru circulația tramvaielor marca PESA, aduse din statul polonez! În urmă cu doar câteva zile, autoritățile locale au adus în municipiul Iași două dintre cele 16 tramvaie PESA care vor circula pe străzile orașului. Doar că aceste garnituri nu încap pe toate liniile de tramvai din cauză faptul că au podea joasă și nu se încadrează în peroanele mai late și supraînălțate.

Așadar, în ultimele zile, angajații Citadin SA s-au apucat de spart unele peroane din Iași pentru ca și aceste garnituri noi să poată fi scoase în probe. Doar că, în unele zone din oraș, peroanele au ajuns să fie extrem de înguste. Aseară, 11 august 2021, după ce au modificat o parte a peroanelor cu probleme, garniturile au fost scoase în probe.

Tramvaiele PESA nu încap din cauza peroanelor din municipiul Iași

Cele două tramvaie PESA aduse recent în municipiul Iași nu au putut fi scoase mai curând nici măcar în probe. Totul, din cauza peroanelor prea mari din unele zone ale orașului și a copertinelor din stații, care pot bloca accesul noilor mijloace de transport public aduse din Polonia. Reprezentanții Companiei de Transport Public Iași au susținut, însă, că nu sunt probleme și că vor fi modificate doar 16 peroane din tot orașul pentru a fi aliniate la standardele europene.

Primăria a trecut de câteva zile la demolarea stațiilor de tramvai din Iași care nu erau conforme cu noile tramvaie PESA. Cei de la CTP au susțint, totuși, că adaptarea peroanelor nu influențează ieșirea la stradă a tramvaielor PESA, însă acest lucru este cât se poate de evident.

„CTP Iași SA și Citadin SA au demarat lucrări de modernizare și adaptare a unor peroane vechi, care nu îndeplinesc condițiile de utilizare optimă de către persoanele cu dizabilități ori cele cu mobilitate redusă. Din peste 100 de peroane de tramvai din municipiul Iași, doar 16 necesită ajustare din punct de vedere al înălțimii și al lățimii. Dintre aceste peroane nu fac parte cele deja modernizate cu fonduri europene. Lucrările vor dura aproximativ două săptămâni. Lucrările de adaptare a acestor peroane fac parte dintr-un proiect al CTP Iași mai amplu, de modernizare a tuturor stațiilor de transport public din oraș”, au susținut recent cei de la CTP Iași.

În Iași vor ajunge și tramvaiele Bozankaya, din Turcia

Pe lângă tramvaiele Pesa, municipiul Iași va beneficia și de 16 tramvaie moderne, cu o lungime minimă de 26 de metri, livrate de compania Bozankaya Otomotiv Mak, din Turcia. Valoarea totală a achiziției celor 16 tramvaie este de peste 167,7 milioane de lei.

„În acest an vom vedea și primele tramvaie din Turcia, cele comandate la uzina Bozankaya. În luna septembrie este prevăzut să ajungă primele două tramvaie din acest lot”, a mai spus primarul Mihai Chirica.

Investițiile sunt derulate cu fonduri europene, prin Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *