Prima pagină » Local » Tramvaiele PESA au intrat pe traseu, în Iași. Ambasadorul Poloniei s-a plimbat cu o garnitură între Palatul Culturii și Rond Agronomie – FOTO

Tramvaiele PESA au intrat pe traseu, în Iași. Ambasadorul Poloniei s-a plimbat cu o garnitură între Palatul Culturii și Rond Agronomie – FOTO

10 sept. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Primul tramvai PESA a fost scos oficial pe traseu pe străzile din Municipiul Iași. La inaugurarea primei curse cu noul tramvai a fost prezent și Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, dar și o delegație a producătorului polonez. Tramvaiele PESA vor fi scoase treptat pe traseele din Municipiul Iași

De ieri, 9 septembrie 2021, pe străzile din Municipiul Iași au început să circule și noile garnituri PESA, tramvaie aduse de la fabrica din Polonia. La lansarea oficială a primei curse cu noul tramvai a participat Excelența Sa Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, dar și Krzysztof Zdziarski, președintele PESA Bydgoszcz SA. La prima cursă a garniturii PESA în Iași au mai fost prezenți primarul Mihai Chirica, dar și Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Ieri, cursa inaugurală a fost efectuată pe traseul Palatul Culturii- Rond Agronomie.

Viteză limitată la 50 la oră pentru noile tramvaie PESA

Garniturile aduse din Polonia vor circula pe străzile din Municipiul Iași cu o viteză de maxim 50 la oră. Toate tramvaiele au dotări moderne: aer condiționat, instalație de încălzire, sistem de supraveghere video interior și exterior și de informare a călătorilor,dar și altele. Garniturile au o capacitate totală de 240 de locuri, din care 60 pe scaune.

„După 44 de ani, primul tramvai nou a ajuns la Iași. Este un produs european, e făcut în Polonia. Am conceput și un nou slogan pentru Transportul Public de Călători: orașul se mișcă verde, inteligent, modern. Vrem să avem un oraș curat, mai puțin poluat, care oferă posibilitatea de a călători oriunde în condiții optime. Fabrica PESA transportă anual peste 500 de tramvaie peste tot în lume, oferind tehnologie și eficiență”, a spus primarul Mihai Chirica.

Ambasadorul Poloniei s-a plimbat cu tramvaiul prin Iași

Ambasadorul Poloniei în România s-a plimbat și el cu noua garnitură între Palatul Culturii și Rond Agronomie, pentru a testa garnitura adusă de la PESA.

„Mă bucur să pot participa la inaugurarea noilor tramvaie pentru Iași, tramvaie produse de societatea poloneză. Mă bucur că alături de noi sunt cei de la PESA. În calitate de ambasador al Poloniei în România mă bucur că excelentele relații între țările noastre se traduc astăzi și practic. E un moment foarte important pentru noi toți”, a transmis Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România.

Toate cele 16 tramvaie PESA vor circula pe străzile din Iași până la finalul acestui an.

Tramvaiele PESA vor circula pe toate traseele

Odată cu debutul noului an școlar, Compania de Transport Public (CTP) Iași va scoate și celelalte tramvaie PESA la stradă. Municipalitatea a decis ca elevii și studenții să circule cu tramvaie și autobuze speciale, acestea urmând a fi flancate și de mașinile Poliției Locale, pentru a nu fi blocate în intersecțiile aglomerate. Traseele destinate elevilor și studenților sunt 1 (Copou-Podu Roș-Tătărași-Copou), 3b (Tătărași Nord-Dancu), 5 (Dacia-Podu Roș-Țuțora), 9 (CUG- Podu Roș-Copou), 11 (Dacia-Tătărași), 19 (Canta-Podu Roș-CUG I), 28 (Triumf-Dacia), 36 (Dacia-Breazu), 42 (Copou-CUG I), 44 (Dacia-Blocuri Ciurea), dar și 52 (Piața Alexandru cel Bun-Copou).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *