Prima pagină » Actualitate » Traian Berbeceanu, despre modificări privind ridicarea restricțiilor: „Suntem obligați să punem în executare prevederile legale“

Traian Berbeceanu, despre modificări privind ridicarea restricțiilor: „Suntem obligați să punem în executare prevederile legale“

25 ian. 2021, 12:16,
Cristian ZAVASTIN în Actualitate

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat că a vorbit cu ministrul Sănătății, despre modificări legislative privind ridicarea restricțiilor.

Traian Berbeceanu  menționat că nu a avut opțiunea de a nu relaxa restricțiile din București, relaxarea fiind decisă în baza unei Hotărâri de Guvern semnate chiar de Vlad Voiculescu. Reacția lui Traian Berbeceanu a venit după ce ministrul Sănătății a pus recent la îndoială acuratețea cifrelor oficiale și a recomandat neintroducerea relaxării.

„Și noi suntem foarte îngrijorați de evoluția situației pandemice. Chiar am discutat cu domnul ministru anterior zilei de vineri, când am fost nevoiți să convocăm ședința comitetului municipal, am împărtășit îngrijorarea domniei sale, dar i-am explicat în mod foarte clar și franc și categoric că noi ca structură administrativă, suntem obligați să punem în executare prevederile legale ale Hotărârii de Guvern, pe care, ce să vedeți, cu zece zile înainte a emis-o Guvernul, cu zece zile înainte de ședința noastră de Consiliu.

Acea HG îl are printre co-autori pe Ministerul Sănătății și a fost semnată chiar de ministrul Sănătății. I-am explicat că pentru a nu pune în executare aceste măsuri de relaxare parțială, avem nevoie de un nou act normativ, iar Ministerul Sănătății putea să intervină din timp pentru modificarea condițiilor de relaxare a anumitor activități economice”, a declarat Traian Berbeceanu.

Traian Berbeceanu: „Puteam fi dați în judecată dacă nu introduceam relaxarea“

Prefectul Capitalei a precizat că dacă nu s-ar fi decis relaxarea restricțiilor în București, operatorii din HoReCa ar fi putut da autoritățile în judecată.

„Noi nu am avut opțiunea de a nu pune în aplicare prevederile aflate în vigoare în Anexa 3 din HG, pentru că în caz contrar, riscam ca operatorii din HoReCa, știu eu, operatorii licențiați din domeniul jocurilor de noroc, chiar și organizatorii de spectacole, teatre puteau să ne acționeze în instanță, să ceară daune foarte mari și să câștige procesele în mod firesc, datorită reglementărilor legale la care am făcut referire, să le câștige în termene foarte scurte”, a adăugat Traian Berbeceanu.

„Am discutat cu domnul ministru despre modificări legislative“

Prefectul capitalei a spus că a discutat cu ministrul Sănătății despre modificarea legislației, Vlad Voiculescu transmițându-i că la nivelul ministerului se analizează și posibilitatea unor modificări legislative.

„Chiar și în cursul zilei de ieri (duminică – n.r.) , am reiterat aspectele respective și dumnealui a spus că la nivelul ministerului se analizează și posibilitatea modificărilor la care am făcut vorbire”, a mai spus Traian Berbeceanu.

S-au deschis teatrele, cinematografele și restaurantele în Bucureşti

Teatrele, cinematografele, restaurantele, barurile, cafenelele şi sălile de jocuri de noroc din Bucureşti au fost redeschise la 30% din capacitate începând de luni, urmare a unei decizii adoptate, vineri, de Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă.

Astfel, s-a dispus reluarea activităţii în spaţii închise, la o capacitate de maxim 30% în domeniul HoReCa, precum şi în domeniul cultural, de divertisment şi recreativ începând cu data de 25.01.2021, ora 0,00, cu condiţia menţinerii ratei de incidenţă sub 3/1.000 de locuitori.

Hotărârea CMBSU mai prevede că de luni activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6,00 – 23,00.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *