Prima pagină » Actualitate » Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, despre soluţiile care ar opri Rusia – VIDEO
Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, despre soluţiile care ar opri Rusia - VIDEO

Traian Băsescu, fostul preşedinte al României, despre soluţiile care ar opri Rusia – VIDEO

17 feb. 2022, 09:40,
în Actualitate

Europarlamentarul Traian Băsescu a susţinut ieri, 16 februarie 2022, un discurs în plenul Parlamentului European la Strasbourg. Fostul preşedinte al României a intervenit pe tema situaţiei de la frontiera Ucrainei. Acesta a transmis care sunt soluţiile pentru a stopa Rusia.

Mai mult decât atât, oficialul a spus că Rusia are anumite pretenţii, iar singurele măsuri care pot asigura securitatea Europei sunt foarte simple.

În dezbaterea privind relațiile UE-Rusia, securitatea europeană și amenințarea militară rusă la adresa Ucrainei, Parlamentul European a solicitat un răspuns unit, exprimându-și sprijinul pentru Ucraina.

Traian Băsescu a spus care sunt soluţiile pentru a stopa Rusia

Politicianul Traian Băsescu susţine că Rusia este în momentul de fata agresivă fata de Ucraina din cauza faptului că preşedintele Vladimir Puţin e afectat de atractivitatea societăţilor democratice. De asemenea, Moscova doreşte revenirea în epoca sferelor de influenţă. Astfel, pentru a asigura securitatea Europei, singurele măsuri care trebuie luate sunt descurajarea Rusiei şi încetarea compromisurilor.

”Pretenția Kremlinului de a negocia cu NATO și SUA o nouă arhitectură de securitate în Europa, prin restabilirea zonelor de influență din timpul URSS, arată negarea de către Rusia a dreptului suveran al statelor independente de a-și decide singure sistemele de alianțe și modul de a-și asigura securitatea.

Cel puțin pentru moment, soluțiile pentru securitatea Europei sunt:

1. accelerarea procesului de dobândire a independenței energetice față de Rusia;

2. descurajarea militară și economică a Rusiei;

3. încetarea compromisurilor politice favorabile Rusiei”, a transmis Traian Băsescu.

Compromisurile făcute de mai multe state i-au dat încredere Rusiei

Fostul şef al statului român susţine că există de-a lungul timpului o listă extrem de lungă de cedări şi compromisuri făcute în favoarea statului rus.

„Lungă listă de cedări și compromisuri excesive făcute în favoarea Rusiei (vezi R.Moldova, Georgia, Estul Ucrainei, Nagorno Karabah, Crimeea) de dragul afacerilor unor mari companii Europene (Germania, Italia, Franța, Olanda sau Austria) dar și pentru aprovizionarea cu gaze în condiții preferențiale, au finanțat armata cu care Puţin amenință azi pacea unor state Europene.

Altfel spus, atât de îndrăgitul ”business aş usual” cu Rusia s-a făcut în detrimentul securității Ucrainei, dar și a Țărilor Baltice, a Poloniei și a României care suportă acum presiunea Armatei Ruse. În aceste zile, SUA și Regatul Unit au reacționat rapid și masiv, consolidând militar Ucraina și Flancul Estic. NATO este singurul scut real pentru securitatea Europeană”, a mai spus Traian Băsescu.

Nu în ultimul rând, europarlamentarul Traian Băsescu afirma că prezențele militare simbolice ale unor state din Uniunea Europeană nu pot fi o garanție de securitate, iar ”autonomia strategică” a UE este pentru moment doar o iluzie.

În PE a luat cuvântul şi preşedintele Consiliului European, Charles Michel. Acesta a ţinut să sublinieze că mobilizarea recentă a armatei ruse nu poate fi catalogata decât ca fiind un comportament agresiv şi ameninţător.

Reamintim faptul că tot ieri, 16 februarie 2022, Rusia și-ar fi retras o parte din trupele militare aflate la granița cu Ucraina. Însă, Statele Unite ale Americii susțin că acest lucru nu s-a întâmplat.

În contextul actual al conflictului dintre Rusia și Ucraina, Traian Băsescu a intervenit și a transmis trei soluții pentru stoparea Rusiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *