Un incident regretabil petrecut în această primăvară la Depot Boijmans Van Beuningen, în Rotterdam, a șocat lumea artei: un copil lăsat nesupravegheat a provocat daune semnificative uneia dintre cele mai prețioase opere din patrimoniul muzeului, pictura „Grey, Orange on Maroon, No. 8”, semnată de celebrul artist american Mark Rothko. Valoarea estimată a lucrării se ridică la o sumă impresionantă, între 40 și 50 de milioane de euro, potrivit publicației AD.
Opera deteriorată făcea parte din expoziția „Lievelingen”, organizată în clădirea Depot-ului, care găzduiește cele mai populare 70 de lucrări ale muzeului în contextul în care sediul principal este închis pentru renovări până cel puțin în 2030. Alături de piese semnate de mari maeștri precum Pieter Bruegel și Salvador Dalí, tabloul lui Rothko era una dintre vedetele expoziției.
Reprezentanții muzeului au confirmat incidentul și au explicat circumstanțele: „Lucrarea a suferit o serie de zgârieturi vizibile pe porțiunea de pânză nevopsită, în partea inferioară a picturii, în urma atingerii de către un copil rămas nesupravegheat”. Impactul deteriorării este major, având în vedere că pictura, achiziționată de muzeu în 1970, este una dintre cele doar două opere ale lui Rothko existente în Țările de Jos.
Tabloul era expus într-un muzeu din Rotterdam
Mark Rothko, pionier al expresionismului abstract, este cunoscut pentru lucrările sale de mari dimensiuni, dominate de câmpuri vibrante de culoare, menite să evoce emoții profunde. Această pictură, în special, a fost vedeta expoziției „Rothko en ik” din 2021 la Stedelijk Museum Schiedam, unde vizitatorii puteau petrece zece minute în intimitate absolută cu lucrarea, mulți dintre ei fiind copleșiți până la lacrimi.
În prezent, experți în restaurare colaborează cu muzeul pentru a evalua opțiunile de reparare a tabloului.
„Analizăm cu atenție care sunt pașii necesari pentru restaurarea lucrării și sperăm ca, într-un viitor apropiat, aceasta să poată fi din nou expusă”, au transmis oficialii muzeului. Din fericire, zgârieturile par a fi limitate la marginile pânzei.
Valoarea impresionantă a lucrării evidențiază gravitatea situației. În 2022, colecționarul de artă Bert Kreuk estima că pictura, datorită compoziției sale în trei culori, considerate mai valoroase în piața de artă, ar putea atinge între 40 și 50 de milioane de euro la o eventuală vânzare. Creșterea cererii pentru astfel de opere este susținută de colecționari extrem de bogați din Rusia, China și din statele petroliere arabe, care caută piese iconice și ostentative pentru colecțiile lor private.
Nu se știe cât ar putea costa reparaţia
În privința responsabilității financiare pentru restaurare, muzeul nu a făcut încă publice detalii. Tradițional, instituțiile muzeale solicită despăgubiri prin asigurările vizitatorilor responsabili de astfel de incidente. Identitatea copilului și a părinților săi este cunoscută de către administrația muzeului, însă din respect pentru confidențialitate nu au fost oferite informații suplimentare.
Incidentul nu este însă un caz izolat pentru Muzeul Boijmans Van Beuningen. În 2011, lucrarea „Pindakaasvloer” a artistului Wim T. Schippers, o suprafață de 4 pe 14 metri acoperită cu unt de arahide, a fost avariată de mai multe ori de vizitatori care, din neatenție, au pășit pe materialul lipicios, generând costuri suplimentare de restaurare.
Acest nou incident readuce în discuție vulnerabilitatea operelor de artă valoroase expuse publicului și nevoia stringentă de măsuri sporite de protecție, mai ales în contexte în care capodoperele sunt la îndemâna oricui.