Au trecut 16 ani de la accidentul aviatic unde patru persoane și-au pierdut viața, după ce un elicopter SMURD Iași s-a prăbușit. Nepoata uneia dintre victime este astăzi șefa rezidenților de la medicina de urgență din cadrul Spitalului ”Sf. Spiridon”
Un medic, un asistent medical, pilotul și copilotul au murit după ce aparatul de zbor s-a prăbușit în apropierea Aeroportului Iași, în anul 2006. Toată lumea medicală a fost zguduită la aflarea veștii, unii medici au refuzat de atunci să mai zboare. Au trecut 16 ani de atunci, dar tragedia de la Iași nu va putea fi uitată vreodată. Cea care a rupt orice barieră după cele întâmplate a fost nepoata asistentei care și-a pierdut viața în urma accidentului.
”Ziua de 9 ianuarie 2006 va rămâne o zi dureroasă în istoria UPU – SMURD Iași. Ne amintim de colegii noștri: medic, asistent medical și piloți, aprindem lumânări și ne rugăm pentru ei. Noi, generații de atunci și de acum, continuăm să zburăm, să facem misiuni medicale aeriene și să mergem mai departe, făcându-ne datoria și continuându-le visul de a zbura pentru pacienții critici. În orice specialitate există un medic rezident-șef. La medicina de urgență, șeful rezidenților este, de 2 ani, nepoata domnișoarei asistente medicale care s-a pierdut odată cu căderea elicopterului SMURD Iași în 2006. Tradiția și dragostea pentru medicina de urgență au rămas în familie, chiar dacă atunci medicul de astăzi era doar un copil”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU-SMURD Iași.
Elicopterul s-a prăbușit la aproximativ 10 minute de la decolare
Reamintim că pe 9 ianuarie 2006, la ora 9:16, elicopterul EC 135, aparținând Ministerului Administrației și Internelor, care efectua misiuni pentru SMURD Iași, a decolat de pe pista Aeroclubului Moldova din Iași. La ora 9:26, grupul de pompieri a fost sesizat de jandarmi că aparatul de zbor s-a prăbușit la aproape 2 km de Aeroportul Internațional Iași. La bordul elicopterului se aflau două cadre medicale, medicul Liliana Puiu, în vârstă de 36 de ani, și asistenta Mioara Hăuță, de 30 de ani, care lucra ca voluntar la SMURD Iași, precum și membrii echipajului, pilotul Valentin Stănescu, de 37 de ani, și copilotul Augustin Toma, de 34 de ani, de la Unitatea Specială de Aviație a Ministerului Administrației și Internelor.
Cu toții și-au pierdut viața în urma impactului cu solul. Expertizele medico-legale efectuate ulterior au arătat că moartea celor patru a fost provocată de politraumatismele suferite. Potrivit investigațiilor, elicopterul s-a prăbușit din cauza unor curenți de forfecare.
Un alt elicopter SMURD s-a prăbușit în anul 2016
În data de 2 iunie 2016, în jurul orei 9:00, elicopterul SMURD Iaşi a fost solicitat de medicii din localitatea Vulcănești, din Republica Moldova, pentru a transporta o pacientă în vârstă de 85 ani, cu bronhopneumonie, insuficiență respiratorie şi renală acută, la Spitalul de Urgenţă din Chişinău. Elicopterul a aterizat, fără probleme, pe stadionul din Chişinău, femeia fiind preluată de o ambulanţă şi transportată la spital.
La ora 14:10, elicopterul a plecat într-o nouă misiune medicală la Cahul, pentru salvarea unui bărbat de 64 de ani, cu accident cardiovascular. Aeronava nu a mai ajuns la pacient. La ora 14:13, a fost înregistrat un apel la Serviciul pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, cu informaţia că un elicopter SMURD s-a prăbuşit în apropierea localităţii Haragas, raionul Cantemir. Martorii au declarat că ceaţa ar fi favorizat prăbuşirea elicopterului. Sătenii au auzit o bubuitură puternică şi s-au îngrozit de ce au văzut la faţa locului. Trupurile a trei victime erau carbonizate. Tot martorii spun că elicopterul nu avea viteză şi zbura normal. Era a 19-a operaţiune aeriană SMURD Iaşi efectuată pe teritoriul Republicii Moldova.10