Cazul lui Jonathan Pârlea, adolescentul care a intrat în comă înainte de o banală operație de apendicită, se poate repeta oricând. Se bănuiește că băiatul a făcut stop cardio-respirator ca o reacție a medicamentelor preanestezice. Medicii nu pot fi trași la răspundere și asta pentru că protocolul din spital nu presupune testarea pacienților înainte de administrarea acestor medicamente
Jonathan Pârlea, un adolescent de 14 ani, este ținut în viață de aparate la Spitalul „Sf. Maria” din Iași. Totul a început în ziua de joi, când adolescentul s-a internat la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani pentru o banală operație de apendicită. Înainte de a i se administra anestezia generală, medicii i-au dat niște medicamente preanestezice, pentru a-i bloca toate reflexele pentru a-l putea intuba. La câteva minute după ce a luat aceste medicamente, Jonathan a făcut stop cardio-respirator și a intrat în comă. La prima vedere, nu e vina nimănui că tânărul este acum în moarte cerebrală. În spitalele din România, pacienților cărora li se administrează aceste medicamente nu li se fac teste de alergologie.
Dr. Cătălina Ionescu: „Medicamentele preanestezice se administrează pentru a bloca reflexele, pentru a relaxa pacientul”
Tragedia prin care trece Jonathan Pârlea se poate repeta oricând în spitalele din România, și asta din cauza protocoalelor care nu sunt bine puse la punct. Motivul exact pentru care adolescentul din Pașcani a făcut stop cardio-respirator la câteva minute după ce i s-au administrat medicamentele preanestezice va putea fi aflat abia în 8-9 zile. Băiatul a fost internat la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani pentru o banală operație de apendicită.
Conform protocolului, pacientului, înainte de a fi intubat, i se administrează o medicamentație specifică pentru a i se bloca reflexele în vederea introducerii unei sonde în cavitatea bucală. Medicamentele preanestezice se administrează pentru a bloca reflexele, pentru a relaxa pacientul. În caz contrar, pacientul, mai ales copil, se poate zbate, poate avea stări de greață și chiar vărsături”, spune dr. Cătălina Ionescu, director medical la Spitalul „Sf. Maria” din Iași.
Medicii spun că la Iași nu au mai existat astfel de cazuri, motiv pentru care protocolul de administrare a medicamentelor preanestezice nu s-a schimbat
Pentru că în România au fost extrem de puține cazuri în care pacienții au avut o reacție adversă la aceste medicamente, protocoalele de administrare au rămas neschimbate. La internare, pacientul sau aparținătorii pacientului sunt întrebați dacă acesta este alergic la vreun medicament. Cel mai frecvent răspuns este „Nu”, sau „Nu știu”. Aceste răspunsuri sunt evidente, mai ales în cazul copiilor care, desigur, nu intră în fiecare zi în sala de operații pentru a fi nevoiți să primească aceste medicamente. În cazul lui Jonathan, aceste detalii care au scăpat din vedere celor care au făcut protocoalele, pot însemna pierderea vieții. Se bănuiește faptul că medicamentele preanestezice l-au băgat în comă pe adolescent.
„La Spitalul «Sf. Maria» din Iași i s-au făcut toate analizele pacientului, i s-a făcut și examenul CT. Momentan nu cunoaștem motivul pentru care a ajuns în această stare. I s-au recoltat niște analize la care se așteaptă rezultatul 12 zile”, spune dr. Cătălina Ionescu.
Jonathan, sănătos tun, dar se află în moarte cerebrală. Medicii așteaptă 12 zile rezultatul unei analize care ar putea explica totul
Practic, la analizele făcute de medicii de la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, nu a reieșit faptul că Jonathan ar suferi de o altă afecțiune necunoscută de părinți până acum, care să fi determinat un stop cardio-respirator. Medicii de la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani ar putea ieși basma curată după acest incident tragic și asta deoarece cu Jonathan au procedat la fel cum au procedat cu ceilalți pacienți care au avut nevoie de o intervenție chirurgicală. La Spitalul „Sf. Maria” din Iași nu au existat până acum astfel de cazuri. Medicii spun că au mai fost cazuri în care copiii au intrat în stop cardio-respirator înainte de a intra în operație, dar și-au revenit după resuscitare. Din cauza faptului că nu au existat cazuri care să pună în pericol atât de mare viața pacienților după administrarea medicamentelor preanestezice, în România, protocolul a rămas neschimbat de ani de zile.
Starea de sănătate a lui Jonathan s-a înrăutățit în ultimele zile. Rămâne în viață datorită medicamentelor și aparatelor
Surse ale redactorilor BZI spun că părinților lui Jonathan li s-a recomandat de la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani să meargă la Iași cu copilul, însă au refuzat. Medicii spun că cel mai bine era ca adolescentul să fie văzut de un medic pediatru și mai ales să fie operat într-un spital de copii. Cu toate acestea, nimeni nu garanta că situația ar fi stat diferit. Adolescentul este în moarte cerebrală și este ținut în viață prin intermediul aparatelor și al medicamentelor. Numai un miracol l-ar putea salva. Starea lui de sănătate s-a înrăutățit în weekend, iar medicii așteaptă rezultatul analizelor.
„Pacientul se află în continuare internat în secția de Terapie Intensivă, iar starea lui este extrem de gravă”, mai spune dr. Cătălina Ionescu. Jonathan este intubat și ventilat mecanic.
Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani a deschis o anchetă internă, dar păstrează momentan primele concluzii
În timp ce adolescentul se zbate între viață și moarte, la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani se face o anchetă internă. Redactorii BZI au luat vineri legătura cu managerul unității medicale care s-a ferit să ofere un răspuns la ceea ce s-a întâmplat în sala de operații.
„Deocamdată nu putem face nicio declarație cu privire la acest caz. Unitatea noastră, prin management, face un protocol de analiză a cazului, iar când vom avea informații le vom face publice. Suntem în plină anchetă acum”, spune dr. Cătălina Roșca, manager la Spitalul „Căi Ferate” din Pașcani.
În decursul zilei de ieri, redactorii BZI au contactat de mai multe ori managerul unității medicale pentru a afla dacă s-a ajuns la vreo concluzie în ceea ce privește cazul lui Jonathan Pârlea, însă dr. Cătălina Roșca nu a răspuns la telefon. Familia adolescentului se roagă pentru sănătatea lui Jonathan și speră că, printr-un miracol, copilul va reveni acasă. Medicii spun că numai o minune poate salva viața pacientului care a intrat în comă înainte de a intra într-o banală operație de apendicită.