Prima pagină » Eveniment-Social » Tragedia care a îngrozit întreg orașul Iași, moartea violentă a studentului Adrian García Pereira, a provocat reacții emoționante! Comunitatea academică din oraș și mii de studenți, profesori și ONG-uri solicită ca autoritățile să decidă măsuri urgente și dure – GALERIE FOTO

Tragedia care a îngrozit întreg orașul Iași, moartea violentă a studentului Adrian García Pereira, a provocat reacții emoționante! Comunitatea academică din oraș și mii de studenți, profesori și ONG-uri solicită ca autoritățile să decidă măsuri urgente și dure – GALERIE FOTO

04 oct. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu, în Eveniment-Social

Moartea violentă a studentului Adrian García Pereira a tulburat și îngrozit tot orașul Iași. În mediul academic au apărut reacții și atitudini emoționante. Autorităților responsabile le sunt solicitate măsuri rapide și drastice. Rectorul Universității „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, a luat atitudine

Începerea noului an (2021-2022) la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iași a fost marcată, din nefericire, de un tragic accident. Moartea violentă a studentului Adrian García Pereira (tânăr spaniol, bursier Erasmus+ al UAIC) a provocat reacții și atitudini emoționante în întreaga comunitate locală și academică. Autorităților (Inspectoratul de Poliție Județean și Primăria Municipiului) le sunt solicitate măsuri rapide și drastice pentru a se evita astfel de accidente.

„Din păcate, șirul accidentelor în care sunt implicați pietonii continuă. Iașul nu este nici primul, nici ultimul oraș care are această problemă. Suntem datori să învățăm din experiența altora, pentru că fiecare viață este de neprețuit. Este nevoie ca și administrația ieșeană să adopte măsuri menite a calma traficul. Desființarea trecerilor de pietoni, un fenomen tot mai întâlnit în Iași în ultimii ani, pentru a fluidiza traficul, pune în pericol pietonii și generează și mai mult trafic auto. Supraînălțarea trecerilor de pietoni și alte măsuri fizice de limitare a vitezei împreună cu implicarea constantă a Poliției reprezinta soluții reale pentru a menține un climat de siguranță pentru pietoni și trafic”, arată Alianța pentru Promovarea Transportului Alternativ (APTA) Iași.

De asemenea, pe grupurile interne de socializare de la UAIC, studenții au avut reacții asemănătoare. Și o serie de profesori ai instituției au solicitat autorităților să intervină rapid.

Rectorul Universității „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, consideră că e imperios necesar a se lua măsuri suplimentare de siguranță

Pe de altă parte, rectorul Universității „Cuza”, prof. univ. dr. Tudorel Toader, consideră că e imperios necesar a se lua măsuri suplimentare de siguranță.

„În primul rând, sunt alături de comunitatea Universității noastre care a decis pentru luni (astăzi, 4 octombrie 2021), ora 12:00 să avem un minut de reculegere, în memoria tânărului. Regretăm tragicul accident rutier. Ne preocupă sănătatea, viața și siguranța comunității noastre! Considerăm că sunt binevenite toate măsurile pentru asigurarea siguranței circulației, inclusiv măsuri suplimentare de siguranță. Suntem deschiși, colaborăm și susținem toate măsurile care să facă din zona Copou, și aici mă refer la trafic sau la liniștea publică, un areal propice pentru viața academică. Condoleanțe familiei și apropiaților acestuia!”, a transmis prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul UAIC.

Traficul intens de pe Bulevardul Copou și până în Agronomie a devenit o rută de promenadă pentru tinerii teribiliști

În plus, profesorii de la „Cuza” arată că, din păcate, traseul Bulevardul Copou – Agronomie a devenit o rută de promenadă pentru tinerii teribiliști ce conduc mașini și motociclete puternice.

„Situația este cunoscută de foarte multă vreme, asta cu privire la traficul intens de pe Bulevardul Copou și până la Agronomie. Acesta a devenit, din păcate, o rută de promenadă pentru tinerii teribiliști ce conduc mașini și motociclete puternice! În lipsa unor măsuri de restricție a acestui trafic, avem în vedere restricții de viteză, nenorocirile se întâmplă frecvent căzând victime atât pietonii, cât și conducătorii autovechiclelor, în special motocicliștii. Evident că se impun măsuri ferme și imediate pentru ca aceste clipe tragice să fie stopate. Condoleanțe familiei tânărului student și colegilor lui”, a reliefat și conf. univ. dr. Vasile Cotiugă, Facultatea de Istorie de la Universitatea „Cuza”.

Violentul accident a provocat o imensă durere acasă, în Spania

Filmul tragicului accident a avut loc miercuri spre joi noaptea (1 octombrie 2021), ora 2:00. Veronica Mădălina Iacob, în vârstă de 23 de ani (din județul Iași), se afla la volanul unui Volvo. Conducătoarea auto l-a acroșat chiar (pe trecerea de pietoni) pe Adrian García Pereira, în vârstă de 20 de ani, student străin care venise cu bursă Erasmus+ în România. După accident, tânăra a fost reținută pentru 24 de ore de polițiștii ieșeni. El studia învățământul primar la Facultatea de Științe ale Educației din orașul La Coruna. Tânărul era un cunoscut salvamar în provincia spaniolă Galicia.

„Sincerele noastre condoleanțe familiei lui Adrian García Pereira, un salvamar instruit în entitatea noastră, un mare profesionist și un bun prieten. Odihnească-se în pace”, au transmis reprezentanții Federației de Salvatori și Salvamari din Galicia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *