Prima pagină » Titlurile zilei » Traficul din Iași, prin ochii vatmanilor de la CTP! Fiecare cursă este o adevărată provocare: „Dacă nu ești atent, poți fi implicat în 10-15 accidente pe zi” – FOTO/VIDEO

Traficul din Iași, prin ochii vatmanilor de la CTP! Fiecare cursă este o adevărată provocare: „Dacă nu ești atent, poți fi implicat în 10-15 accidente pe zi” – FOTO/VIDEO

02 dec. 2023, 02:00, 19 ,
Petronel Ștefan în Titlurile zilei

Traficul din Iași reprezintă o provocare pentru vatmanii de la CTP. Aceștia trebuie să fie foarte atenți la orice oră, în special din cauza șoferilor care nu respectă regulile sau conduc agresiv. Intersecțiile importante din oraș sunt locurile în care vatmanii au mereu palpitații

Având în vedere că traficul din oraș s-a aglomerat foarte mult în ultima perioadă, transportul public a fost afectat. Tramvaiele și autobuzele circulă mult mai greu, iar călătorii sunt nevoiți să aștepte zeci de minute în stații. Cel mai grav este faptul că se produc multe accidente, iar vatmanii au o responsabilitate uriașă pe umeri.

Traficul din Iași, din punctul de vedere al vatmanilor CTP

Cele mai multe probleme sunt cauzate de șoferii care nu respectă legile de circulație și îi pun pe vatmani în fața unor situații delicate. Din spusele angajaților de la CTP, dacă nu ar fi vigilenți în trafic, zilnic am avea parte de câte o tragedie.

„Pentru noi, vatmanii, este groaznic traficul. Dacă ar fi să facem o statistică, cred că, zilnic, fiecare vatman ar putea fi implicat în 10-15 accidente. De asta trebuie să fii foarte atent la orice moment, pentru că riști să faci o nenorocire. Cele mai mari probleme sunt cu șoferii de taxi, de Bolt, de Uber, mașinile care livrează mâncare, deci nu respectă regulile. Staționează pe linia de tramvai, întorc pe linie dublă continuă, îți taie calea în intersecții, este groaznic! Deci nivelul de stres la care este supus un vatman, zilnic, este foarte ridicat, de asta trebuie să fim plătiți corect și oamenii să ne înțeleagă. Cele mai problematice zone sunt în Alexandru, Tătărași, intersecția de la Cotnari, la Palatul Culturii, Târgu Cucu și mai sunt. Desigur că mai sunt și pietonii care trec pe unde apucă și nu traversează doar la trecea de pietoni. Din punctul meu de vedere, ar trebui ca șoferii să fie mult mai respectuoși în trafic față de ceilalți participanți. Trebuie să vă gândiți că vatmanii au o responsabilitate foarte mare, au atâția călători în spate de care este direct răspunzător și poate fi scos oricând vinovat pentru un incident”, a transmis Cristian Teșan, vatman CTP Iași.

Traficul din oraș îi ține blocați pe vatmani zeci de minute până reușesc să parcurgă 2-3 stații. Atunci, călătorii devin foarte nemulțumiți și se plâng, de cele mai multe ori, la cel care conduce tramvaiul.

„Să circuli cu tramvaiul prin orașul Iași în aceste momente chiar este o provocare. Dacă, pe timpul verii, traficul este mai lejer, și asta pentru că e perioada concediilor, iar elevii și studenții sunt în vacanță, din toamnă până în vară, traficul este de coșmar. La orele de vârf, pe lângă faptul că stațiile sunt pline de călători, străzile sunt și ele arhipline de mașini. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să nu pot lua toți călătorii din stație, iar totodată să mai fiu nevoit să rămân blocat în trafic, mai ales pe strada Palat, de către conducătorii auto, care circulă pe linia de tramvai, iar călătorii să înceapă să se plictisească și să își verse nervii asupra noastră, obligându-ne să le deschidem ușile între stații ca să poată coborî”, a precizat Emilian Râpanu, vatman la CTP Iași.

Vatmanii suferă cel mai mult

De asemenea, stresul la care se expun oamenii este foarte mare, având în vedere că sunt responsabili pentru viața călătorilor. Desigur că și pietonii au o parte de vină în anumite situații, pentru că traversează prin locuri nepermise, chiar în fața tramvaiului.

„Cele mai multe accidente cu tramvaiul se produc prin viraj la stânga, deoarece domnii noștri șoferi nu se asigură la schimbarea direcției de mers. Seara, când ne retragem la depou, răsuflăm ușurați că am scăpat cu tramvaiul întreg și că avem pe ce lucra și în zilele următoare. Un lucru iarăși important și de adus în discuție îl reprezintă pietonii. Cele mai periculoase stații pentru noi le reprezintă stația Piața Unirii, unde, permanent, pietonii traversează printre tramvaie, și stația Tg. Cucu, unde pietonii traversează cum vor și pe unde vor, fără să se asigure. Nu de puține ori mi s-a întâmplat să fiu să fiu nevoit să frânez de urgență pentru a evita o adevărată tragedie”, a mai adăugat Emilian Râpanu.

În cazul în care se produce accidentul, angajatul trebuie să anunțe poliția și să dea declarații. După ce pierde câteva ore din timpul său, trebuie să se întoarcă la depou pentru a primi un alt tramvai, dacă este disponibil, iar în cazul acesta riscă să rămână fără orele de muncă.

„Orice accident de orice natură, fie că se produce între autoturisme, dar mai ales în cazul în care este implicat și un tramvai, automat duce la paralizarea traficului rutier prin blocarea tramvaielor pe șine, ceea ce creează perturbarea graficelor de circulație ale acestora, disconfort atât în rândul vatmanilor, dar mai ales în rândul călătorilor care nu au nicio vină și sunt nevoiți să aleagă alte mijloace de deplasare. Un tramvai implicat într-un accident duce la retragerea acestuia în depou pentru efectuarea reparațiilor, iar, pe perioada reparației, vatmanului îi este perturbat programul de lucru, în sensul că trebuie să lucreze pe alte vagoane disponibile, în funcție de liberele și concediul celorlalți vatmani care sunt titulari pe vagonul respectiv”, a încheiat vatmanul Emilian Râpanu.

Din punctul de vedere al vatmanilor de la CTP, traficul din Iași a devenit și mai groaznic, iar pericolele sunt zilnice. De asta observăm tot mai des accidente în care sunt implicate tramvaie.

Comentarii
  • bai cristian tesan nu te mai da fata mare,ca ti-au umblat multi la ochiu maro,ia si fa o statistica pe cati i-ai lovit in trafic intentionat sau lasa-te de statistici si condu tramvaiul daca nu la stana pentru toti traficul este fel de stresant dar nu producem toti accidente

  • Bai, nu va mai plangeti atat, ca peste tot sunt probleme

  • Cei 2 domni vatmani sunt cumva purtatori de cuvant la ctp ca ii vad foarte des in mass media,atunci poate pot sa spuna de ce vatmanii tramvaielor noi (nu pesa,celelalte)nu iau toti calatorii din statie in sensul in care apesi pe buton sa deschizi usa ei le inchid si …astepti urmatorul.Iar cu privire la imagini toti ceilalti participanti la trafic sunt in aceeasi situatie.Vedeti cu imaginile surprinse pe spatiul public si facute publice poate va treziti cu vreo reclamatie de la parintii minorului de pe bicicleta sau de la propietarul auto is13dlg.ne vedem in trafic.

  • Cei 2 domni vatmani sunt cumva purtatori de cuvant la ctp ca ii vad foarte des in mass media,atunci poate pot sa spuna de ce vatmanii tramvaielor noi (nu pesa,celelalte)nu iau toti calatorii din statie in sensul in care apesi pe buton sa deschizi usa ei le inchid si …astepti urmatorul.Iar cu privire la imagini toti ceilalti participanti la trafic sunt in aceeasi situatie.Vedeti cu imaginile surprinse pe spatiul public si facute publice poate va treziti cu vreo reclamatie de la parintii minorului de pe bicicleta sau de la propietarul auto is13dlg.ne vedem in trafic.reclmatie catre cine a filmat si a distribuit-o.

  • si toate filmarile sunt doar dintr-o singura zi :))))

  • Oameni 🥲🥲🥲

    In primul video, cum trece aia fara nici o treaba🤣🤣🤣 ce prostalanca, vai de capul ei.

  • Dar aveți navetele de bere la rond Canta. Nesimțiților

  • E simplu. Ca sa functioneze mijlocul de transport in comun, nu ai ce cauta pe linia de tramvai. Scris mare INTERZIS, luat permise la greu o perioada si poate intelegem. Ai voie pe linia de tramvai, doar cand faci stanga intr-o intersectie, unde si aici, trebuie sa te asiguri ca nu incurci tramvaiul, care da, trebuie sa aiba prioritate din orice pozitie ca sa poata lasa lumea masinile acasa si sa aiba sens mersul cu transportul in comun.

  • Lipsa de educatie rutiera a pietonilor! Politia ar trebui sa o identifice dupa numarul de inmatriculare de pe rucsac pe fata care traverseaza total neregulamentar si suicidal, as spune, si sa ii dea amenda.

  • Și dacă tu te încadrezi sa faci stânga, tramvaiul fiind oprit în stație, și după 5 minute te ajunge din spate, de ce claxonează în continuu și nu te așteaptă? Ce vreți sa facem sa zburam pe sus? Nu trebuie sa acordam prioritate mașinilor de pe sens opus? Sau voi vatmanii aveți întotdeauna prioritate, nu mai zic în podul ros, când va băgați întersectie fără sa respectați indicatorul cedează trecerea. Am dreptate sau nu?

  • Fără bandă unică tot Iașul pentru tramvaie și autobuze nu se rezolvă nimic.

  • Că sa blochezi tot orașul
    Dobitocule

  • De ce Poliția Rutieră nu face o actiune la trecerea pe culoarea rosie a semaforului electric sau neacordare de prioritate a tramvaelor să vedeți cum ratp nu o sa mai aibă vatmani și atunci îi liniștesc?

  • Ferească Dumnezeu! Pietonii ăștia merg precum caii, nu mai văd stânga-dreapta? Se arunca efectiv in fata tramvaielor si mașinilor in general. Nu poți sa te arunci in fata lor, fie si pe trecerea de pietoni, si sa te aștepți ca șoferul sau vatmanul sa poată opri la timp.

  • Vatmanii intra intentionat in tine si se întâlnesc in depou la gara si rad pe seara noastră, a șoferilor…niste nesimțiți

  • de cele mai multe ori vatmanii intra direct in tine. Nu conteaza ca esti in intersectie asteptand pe cand ei erau la o statie distanta in urma.
    Banda libera pentru tramvaie nu are sens atat timp cat s-a restrictionat accesul la stanga in multe intersectii. Pe banda libera nu au ce cauta taxi-uri si alte firme private gen Bolt sau Uber care nu fac transport in comun ci sunt afaceri private. Banda libera ar trebui sa fie disponibila pentru masinile care au cel putin 3 calatori in ele.

  • vasile mergi si preda permisul, ai semafoare

  • In loc sa numaram cate masini inap in trafic, sa numaram persoanele. 20 de masini ocupa in trafic aproximativ 180 m si daca transporta 40 de persoane este bine. Un autobuz ocupa in trafic 20 m si transporta 40 de calatori. Raportul este 1:9 in favoarea transpotului in comun.

  • Culoarea roșie a semaforului nu exista la vatmani în intersecția de la cotnari..blocați toată intersecția în zilele cu trafic ridicat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
08 ianuarie 2025
08 ianuarie 2025