Ieșenii care locuiesc pe Fundac Socola sunt obligați să înconjoare câte 3 kilometri pentru a ajunge în șoseaua Bucium. Aceștia cer Primăriei Iași să se desființeze sensul unic care îi obligă să înconjoare și să se permită circulația vehiculelor pe ambele sensuri
Mai mulți ieșeni care locuiesc pe Fundac Socola, din zona Bucium, se plâng de regulile de circulație instaurate în zonă. Șoferii sunt obligați de regulile de circulație să înconjoare de fiecare dată când pleacă cu mașina câte 3 kilometri pentru a ajunge la strada principală, mai exact pe șoseaua Bucium. Mai multe familii de pe această stradă au semnat o petiție pentru desființarea sensului unic din zonă și au trimis-o la Primăria Iași, în luna octombrie 2020. Însă, problema nu s-a rezolvat nici până acum.
„În luna octombrie, anul trecut, ne-am strâns vreo 20 de familii și am făcut o petiție la Primăria Iași. Am cerut să se permită circulația mașinilor în ambele sensuri, pentru a nu mai ocoli câte 3 kilometri de fiecare dată când vrem să mergem în oraș cu mașina. Apoi, am mers de mai multe ori la Primărie ca să vedem ce se poate rezolva, în schimb nu s-a întâmplat mare lucru. Acum o lună au desființat un trotuar la intrarea pe Fundac Socola și au permis să se circule din ambele sensuri. Dar eu ce fac dacă am casa mai sus? Pe mine nu mă ajută cu nimic că la intrarea pe stradă este permisă circulația în ambele sensuri și apoi dau tot de sensul unic care mă obligă să înconjor”, a declarat unul dintre locatarii din zonă.
Conflict între vecinii de pe Fundac Socola din cauza regulilor de circulație
Din cauza regulilor de circulație de pe Fundac Socola, proprietarii din zonă primesc amenzi cu duiumul. Ca să evite ruta ocolitoare, intrau pe contrasens, situație monitorizată de Poliția Rutieră.
„De mai multe ori, Poliția stătea jos și dădea amenzi tuturor șoferilor care circulau pe contrasens. Asta numai din cauza unui vecin de-al nostru care, din lipsă de ocupație probabil, stătea și reclama la Poliție de fiecare dată când cineva circula neregulamentar”, a povestit un alt ieșean care are locuință în acea zonă.
Artera este foarte îngustă, cu o lățime de 4 metri, dar cei din zonă susțin că încap, fără probleme, două mașini una pe lângă alta. În trecut s-a mai încercat lărgirea părții carosabile, însă acest proiect îi implica direct pe cei care locuiesc în zonă. În sensul că fiecare locuitor de pe stradă trebuia să cedeze o bucată din proprietatea personală pentru a putea fi amenajat drumul. Mai multe străzi din Iași au fost în proiect de reabilitare sau chiar de lărgire la începutul acestui an.
Problemele de pe Fundac Socola sunt pasate între Primăria Iași și Poliția Rutieră
Locuitorii de pe Fundac Socola sunt nemulțumiți de faptul că au fost redirecționați de funcționarii Primăriei Iași.
„Am fost, în persoană, la Primărie să vad dacă se poate rezolva ceva și de acolo mi-au spus că trebuie să merg la Poliție să vorbesc, că Primăria nu se ocupă cu semnele de circulație. De la Poliție m-au trimis înapoi la Primărie și tot așa. Probabil se gândesc că, dacă ne plimbă dintr-o parte în alta, ne pierdem răbdarea și renunțăm. O altă chestie interesantă mi s-a părut faptul că la Primărie m-a întrebat de fiecare dată cine locuiește pe stradă. Ce legătură are asta cu strada? În fine, singura explicație pe care am primit-o a fost aceea că strada este prea îngustă pentru a se putea circula în ambele sensuri, dar pe stradă încap două mașini dacă se dau puțin mai pe margine”, a declarat un alt ieșean care are locuința în zona respectivă.
Reporterii „BZI” au încercat să obțină declarații de la Primăria Municipiului Iași și de la Inspectoratul de Poliție Județean, însă reprezentanții instituțiilor nu au putut fi contactați. Situația de pe Fundac Socola a mai fost în atenția reporterilor BZI în anul 2018.