Ion Lungu, angajat la BorgWarner, fosta Delphi, susține că în fabrica ieșeană, cu acordul conducerii, sunt comercializate medicamente de proveniență dubioasă. Totul se desfășoară în contextul în care bărbatul este cercetat disciplinar de conducere
Noi detalii ies la suprafață în conflictul iscat în cadrul companiei BorgWarner, fosta Delphi, cu sediul în comuna Miroslava, județul Iași. După ce în ediția trecută a cotidianului „BZI” angajatul Ion Lungu a povestit despre abuzurile comise de angajatori, au apărut completări care arată că în fabrică se desfășoară activități ilegale. Recent, bărbatul a descoperit că în unitatatea de asamblare a componentelor se vând medicamente fără acte de proveniență, totul cu știrea conducerii. Piața constituită ad-hoc este generoasă, fiind vorba de peste 3.000 de angajați.
„Aduc la cunoștință faptul că în data de 23.05.2021, prezentându-mă la locul de muncă, schimbul II, după 3 zile de concediu medical, la începutul programului, în zona echipelor din schimbul II, Diesel și DGI, o persoană cu o sacoșă plină de medicamente comercializa aceste produse, iar subsemnatul am protestat în sensul că este interzis în regulamentul de funcționare a companiei comercializarea de produse de orice fel de incintă, cu atât mai mult m-am gândit la medicamente, în condițiile actuale de pandemie, fără să fie cunoscută proveniența certă a acestora. Vindeau pastile de inimă, pentru orice”, a precizat Ion Lungu, în vârstă de 56 de ani.
Ion Lungu a fost certat de asistenta medicală în momentul în care a atras atenția despre bișnița din companie
Bărbatul a precizat că, în momentul în care a anunțat superiorii despre situația din companie, a fost jignit.
„În consecință, am mers la punctul de prim-ajutor din cadrul companiei, anunțând asistenta medicală de ce se întâmplă, dar aceasta mi-a adresat cuvinte jignitoare, spunându-mi că sunt securist și turnător, astfel că am încercat să merg la pază, poate reușesc să mă fac înțeles de pericolul unor astfel de acțiuni, însă doamna asistentă efectiv m-a oprit, ținând de ușă. Într-un final am ajuns la poartă, anunțând șeful de tură din acea dată, respectiv 23.05.2021, ora 13:45.
Toate evenimentele descrise le-am semnalat directorului companiei, managerului, atât în scris, cât și verbal, aceștia confirmând cele relatate de mine după ce au văzut imaginile înregistrate de camerele de luat vederi instalate în cantina companiei, respectiv cum angajații de pe ambele schimburi, doamna Nicoleta, supervizor, echipa I, un setter și alți colegi din zona Diesel și DGI au achiziționat medicamente, încurajând astfel de practici nepermise în incinta companiei”, a mai spus angajatul de la BorgWarner.
Reclamațiile au ajuns și la directorul fabricii de la Iași, George Condrea. Reprezentanții BorgWarner nu au furnizat un punct de vedere, deși li s-au adus la cunoștință acuzațiile angajatului.
De poarta fabricii BorgWarner treceau kilograme de brânză și caș pentru comercializare
Totodată, angajatul susține că, pe lângă medicamente, erau comercializate cantități impresionante de caș și brânză.
„De poartă treceau cantități de caș și brânză, erau cântărite în cantină, porționate și apoi vândute. Și cosmetice treceau. Toți erau mână în mână. Acolo este o problemă și cu supervizorii, care primesc tot felul de atenții de la angajați. Primesc vin, ouă, pui tăiați. În această situație am fost trimis să lucrez împreună cu două colege într-un spațiu foarte restrâns, astfel încât trebuia să stau într-un picior pentru a putea să-mi desfășor activitatea, ceea ce nu-mi permite starea mea de sănătate, dovadă fiind și ultimele zile de concediu medicale primite în urma unui episod de hipertensiune arterială declanșat în timpul programului de muncă. Sănătate mea s-a deteriorat considerabil pe acest fond de stres”, a declarat Ion Lungu.
Acesta a mai spus că în perioada cât a lucrat la BorgWarner s-a îmbolnăvit de lichen plan, o boală autoimună, ce se manifestă printr-o iritație profundă a pielii, generată de dereglarea sistemului imunitar.
Bărbatul crede că i se pregătește concedierea
Deja, Ion Lungu s-a trezit cu un referat și o invitație în cadrul comisiei de disciplină, după ce ar fi țipat la asistenta medicală a companiei.
„După toate aceste evenimente, am primit o convocare pentru comisia de disciplină, unde este stipulat un referat întocmit pe data de 17.05.2021 și înregistrat în data de 18.05.2021, moment în care eu mă aflam în concendiu medical, fapt dovedit de existența concediului medical și mi s-a adus la cunoștință pe 24.05.2021. În acest referat era stipulat faptul că aș fi stresat emoțional asistenta medicală, ceea ce este total fals, deoarece eu am ajuns la cabinet cu un puseu de tensiune arterială și blocaje musculare, astfel că a trebuit să fie chemată salvarea, ajungând la UPU Iași”, a explicat angajatul companiei.
În vara anului 2020, Delphi Technologies a fost cumpărată de multinaționala americană BorgWarner contra sumei de 3,3 miliarde de dolari. Fabrica din Iași, cu sediul în localitatea Brătuleni – comuna Miroslava, județul Iași, deschisă în 2007, este specializată în producția de pompe de înaltă presiune, are peste 3.000 de salariați și un centru IT global în București cu peste 70 de angajați. Delphi Technologies administra centre de tehnologie, unități de producție și servicii de asistență pentru clienți în 24 de țări și are peste 21.000 de angajați în lumea întreagă, mare parte din afacere fiind realizată pentru General Motors. După tranzacție, compania se axează pe nevoile din piața vehiculelor hibride și electrice. În urmă cu mai mulți ani, compania Delphi a fost implicată în mai multe scandaluri din cauza concedierilor considerate abuzive.